Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

7043 - Ο Φώτης Κόντογλου και ο μοναχός Ισίδωρος Καυσοκαλυβίτης. Σχέσεις αλληλεκτίμησης μέσα από κείμενά τους και ανέκδοτες επιστολέςΠαταπίου μοναχού Καυσοκαλυβίτου
«Ο Φώτης Κόντογλου και ο μοναχός Ισίδωρος Καυσοκαλυβίτης.
Σχέσεις αλληλεκτίμησης μέσα από κείμενά τους και ανέκδοτες επιστολές»

7042 - Υποδοχή θαυματουργής εικόνας Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο Σοχό Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες και βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Με επίσημη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή η υποδοχή της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους στο Σοχό Θεσσαλονίκης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Πατέρες της Μονής μετέφεραν την Θαυματουργή εικόνα στον μετόχι τους την Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου η οποία αύριο Τρίτη εορτή του Γενέσιου της Θεοτόκου πανηγυρίζει.

7041 - Ο αγιογραφικός οίκος των Ιωσαφαίων

Παπάς Αθανάσιος, μητροπ. Ελενουπόλεως,
Ο αγιογραφικός οίκος των Ιωσαφαίων
Αναφορά εις μνήμην Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου, τ.Α΄σ.139-158
Γενεύη 1989

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7040 - Ιερομόναχος Μηνάς Φιλοθεΐτης (1878 - 7 Σεπτεμβρίου 1947)

Ο κατά κόσμον Μιχαήλ Εμμανουήλ Παπαδάκης γεννήθηκε στο χωριό Καταλαγάρι Ηρακλείου Κρήτης το 1878. Τον είχε θείο ο νυν μητροπολίτης Πέτρας κ. Νεκτάριος. Ήταν λόγιος και γλωσσομαθής. Νέος είχε εργασθεί στην Οδησσό και στην Αίγυπτο πλησίον ενός θεί­ου του, που υπηρετούσε εκεί ως ανώτερος προξενικός υπάλληλος της Ελλάδος.
Προσήλθε στη μονή Σταυρονικήτα και εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Μαρτινιανός το 1909. Το 1917 οικειοθελώς αναχώρησε για τη μονή Φιλοθέου, όπου εκάρη μοναχός μεγαλόσχημος το 1920 με τ’ όνομα Μηνάς. Επί μία τριακονταετία στη μονή Φιλοθέου είχε βιοτή πνευματι­κά γόνιμη και καρποφόρα. Διακόνησε τη μονή του με ζήλο, αγάπη και φιλότιμο ως εκκλησιαστικός, προσφοράρης και καμπανάρης. Μάλιστα λέγεται ότι ήξερε να κτυπά τις καμπάνες στους ήχους τροπαρίων, απο­λυτίκιων αγίων ή διαφόρων μεγάλων εορτών.

7039 - Το Άγιο Όρος του Цанко Лавренов

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, 1967-70
Ιερά Μονή Ζωγράφου, 1936
Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, 1941

Περισσότερα: http://athosweblog.com