Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

6964 - Κάκκαβο, το μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου (βίντεο)

Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως κοντά στην Ιερισσό, δίπλα στο δρόμο, υπάρχει ένα μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, το Κάκκαβο, κτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο. 
Το μετόχι αυτό δώρισε στο μοναστήρι ένας πλούσιος Τούρκος ο οποίος απέκτησε παιδιά μετά την θεραπεία της στείρωσης της γυναίκας του από τα σταφύλια του κλήματος που φύτρωσε με θαυματουργικό τρόπο στον τάφο του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου, κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου.
Στο Κάκκαβο υπάρχει ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κελλιά μοναχών, δύο ξενώνες, κατάσημα εκκλησιαστικών ειδών, βιβλιοπωλείο και διάφορα εργαστήρια και σπίτια για τους εργάτες που διαμένουν εκεί.

6963 - Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος

6962 - Προεόρτια στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Με αφορμή την πανήγυρη της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου για την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως, επισκέφθηκε σήμερα το Άγιον Όρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος.
Το πρωί πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ιερά Κοινότητα και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυρεώτη. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως ο Θεοφιλέστατος αιτήθηκε της ευλογίας να συμμετάσχει στην πανήγυρη και να προσκυνήσει την εορτή της Μεταμορφώσεως στη Μονή της μετανοίας του, το Κουτλουμούσι. Με τη σειρά του ο Πρωτεπιστάτης καλωσόρισε τον αγιορείτη Επίσκοπο με τον οποίον αντάλλαξαν ευχές και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί εκκλησιαστικών θεμάτων.

6961 - Εκοιμήθη ο Γέροντας Χαράλαμπος της Αδελφότητας των ΑναναίωνΕκοιμήθη χθες 4/17 Αυγούστου 2015 στις 3 το μεσημέρι, ο Γέροντας της Αδελφότητας Αναναίων, Ιερομόναχος Χαράλαμπος Β΄, ο τελευταίος κατά σάρκα συγγενής των Γερόντων της Ιεράς Καλύβης Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Αγιάννα, παιδί του αδελφού τους Γεωργίου.
Ο Γέροντας εμόνασε 64 χρόνια στο Άγιο Όρος, 48 από τα οποία Ιερομόναχος.

Καλόν Παράδεισο Γέροντα.

6960 - Από τα χαράματα ξεκινάει η ανάβαση στην κορυφή του Άθω

Από πολύ νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει η ανάβαση πολυαρίθμων προσκυνητών στην κορυφή του Άθω για την αποψινή Αγρυπνία. 
Στο Άγιο Όρος αύριο γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6/19 Αυγούστου)
Πανηγυρίζουν:
Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, η Ιερά Μονή Παντοκράτορος, το εκκλησάκι στην κορυφή του Άθω και πολλά κελλιά.

6959 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 18η Αυγούστου
Όσιος Βαρθολομαίος της Σεμέρης