Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

7014 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Σεπτέμβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

.......Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Σεπτέμβριο:

7013 - Ο σωστός δάσκαλος


Είναι μεγάλη υπόθεση ο σωστός δάσκαλος, ιδίως στις ημέρες μας! Τα παιδιά είναι άγραφες κασέττες· ή θα γεμίσουν βρώμικα τραγούδια ή βυζαντινή μουσική. Το έργο του δασκάλου είναι ιερό.
 Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

7012 - Γερο Ευστράτιος Σιμωνοπετρίτης, ο Πειραιώτης (1895-1980)

Ιγνάτιος ιερομόναχος Κατουνακιώτης,
ο πνευματικός (1827-1927)
(Δημοσίευση φωτογραφίας:
Χερουβείμ αρχιμανδρίτης, 1973)
Ευστράτιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης
(1895-1980)
Ο γερο-Εὐστράτιος γεννήθηκε στὸν Πειραιᾶ τὸ 1895. Τὸ 1926-1927 ἦλθε στὸ Ἅγιον Ὄρος καὶ κοινοβίασε στὰ Κατουνάκια, στὴν Καλύβη τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, κοντὰ στὸν μακαριστὸ καὶ ἁγιασμένον Ἰγνάτιον τὸν Πνευματικό, τὸν ἀόμματο, τὸν ἐπονομαζόμενον Βούλγαρο. Ἦτο ὁ τελευταῖός του ὑποτακτικός, ἀφοῦ ἐκοιμήθη στὶς 25 Ὀκτωβρίου τοῦ 1927.
Ἐλέγετο Βούλγαρος, διότι ὁ πατέρας του ἦταν Βούλγαρος ἀπὸ τὶς Σέῤῥες καὶ ἡ μητέρα του Ἑλληνίδα. Γιὰ αὐτὸν ἔγραψε ἐκτενῶς ὁ μακαριστὸς Γέροντας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παρακλήτου Ὠρωποῦ Ἀττικῆς, ἀρχιμανδρίτης Χερουβείμ, στὴν σειρά: Σύγχρονες Ἁγιορείτικες Μορφές. Ἐκεῖ εὐχαριστεῖ καὶ τὸν γερο-Εὐστράτιο, γιὰ τὸν ὁποῖον γράφει: ...σήμερα εὑρίσκεται στὴν Μονὴ τῆς Σιμωνόπετρας καὶ εἶναι πνευματικὸς ἐγγονὸς τοῦ βιογραφούμενου πατρός. Ἦτο ἀπὸ τοὺς κυρίους πληροφοριοδότες μας. Διάδοχος τοῦ Γέροντος Ἰγνατίου τοῦ πνευματικοῦ ἀναδείχθηκε ὁ ὑποτακτικός του Ἰγνάτιος ὁ νεώτερος, ὁ Ἕλληνας.

7011 - Μοναχός Αρέθας Καρυώτης (1888 – 1965)

Αρέθας μοναχός Καρεώτης,
ο βιβλιοπώλης (1888-1964)
(Φωτ.: Καρυές, 4 Απριλίου 1931.
Πηγή: Μοναχολόγιο μονής Διονυσίου)
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Γιαννακάς του Αποστόλου και της Μαρίας γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1888. Προσήλθε στο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Χαραλάμπους το 1915, στις Καρυές, υπό τον ενάρετο ιερομόναχο Σάββα († 1923). Το 1919 εκάρη μοναχός.
Συναγωνιστής του και κατόπιν Γέροντάς του ήταν ο μοναχός Κοσμάς († 29.6.1965), που ήταν από την Κάρπαθο, όπως και ο Γέροντάς τους Σάββας. Ο Κοσμάς γεννήθηκε το 1877, προσήλθε το 1898 κι εκάρη μοναχός το 1901. Ο Γέροντας Κοσμάς διατήρησε το βιβλιοπωλείο που ειχε ιδρύσει ο Γέροντάς του.
Ο μοναχός Αρέθας ήλθε στο Άγιον Όρος από την Αμερική, όπου εργαζόταν στα δάση ως υλοτόμος, με δύο φίλους του, τον Γεώργιο και τον Όθωνα. Ο Γεώργιος έμεινε μαζί του, όμως κάπως τον ζήλευε και τον φθονούσε με τη συνεργία του πονηρού. Κατόπιν κοινοβίασε στη μονή Ξενοφώντος, όπου εκάρη μοναχός υπό το όνομα Γαλακτίων και είχε ειρηνικό τέλος. Ο Όθων μετέβη στη μονή Διονυσίου, όπου εκάρη μοναχός, ονομάσθηκε Λάζαρος και διακρίθηκε για την υπακοή του. Ουδέποτε, λέγουν, λύπησε άνθρωπο.

7010 - Απολυτίκιο Τιμίας Ζώνης (ψάλουν οι Δανιηλαίοι)

Ο Αύγουστος θεωρείται μήνας της Παναγίας. Με επίκεντρο το θεομητορικό πανηγύρι της  εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όλον τον μήνα τελούνται παρακλήσεις προς τιμήν της Θεοτόκου, με επιστέγασμα την εορτή της Τιμίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου. Η Τιμία Ζώνη εδώ και αιώνες φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Σύμφωνα με την παράδοση  η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Περισσότερα

7009 - Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Εορτάζει στις 31 Αυγούστου εκάστου έτους. 
Χρυσήν κορωνίδ’ οία, σεμνή Παρθένε,
Τω του χρόνου τίθημι σήν Ζώνην τέλει.
Θέντο σορώ Ζώνην πρώτῃ Πανάγνου Τριακοστή.
Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β’. Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός. Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά. Και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο. Όποτε όλοι δόξασαν το Σωτήρα Χριστό και ευχαρίστησαν την πανάχραντη Μητέρα Του, η οποία είναι για τους πιστούς φρουρός, φύλαξ, προστάτις, καταφυγή, βοηθός, σκέπη, σε κάθε καιρό και τόπο, ήμερα και νύκτα.