Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

6953 - Στο Θέρμο, τιμούν τον Άγιο Κοσμά τον Φιλοθεΐτη

Ξεκινούν σήμερα Κυριακή 16 Αυγούστου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Θέρμου, προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την μνήμη του οποίου τιμά η Εκκλησία, την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα λαμπρές φέτος, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν οι εορτασμοί στο Θέρμο, η Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί τη Δευτέρα, στην Ιερά Μονή Αγίου του Αγίου Κοσμά. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος έχει προσκληθεί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Σε ό,τι αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Θέρμου, επιλέξαμε τις εξής:
Σήμερα στις 20.00μ.μ., ο «Σύλλογος Φιλαρμονικής Αντιρρίου»,  παιάνισε στους δρόμους της πόλης, την έναρξη των εκδηλώσεων.

6952 - Εξαρτάται από μας


Καθώς, αγαπητοί, δεν σωζόμεθα δι’ άλλων, χωρίς της συνεργίας της ιδικής μας θελήσεως, κατ’ αναλογία και δεν προδιδόμεθα δι’ άλλων, εάν εμείς δεν προδώσομε την υπόθεση της σωτηρίας μας.
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

6951 - Ιερομόναχος Ιγνάτιος Προβατιανός (1871 – 16 Αυγούστου 1959)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Γραμματάς του Χριστοφόρου και της Βασιλείας καταγόταν από τη Μυτιλήνη, στην οποία γεννήθηκε το 1871. Προσήλθε στο ιερό Κελλί Κοιμήσεως Θεοτόκου – Κρανιάς της σκήτης Γλωσσίας – Προβάτας, το 1891, στο οποίο, λέγεται, μόνασε και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τον 14ο αιώνα. Εκάρη μοναχός το 1893. Το 1894 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1898 πρεσβύτερος.
Κατά τον υποτακτικό του ιερομόναχο Καλλίνικο, «υπήρξεν ευπροσήγορος και παρηγορητικός εις πάντας. Ήτο εφοδιασμένος από όλας τας αρετάς, και την φιλαδελφίαν και αγάπην προς πάντας, και αμνησικακίαν εις τους εχθρούς του, μάλλον δε και επροσηύχετο υπέρ αυτών, την δε ελεημοσύνην εις πάντα αιτούντα ευχαρίστως και ιλαρώς εξετέλει. Διετήρει αδιάσπαστον την νοεράν προσευχήν εν παντί καιρώ. Επροσηύχετο ημέρας και νυκτός υπέρ όλων των χριστιανών και των πνευματικών του τέκνων ως και των οικείων αυτών.

6950 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 16η Αυγούστου