Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

6981 - Ιερομόναχος Νικόδημος Καυσοκαλυβίτης (1880-24 Αυγούστου 1936)

Πατρίδα του ήταν η ξακουστή Σμύρνη, στην οποία γεννήθηκε το 1880. Τελείωσε το εκεί Σχολαρχείο και το 1897 ήλθε στο αγιότεκνο Άγιον Όρος και στην αγιοτρόφο σκήτη των Καυσοκαλυβίων.
Στην αρχή υποτάχθηκε στον αγιογράφο Γέροντα Νικόδημο τον Σερραίο († 1907) στην Καλύβη των Αγίων Πάντων, του οποίου έλαβε και το όνομα, και κατόπιν στον Γέροντα Αρσένιο († 1956), τον άριστο ξυλογλύπτη, από τον οποίο έμαθε και αυτός μ’ επιτηδειότητα την ξυλογλυπτική τέχνη. Τον Γέροντα Αρσένιο ακολούθησε στην Καλύβη της Ζωοδόχου Πηγής.
Κατά τον παπα-Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη: «Επροχώρησε ανδρείως τον δρόμο της αφιερωμένης ζωής. Κάθε σαρκική κλίση και επιθυμία εσφάγη στον βωμό του πνεύματος».

6980 - Μοναχός Βησσαρίων Διονυσιάτης (1878 – 24 Αυγούστου 1952)

Ο ευλογημένος αυτός άνθρωπος του Θεού γεννήθηκε στη Χαλκίδα της Εύβοιας το 1878. Λαϊκός ονομαζόταν Ευάγγελος Γεωργίου Ζαρκάδης. Νέος είδε σε όραμα την αγία μεγαλομάρτυρα Παρασκευή, η οποία τον παρηγόρησε για κάποιο λυπηρό οικογενειακό περιστατικό και του είπε ότι θα γίνει μοναχός.
Προσήλθε στην ιερά μονή Διονυσίου το 1903. Εκάρη μοναχός σε αυτή το 1906. Διακρίθηκε ως μοναχός με πολλή ταπείνωση, θερμή πίστη και μακαρία απλότητα. Ως οικονόμος στο μετόχι της μονής στα Μαριανά Χαλκιδικής δέχθηκε την επίσκεψη του Τιμίου Προδρόμου, που του υπέδειξε τον τόπο πεσμένου ναού του, τον οποίο ο Βησσαρίων ανήγειρε.

6979 - Πανηγυρικός Εορτασμός στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Παναγίας Τρύγης στη Λήμνο

H Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας διατηρεί στην νήσο Λήμνο, στό χωριό Προπούλι, ιστορικό μετόχι από του 14ου αιώνος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στό ναΰδριο του Ιερού Μετοχίου, το οποίο έκτισε ο Σιμωνοπετρίτης Μοναχός Αγάπιος το έτος 1706,  φυλάσσεται η θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας Τρύγης η οποία τυγχάνει ιδιαιτέρως αγαπητή στόν πληθυσμό της νήσου.
Πολλά θαύματα της εικόνος αυτής μαρτυρούνται από τούς κατοίκους της νήσου μέχρι σήμερα, ιδιαιτέρως δε σε μικρά παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Η ιερά αύτη εικών συν τοις άλλοις αποτελεί εξαίρετο δείγμα εκκλησιαστικής εικονογραφίας, όπου η Παναγία εικονίζεται με λευκό αντί ερυθρού πέπλου, πράγμα ιδιαιτέρως σπάνιο καί αποδεικτικό της προστασίας της Παναγίας στο νησί. Οι κάτοικοι όταν δέχονται τα θαύματά της την αναγνωρίζουν από το λευκό πέπλο ως την Παναγία του τόπου τους.

6978 - Συντρόφεμα του’γινε

Η σπηλιά του μοναχού Ιωακείμ
Του  Β. Χαραλάμπους
Συντροφιά με τ’  αναπάντεχο σφύριγμα του σιρόκου
οδοιπορούσαμε κατά τον βορρά
όπου του μαρτυρίου η βραχοσπηλιά
του Γέροντος Ιωακείμ του ‘’ληστού’’.

Σε κάτι τέτοια βράχια
αποζητά και τ’ αγέρι το πάλαιμα.
Δύσβατο κι απάτητο τούτο το μονοπάτι
βραχοστράτι που φαντάζει ατέλειωτο.

6977 - Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός (†1779)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 ΑυγούστουΣχετικά:

6976 - Όσιος Αριστοκλής ο Αθωνίτης (†1918)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Αυγούστου