Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

7026 - Το φεγγάρι πάνω από τον Άθω

Πρόσφατη φωτογραφία του Ιερομονάχου Δοσίθεου Χιλιανδαρινού, από την απλωταριά του Ι. Κελλιού Πατερίτσα. Τα αναμένα φώτα είναι στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

7025 - Το θαύμα της Παναγίας στο Ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Όρους

7024 - Ιερομόναχος Βασίλειος Βατοπεδινός (1867 – 3 Σεπτεμβρίου 1934)

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Δημόπουλος γεννήθηκε το έτος 1867 στο χωριό Αγία Μαρίνα Λοκρίδος. Ήταν εξάδελφος του Προηγουμένου Ιακώβου Βατοπεδινού († 1924). Το έτος 1886 προσήλθε στη μονή Βατοπεδίου και το 1893 εκάρη μοναχός σε αυτή. Το 1894 χειροτονήθηκε διάκονος και ακολούθησε τον θείο και Γέροντά του Ιάκωβο στη Ρωσία, στο Πατριαρχικό Μετόχιο του Αγίου Σέργιου στη Μόσχα.
Εκεί σπούδασε, διακόνησε άοκνα, πρόθυμα, φιλότιμα και με κάθε επιμέλεια το Μετόχι. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1913. Ως ιερεύς έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οφφίκιο του σακελλίωνος και αργότερα του αρχιμανδρίτου. Το 1924, μετά την κοίμηση του Γέροντός του, τον διαδέχθηκε στην αντιπροσωπεία του Μετοχιού. Υπέγραφε ως Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Βατοπεδινός, Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αρχιεπισκόπου Σιναίου εν τη Σοβιετική Ρωσσία». Μία περίοδο ήταν αντιπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

7023 - Ο Αγιοπαυλίτης Μητροπολίτης Ιεζεκιήλ Θεσσαλιώτιδος (1874- 03 Σεπτεμβρίου 1953)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1874. Αδελφός της μητέρας του ήταν ο Αγιορείτης μοναχός Κορνήλιος Δουκάκης († 1908). Πρώτο δάσκαλό του είχε τον ιερέα της ενορίας του. Σπούδασε νομικά και θεολογία. Στην ιεροσύνη τον οδήγησαν ο θείος του μοναχός και ο εξαίρετος μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος († 1933). Το 1907 εκάρη μοναχός από τον μητροπολίτη Μελέτιο στη μονή Βελανιδιάς. Αμέσως μετά χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Από το 1918 διετέλεσε και ηγούμενός της. Αργότερα και ηγούμενος της μονής Πετράκη Αθηνών. Διετέλεσε εφημέριος Βιέννης, Τεργέστης και Βενετίας. Υπηρέτησε και ως στρατιωτικός ιερεύς, ανδραγάθησε και παρασημοφορήθηκε. Συνδέθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ’ και τον ιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης. Το 1924 εξελέγη μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Τρεις φορές του πρότειναν να μετατεθεί σε μεγαλύτερες και καλύτερες μητροπόλεις, αλλά δεν δέχθηκε ν’ αφήσει το ποίμνιό του.

7022 - Μακροσκοπική προσέγγιση του φαινομένου των μετοχίων του Αγίου Όρους.......Ο Αρχαιολόγος Δημήτρης Καλπάκης μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο: «Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: τα μετόχια», με θέμα εισήγησης: «Μακροσκοπική προσέγγιση του φαινομένου των μετοχίων: ζητήματα μεθοδολογίας».

7021 - Άγιος Ιωαννίκιος ο Α΄, αρχιεπίσκοπος των Σέρβων (†1279)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Σεπτεμβρίου & 28/5

Μαθητής του αγίου Σάββα του Β΄, ο οποίος τον αγαπούσε για τον ενάρετο βίο του. Μαζί πήγαν στα Ιεροσόλυμα και εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς. Πέρασε αρκετούς χρόνους σε έρημους τόπους με νηστεία και προσευχή, υπομένοντας θλίψεις και επιδρομές βαρβάρων. Σε περιοχές της ιεράς χερσονήσου του Άθω.
Ο πνευματικός του πατέρας Σάββας ο Β΄τον κάλεσε στην πατρίδα τους, τη Σερβία, όμως ο πόθος της ησυχίας δεν τον κράτησε πολύ εκεί και τον επανέφερε στον Άθωνα.