Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

7064 - Πνευματικοί Διάλογοι με τον Αγιορείτη Γέροντα Γαβριήλ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λέπαβινα (3)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΑΝΚΟΣΑΒΑ
αδελφή Τάνκοσαβα: - Ο Θεός βοηθός, Πάτερ, ευλογείτε!
Πάτερ, σας ακούω κάθε βράδυ στο ραδιόφωνο, μετά από τον Ακάθιστο Ύμνο, να διαβάζετε για τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Είναι αξιοθαύμαστο πώς αυτός άγιος γέροντας, λόγο καθαρότητας της ζωής του και των προσευχών του, κατάφερε να πολεμήσει και να νικήσει ισχυρότατες δαιμονικές δυνάμεις. Κάποτε σας είχα ρωτήσει αν οι δαίμονες επιτίθενται και στους μοναχούς, αφού με όλα τα μέσα  προσπαθούν να αποδυναμώσουν τους ανθρώπους, δηλαδή αν τολμάνε να επιτίθενται στους μοναχούς, οι οποίοι προσεύχονται αδιάλειπτα; Τότε μου είχατε απαντήσει με το τυπικό σας χιούμορ αλλά και με προειδοποιητική φωνή: "Αν σε ένα άνθρωπο επιτίθενται, ας πούμε, 5 δαίμονες, στο μοναχό θα πάνε 50 δαίμονες, ενώ στο Άγιο Όρος βρίσκονται "ειδικές δυνάμεις".

7063 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Πανήγυρη στο Ιερό Κελλί του Διονυσίου εκ Φουρνά, στις Καρυές του Αγίου Όρους

Σήμερα στο Άγιο Όρος εορτάστηκε η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου). Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά το Αγιορειτικό Τυπικό και τάξη πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου του Τμίου Προδρόμου (Διονυσίου εκ Φουρνά) στις Καρυές.

7062 - Ρουμανική Σκήτη Προδρόμου. Σύντομος οδηγός για τους προσκυνητές

7061 - Η Αγιορειτική Εστία γιορτάζει τα 15 χρόνια της. Οι εκδηλώσειςΗ Αγιορειτική Εστία συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης και το γεγονός γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις που περιστρέφονται γύρω από το Άγιον Όρος, την ιστορία, την τέχνη, την έρευνα, την διεθνή ακτινοβολία αυτού του μοναδικού ζωντανού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

7060 - Συγκλονιστική μαρτυρία! Θαύμα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Κυριακή 6/09/2015
Υποδοχή της Παναγιάς της Γοργουπηκόου στην πλατεία του Σοχού.
Η ελπίδα και η χαρά στα μάτια όλων μας, παραμερίζει τον πόνο και την απελπισία.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ!!

7059 - Μοναχός Γρηγόριος Ξενοφωντινός (1890 – 11 Σεπτεμβρίου 1990)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Γρηγόριος Ζακυνθινάκης και ήταν από το χωριό Εμπρόσνερος της επαρχίας Αποκορώνου Κρήτης. Είχε άλλα έξι αδέλφια. Μετά την αποφοίτησή του από το Σχολαρχείο διορίσθηκε δάσκαλος, αλλά προτίμησε τη μαθητεία στην αθωνική ησυχία.
Από την Κρήτη εικοσάχρονος έρχεται στο Άγιον ’Όρος παρακινημένος από τον συμπατριώτη του Γέροντα Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτη (†1965). Εγκαταβίωσε στην Καλύβη των Αγίων Αποστόλων της ιεράς σκήτης Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-Ξενοφώντος. Υποτάχθηκε στον έμπειρο και αγιασμένο Γέροντα Ακάκιο τον Πνευματικό († 1927). Την υπακοή, την ταπείνωση, την άσκηση, την ακτημοσύνη, την ξενιτεία και την ανεξικακία δεν την έμαθε από τα βιβλία, αλλά «τρώγοντας τα μούτρα του» στην πολύχρονη σκητιώτικη ζωή. Εκάρη μοναχός το 1911.
Ευγνωμονούσε συνεχώς την Παναγία, την οποία υπεραγαπούσε που τον έφερε στο Περιβόλι της. Στο Άγιον Όρος έκαμε 80 συναπτά έτη δίχως να εξέλθει ποτέ στον κόσμο.

7058 - Καλή σχολική χρονιά! Να βλέπετε το παιδί σαν «αετό του πνεύματος» και όχι «σαν πουλερικό, για το κοτέτσι του συστήματος» (Αρχιμ. Βασίλειος Ιβηρίτης, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Ιβήρων)