Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

7092 - Aθανάσιος μοναχός Καρεώτης, ο φωτογράφος (1899-1988)

7091 - Πανήγυρις της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι (2015-βίντεο)

.......Στιγμιότυπα από την πανήγυρη της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Μονή. Στην πανήγυρη προΐστατο ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, στο δεξιό χορό έψαλαν οι Πατέρες από το Κελλί του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι και οι Πατέρες από την Αδελφότητα των Θωμάδων, στον αριστερό χορό οι Πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ συμμετείχαν πάνω από 700 προσκυνητές.

7090 - Φωτογραφική περιήγηση στο Άγιον Όρος

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 η Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», στους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου Νεδέλκου (Εγνατία 109). Η Έκθεση περιλαμβάνει έργα των εξής τεσσάρων φωτογράφων: του Zbigniew Kosc από την Пολωνία, του Ali Borovali από την Τουρκία, του Zoran Purger από την Σερβία και του Valery Bliznyuk από την Ρωσία.
Με την Έκθεση αυτή, που επιβεβαιώνει την ακτινοβολία της Μοναστικής Πολιτείας και το ενδιαφέρων που προκαλεί στους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, φωτογράφους, η Αγιορειτική Εστία γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ίδρυση της, και την συνεχή παρουσία της στην πολιτιστική, την επιστημονική και την πνευματική ζωή της πόλης.

7089 - Κυπριανός, Μητροπολίτης Κιέβου και Μόσχας

Θεόδωρος Ντίνας, Θεολόγος
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
«Η τελευταία βυζαντινή αναγέννηση ήταν μια εποχή, οπού το κράτος κατέρρεε αλλά η μάθηση ποτέ δεν ακτινοβολούσε πιο εκτυφλωτικά. Μέσα από αυτή την πρόταση, εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο η εντονότατη αντίθεση που παρουσιάζονταν τους τελευταίους δύο αιώνες της άλλοτε ακμάζουσας Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Γνήσιο τέκνο αυτής της εποχής είναι και το πρόσωπο που παρουσιάζεται σε αυτήν ομώνυμη μελέτη ο Κυπριανός, μητροπολίτης  Κιέβου και Ρωσίας. Πρωτογενής πολύτιμη πηγή έρευνας για τον Κυπριανό, αποτέλεσε η διδακτορική διατριβή  του ομότιμου καθηγητή κυρίου Α. Αιμ. Ταχιάου. Ο τίτλος της είναι, «Επιδράσεις του ησυχασμού εις την εκκλησιαστικήν πολιτικήν εν Ρωσία». Το δεύτερο μέρος της οποίας, είναι αφιερωμένο στον Κυπριανό και το έργο του.

7088 - Άγιος Κυπριανός, μητροπολίτης Κιέβου (†1406)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 16 Σεπτεμβρίου
.......Γεννήθηκε στο Τύρνοβο της Βουλγαρίας το 1330. Ύστερα από διαμονή σε μονές της χώρας του και ιδιαίτερα στο Κελιφάρεβο μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου σχετίζεται με τον Αγιορείτη πατριάρχη Φιλόθεο Κόκκινο και παραμένει για ένα διάστημα στη μονή Στουδίου. Συνδεόταν και με τους πρώτους οσίους των ησυχαστικών κύκλων∙ Γρηγόριο τον Σιναΐτη, Θεοδόσιο και Ευθύμιο Τυρνόβου και Κάλλιστο τον Α΄. Ο Κυπριανός ήλθε στο Άγιο Όρος το 1354 «ως εις σχολήν ανωτέρας πνευματικής ασκήσεως», στην πηγή των ησυχαστικών ναμάτων. Έζησε ερημητικό βίο στις περιοχές της Μ. Λαύρας με αδιάκοπη μελέτη και προσευχή, άσκηση και αντιγραφή πατερικών έργων.