Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

7050 - Υποδοχή «Παναγίας Βηματάρισσας» στη Μυτιλήνη (φωτογραφίες)

Ο Ναός του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Λέσβου.
Ξεκίνησε να χτίζεται στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το 1850, και εγκαινιάσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1935, από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Α΄, τον από Δυρραχίου.
Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιακώβου, η συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ημέρα των εγκαινίων, γιορτάστηκε ιδιαίτερα στο Ναό από 7 μέχρι 9 Σεπτεμβρίου.
Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, κλήρος και λαός, υποδεχθήκαμε στα προπύλαια του Ναού πιστό αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας, από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Τη συνόδευε ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος π. Εφραίμ Βατοπαιδινός.
Πρώτος την ασπάστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος και εν συνεχεία μεγάλος πλήθος πιστών.
Η Θεομητορική Εικόνα θα παραμένει εσαεί στο Ναό για να αποτελεί έναν ισχυρό σύνδεσμο της Μονής με την ενορία.
Αποτελεί ένα έργο τέχνης και ιερότητας, αφού φιλοτεχνήθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και κοσμήθηκε με χρυσό και ασήμι, χορηγία του κ. Alexey Demidoy από τη Ρωσία.

7049 - Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιο Όρος
Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος

7048 - Ο θεσμός του «Πρώτου» του Αγίου Όρους

Γέρων Παύλος Λαυριώτης
Πρωτεπιστάτης
Αγίου Όρους
Ο θεσμός του «Πρώτου» του Αγίου Όρους: συμβολή στην έρευνα της ιστορικής διαμόρφωσης της αγιορειτικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 105 Συντάγματος)

Βυζαντινή – Οθωμανική – Νεότερη Περίοδος 1
Ι. Εισαγωγικά
Στο πλαίσιο της εισηγήσεως που ακολουθεί, θα προσεγγίσουμε ένα από τα πλέον αμφισβητούμενα και αινιγματικά – συνάμα όμως και άκρως ενδιαφέροντα – ζητήματα της ιστορίας του αγιορειτικού δικαίου. Αφορά στη σημασία του θεσμού του Πρώτου του Αγίου Όρους και στην καθοριστική του συμβολή στην οργάνωση της αυτοδιοικήσεως του αθωνικού μοναχισμού, ιδίως κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο.
Να διευκρινίσουμε, κατ’ αρχάς, ότι με τον όρο «αγιορειτική αυτοδιοίκηση» εννοούμε το τοπικό προνομιακό καθεστώς που απονεμήθηκε στη χερσόνησο του Αγίου Όρους Άθω σταδιακά, αρχής γενομένης από τον 9ο ήδη αιώνα, φθάνοντας μάλιστα στις μέρες μας το καθεστώς αυτό να έχει αποτυπωθεί και υπό μορφή ισχύοντος θετικού δικαίου στο άρθρο 105 του Συντάγματος.