Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

7030 - Ιεροδιάκονος Αρκάδιος Βατοπεδινός (1865 – 4 Σεπτεμβρίου 1934)

Ο κατά κόσμον Αστέριος Θεοδώρου γεννήθηκε στο χωριό Σκουπιά της Αλώνης Προικοννήσου το 1865. Στη μονή Βατοπεδίου προσήλθε το 1882 και το επόμενο έτος εκάρη μοναχός. Το 1887 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1899 προήχθη σε προϊστάμενο της μονής. Στη μονή μόναζε ο κατά σάρκα αδελφός του ιερομόναχος Γερμανός († 1932) και οι ανεψιοί του Παντελεήμων και Νικόδημος.
Ήτο απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κατά τα έτη της φοιτήσεως του στη Ριζάρειο συνεδέθη πνευματικώς μετά του αγίου Νεκταρίου. Τούτο συνέτεινε ώστε η μονή να συνδράμει τις εκδόσεις του άγιου. Με εισήγηση του η μονή ανέλαβε την έκδοση του σπουδαίου βιβλίου του αγίου Χρηστοήθεια. Στη μονή σώζεται το πτυχίο του Αρκαδίου ως αποφοίτου της Ριζαρείου, όπου το 1905 ο άγιος Νεκτάριος υπογράφει ως σχολάρχης.
Λόγω της μορφώσεώς του, του πρότειναν πολλές φορές ανώτατα εκκλησιαστικά αξιώματα, αλλά πάντοτε τα απέρριπτε λέγοντας ταπεινά:

7029 - Ο Τρισάγιος Ύμνος όπως ψάλλεται στο Άγιον Όρος

Ένας από τους πιο γνωστούς και τους πιο παλιούς ύμνους της Εκκλησίας είναι και ο Τρισάγιος Ύμνος: (Άγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος· ελέησον ημάς).
Σύμφωνα με την παράδοση τον πρωτοάκουσε ένας νεανίας στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Θεοδοσίου του Β΄(408-450). Μια πρώτη βιβλική αναφώνηση του ύμνου περιέχεται στο Βιβλίο του Ησαΐα, 6,3, όταν ο προφήτης Ησαΐας άκουσε να τον ψάλλουν ακατάπαυστα οι Άγγελοι γύρω από το θρόνο του Θεού (Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης αυτού). Περισσότερα
Η ηχογράφηση που ακολουθεί προέρχεται από την «Χιλιετή Λειτουργία» που έγινε το 1980 στην Ι. Μ. Ιβήρων.


7028 - Ανατολή νέας ημέρας στη χερσόνησο του Άθω

Η φωτογραφία είναι του φίλου Αιμιλιανού Γκέκα και δείχνει την χερσόνησο και το βουνό του Άθω, στο ξημέρωμα από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Μεταγκίτσι (Σιθωνία), ενώ ακριβώς από πάνω προβάλλει λαμπερός ο Αυγερινός ή Αποσπερίτης, που δεν είναι άλλος από τον πλανήτη Αφροδίτη, το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον ήλιο  και τη σελήνη.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14/27-8-2015, κατά τη διαδρομή για το Άγιον Όρος.

7027 - Όσιος Άνθιμος ΚουρούκληςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Σεπτεμβρίου