Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

6958 - Το Άγιον Όρος


Πατρινέλης Χ. Γ.,
Το Άγιον Όρος
Θεσσαλονίκη 1992

Πηγή:Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6957 - Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Δοχειαρίτικο μετόχι του Σοχού

Με Αγιορείτικη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Αυγούστου, ο εορτασμός της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης. Παρουσία του Ηγουμένου της Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγίου Όρους Γέροντα Γρηγορίου, Ιερέων, Ιεροδιακόνου και μοναχών της Μονής τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά του επιταφίου στους χώρους του μοναστηριού. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

6956 - Τo πρώτο τυπογραφείο που ελειτούργησε εις το Άγιο Όρος

Τo πρώτον Τυπογραφείον που ελειτούργησεν εις το Άγιον Όρος και δια το οποίον αναφέρονται οι Κωνσταντίνος Σάθας, Μανουήλ Γεδεών, Τρύφων Ευαγγελίδης και άλλοι, είναι το Τυπογραφείον του Αρχιμανδρίτου Κοσμά Επιδαυρίου Λαυριώτου εις την Ιεράν Μονην Μεγίστης Λαύρας το 1759, με τυπογράφον τον θάσιον Σωτήριον Δούκαν. Απ’ ό, τι είναι γνωστόν, εξ αυτού εξεδόθη κατά το πρώτον έτος της συστάσεως του το βιβλίον του Νεοφύτου Καυσοκαλυβίτου «Εκλογή του Ψαλτηρίου». Πάντως το Τυπογραφείον διελύθη κατά τας αρχάς του 19ου αι. Η υπό τινων φερομένη ανασύστασίς του το 1863 υπό του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Σωφρονίου Καλλιγά, δεν ευσταθεί.
Μετά την βραχύβιον λειτουργιαν του Τυπογραφείου της Μεγίστης Λαύρας, μόλις το 1930 ελειτούργησεν εις Καρυάς το λεγόμενον «Τυπογραφείον της Ιεράς Κοινότητος», (πρόκειται δι’ εικονικήν επονομασίαν). Αργότερον το Τυπογραφείον επωνομάσθη «Καλλιτεχνικόν Τυπογραφείον της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους Άθω».

6955 - Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε στον Ελλαδικό χώρο τυπώθηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους

Νεοφύτου Καυσοκαλυβίτου, Εκλογή Ψαλτηρίου
έτος 1759
Βιβλιοθήκη Μονής Διονυσίου
Άγιον Όρος

Εκλογή του Ψαλτηρίου παντός Εις τε Δοξολογίαν κ(αι) Ευχήν, Συλλεγείσα μεν παρά του ελλογιμωτάτου Διδασκάλου Κυρίου Νεοφύτου του εξ Εβραίων. Αφιερωθείσα δε, τω Οσίω Πατρί ημών Αθανασίω τω εν τω Άθω. Νυν πρώτον τύποις εκδοθείσα, Συνδρομή κ(αι) δαπάνη του Πανοσιωτάτου Αρχιμανδρίτου τ(ης) μεγίστης Λαύρας Κυρίου Κοσμά επιδαυρίου.
Εν τω Όρει του Άθω. 1759 Παρά Δούκα Σωτήρη, τω Θασίω.
φ.[4] + σ. 53. - Ξυλογραφία στη σελίδα τίτλου: Δύο όρθια λεοντάρια, που κρατούν με τα μπροστινά τους πόδια ένα στέμμα. Στο κάτω μέρος αετός με ανοιγμένες φτερούγες και θυρεός με φάρο που εκπέμπει ακτίνες. Στις τέσσερις γωνίες της ξυλογραφίας αρχικά: Δ Κ Σ Τ [= Δούκας Σωτήρης].
Στην απέναντι από τον τίτλο σελίδα υπάρχει χαλκογραφία του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος στο δεξί του χέρι κρατεί σταυρό και στο αριστερό ειλητάριο στο οποίον αναγράφεται:

6954 - Άγιος Ιωσήφ ο Νέος (†1656)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Σεπτεμβρίου
και
17 Αυγούστου