Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

7114 - Фотографије са славе келије Маруда
7113 - В афонской келлии Маруда отметили престольный праздник (+ВИДЕО)
7112 - Κτιτορικό Μνημόσυνο (2015) στο Ιερό Κελλί Μαρουδά - βίντεο

Στα Αγιορειτικά καθιδρύματα η ετήσια πανήγυρη κλείνει με την τέλεση μεγάλου Κτιτορικού μνημοσύνου στο οποίο μνημονεύεται το όνομα του Κτίτορα και όλων όσων συνέτρεξαν για την ίδρυση και συντήρησή του. Το μνημόσυνο τελείται κατά τον μεθεόρτιο Εσπερινό και ακολουθεί η Κτιτορική Τράπεζα.
Στα βίντεο που ακολουθούν παρακολουθείτε στιγμές από το Κτιτορικό Μνημόσυνο στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Γέννησης της Θεοτόκου, Μαρουδά, στις 8/21 Σεπτεμβρίου 2015.


Φωτογραφία:
Προηγούμενος Βίκτωρ Χιλιανδαρινός,
ο κτίτωρ του Ιερού Κελλιού Μαρουδά (1653)
(σύγχρονη τοιχογραφία)

7111 - Σιγούρλιο η τοιχογραφία π’ απόμεινε

Σιγούρλιο η τοιχογραφία π’ απόμεινε
Του Βασίλη Χαραλάμπους
_____________
Σιμά στου Άδειν τον Λάκκο είν’ η Πατερίτσα
Κελλίον Χιλανδαρινόν
της του Χριστού Μεταμόρφωσης
μ’ απομεινάρια από το βυζαντινόν κάλλος
στου Ιερού Βήματος τις κόγχες.

Σιγούρλιο η τοιχογραφία π’ απόμεινε
με την  Παναγιά Βρεφοκρατούσα ένθρονο
κι ολοτρίγυρα Άγγελοι
«οι εφεστώτες των ψυχών ημών».
* Σιγούρλιο – με την έννοια της καταφυγής και παρηγοριάς

7110 - Κυκλοφορησε ο Α΄ Τόμος (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) από το τετράτομο έργο «Βατοπαιδινόν Δοξαστικάριον»

Κυκλοφόρησε ο Α΄ τόμος (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) από το τετράτομο «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΝ ΔΟΞΑΣΤΙΚΑΡΙΟΝ» στον οποίο περιέχονται Δοξαστικά των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, των εορταζομένων Αγίων του όλου ενιαυτού, του Τριωδίου, του Πεντηκοσταρίου, καθώς και τα Εωθινά, τα Δογματικά Θεοτοκία, και ορισμένα Απολυτίκια και Ιδιόμελα. Η μελοποίησή του από τον ιερομόναχο Θεοφάνη Βατοπαιδινό ήταν καθαρά λόγος λειτουργικός: η χρονική διάρκεια, η διατήρηση των μουσικών θέσεων και φράσεων των παλαιοτέρων και ο εμπλουτισμός των υπαρχόντων μελοποιημένων ακολουθιών με αυτές της Θεοτόκου, των Βατοπαιδινών και άλλων Αγίων που τιμώνται με την τέλεση αγρυπνιών ή πανηγύρεων στο Άγιον Όρος.
Στηρίχθηκε στις μεθόδους εκείνες που προηγήθηκαν στην μακραίωνη ψαλτική παράδοση, χωρίς την επιδίωξη νεωτερισμών και αλλοίωσης των παραδεδομένων, με την προσαρμογή τους στις παρουσιαζόμενες κυρίως λειτουργικές ανάγκες τόσο στο Άγιον Όρος όσο και στον κόσμο.

7109 - Μοναχός Ησαΐας Προδρομίτης (1807 – 23 Σεπτεμβρίου 1902)

Γεννήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 1807 σ’ ένα άσημο χωριό, την Ανυνοάσα της Ρουμανίας. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Ντραγκιτσέσκου. Νέος μόνασε στη μονή Χωράιτσα της Μολδαβίας.
Το 1845 ήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη σκήτη της Αγίας Άννης. Το 1857 μετοίκησε στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Ήταν και αυτός άριστος φοιτητής του πανεπιστημίου της ερήμου. Δεν είχε κοσμική σοφία αλλά χάρη Θεού κι έτσι έγινε σοφός διδάσκαλος και πνευματικός οδηγός πολλών. Ο λόγος του είχε βιωματικότητα και ιλαρότητα και γι’ αυτό επηρέαζε. Ο προσιτός τρόπος των ψυχωφελών του λόγων στήριζε τους συζητητές του πολύ.

7108 - Εσφιγμενίτικο μετόχι στα Φάρσαλα