Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

7102 - Εκοιμήθη η Αδελφή Συγκλητική μεγαλόσχημη μοναχή της Ι. Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού, μετοχίου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Στην  Ιερά Μονή Παναγίας Θεσκεπάστου στο  Σοχό  Θεσσαλονίκης σήμερα στις  11π.μ., σε κατανυκτική ατμόσφαιρα,   τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της  αδελφής Συγκλητικής χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λιτής και  Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, του Καθηγουμένου της  Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου  Όρους  κ.κ. Γρηγορίου, του  Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος  κ.κ. Ιωαννικίου και  πλειάδος Ιερέων Μοναχών και Μοναζουσών κατά το  μοναχικό τυπικό.
Επίσης  παρευρέθησαν τα  αδέλφια  της και  πλήθος  κόσμου.
Κατά  την  σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος και  ο Γέροντας Γρηγόριος  αναφέρθηκαν στην  αγάπη και αφοσίωση της αδελφής Συγκλητικής για  την  μοναχική ζωή την  οποία έδειξε  έμπρακτα. Ήταν από τα  ιδρυτικά μέλη της αδελφότητος.

7101 - Εκλογές και Άγιο Όρος

Αναδημοσιεύω άρθρο του Βασίλη Παπαναστασούλη στην Ελευθεροτυπία, παραμονές των Ευροεκλογών του 2014, επίκαιρο και σήμερα.
 Προσευχή και... αποχή στο Άγιον Όρος
Δεν διαταράσσουν οι εκλογές των 18ης και 25ης Μαΐου την ιερά ησυχία και την πατροπαράδοτη μοναστική ζωή στο Άγιον Όρος. Στο αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, στη Χερσόνησο του Άθω, το εκλογικό κλίμα δεν επηρεάζει την κατάνυξη και την προσευχή των μοναχών που παραδοσιακά, κατά κανόνα, απέχουν από την ψηφοφορία.
Κάλπες δεν στήνονται στην Αθωνική Πολιτεία, που περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, με περίπου 1.650 μοναχούς.

7100 - Στιγμές στο Άγιο Όρος

7099 - Κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η 3η σειρά γραμματοσήμων: Άγιον Όρος Άθως «Ξυλόγλυπτα»

7098 - Μεγαλυνάριον «Άξιον εστίν» σε ήχο Γ΄ (χορός αγιορειτών πατέρων)

Το Μεγαλυνάριο «Άξιον εστίν» εκφράζει τη δέηση και την ευχαριστία προς την Μητέρα του Θεού την Θεοτόκο. Πρόκειται για αγγελοδίδακτο ύμνο που ψάλλεται σε κάθε λειτουργική σύναξη. Είναι αναμφίβολο ότι αποτελεί ανυπέρβλητο θεομητορικό ύμνο με δογματικό περιεχόμενο. Στο διάβα των αιώνων και για την εξέλιξη της μουσικής τέχνης ο ύμνος αυτός περιεβλήθη με ξεχωριστές μελοποιήσεις. Αυτό γίνεται αντιληπτό στις αγιορειτικές αγρυπνίες και ακολουθίες όπου το «Άξιον εστίν» ψάλλεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και πανηγυρικό ύφος. Περισσότερα

7097 - Μοναχός Ονούφριος Αγιαννανίτης (1845 - 18 Σεπτεμβρίου 1935)

Καταγόταν από την αρχιερατική επαρχία Μέτρων της Α. Θράκης και ήταν υιός πλούσιου βοσκού πολλών προβάτων. Βόσκοντας τα πρόβατα ο ίδιος δεν παρέλειπε να προσεύχεται. Νέος αποφάσισε τη μοναχική του αφιέρωση. Με μία κάπα μόνο ξεκίνησε, δίχως χρήματα και πράγματα μαζί του, για το Άγιον Όρος. Μετά από πολλές περιπέ­τειες έφθασε στον αθωνικό λιμένα της σωτηρίας το 1888.
Πήγε στη μονή Ιβήρων να προσκυνήσει την Παναγία την Πορταΐτισσα. Κάποιος τον πλησίασε, και όταν πληροφορήθηκε ότι ήλθε για να μονάσει, του είπε να πάει στον παπα-Μηνά τον Μαυροβούνιο στη σκήτη της Αγίας Άννης. Πήγε, κτύπησε τη θύρα, εξήλθε ο παπα-Μηνάς και τον υποδέχθηκε μετά χαράς, λέγοντάς του ότι η Παναγία τον έφερε από την Πόλη.

7096 - Ο Όσιος Ρωμύλος της Ραβάνιτσας (†1375)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Σεπτεμβρίου