Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

7087 - Επιστροφή Θαυματουργής Εικόνας Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Του Ηλία Προύφα
Με επίσημη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η τελετή επιστροφής της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Σοχό Θεσσαλονίκης στην Ι.Μ. Δοχειαρίου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παραμονή της εορτής του Γενέσιου της Θεοτόκου η Θαυματουργή Εικόνα μεταφέρθηκε από το Άγιον Όρος στην πόλη του Σοχού και από εκεί με λιτανεία στο γυναικείο μετόχι της μονής την Ι.Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού.

7086 - Ο διάσημος Iσπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα μιλάει για το Άγιο Όρος

Ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτονας, λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να δώσει μια διάλεξη για το νέο μεγάλο του πρότζεκτ, την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, μιλάει στο BHMAgazino για το παράδειγμα του Παρθενώνα και για τη σκληρή κριτική που ακολουθεί το έργο του.
Στη συνέντευξη αυτή ρωτήθηκε και για τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος.
Έχετε πάει στο Άγιον Όρος;
«Πρωτοπήγα το 2005 και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλά μοναστήρια και να ζωγραφίσω υδατογραφίες του όμορφου τοπίου που τα περιέβαλλε. Τη δεύτερη φορά έμεινα με τον γιο μου στη Μονή Ξενοφώντος, αλλά επισκέφθηκα τον Παντοκράτορα, το Βατοπαίδι. Πολλά χρόνια πριν είχα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας και είχα προσπαθήσει να κατανοήσω τον συμβολισμό της εικονογραφίας της Ορθοδοξίας. Τι σημαίνει παράδοση στην ορθόδοξη αρχιτεκτονική, πώς μπορεί κανείς να κατανοήσει το μυστήριο αυτής της αυστηρής λειτουργίας με τους υπέροχους, αρχαίους ύμνους και τις λιτανείες».

7085 - Το χρονικό της Αθωνιάδας
Αγγέλου Άλκης,
Το χρονικό της Αθωνιάδας
Αθήνα 1963

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7084 - Γέρων Αρσένιος Σπηλαιώτης (1886 – 2/15 Σεπτεμβρίου 1983)

7083 - Άγιος Ιωσήφ ο Νέος (†1656)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Σεπτεμβρίου

Ο βίος του Αγίου: