Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

6949 - Προσευχή


Φωτογράφος: Орлов Владимир

6948 - Είπε ο Αγιορείτης Γέροντας

Φωτογράφος: Орлов Владимир

6947 - Το Άγιον Όρος εκτός του Άθωνος


Επιστολή προς τους φίλους των μοναστηριών Αγίου Αντωνίου και Αγίας Σκέπης Γαλλίας
2000

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6946 - Μοναχός Κωνστάντιος Καρυώτης (1924 – 15 Αυγούστου 1999)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Ψαλίδας του Κυριάκου και της Σταυρούλας γεννήθηκε στο Αιγάλεω των Αθηνών το 1924. Προσήλθε στο ‘Άγιον ’Όρος το 1950 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Γέροντας ήταν ο μοναχός Κωνστάντιος ( 1950) στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Αγίων Αρχαγγέλων πάνω από τις Καρυές. Πριν λίγο είχε κοιμηθεί και ο Γέροντας Γαβριήλ ( 1947). Ο π. Κωνστάντιος διετέλεσε πολλά χρόνια Γέροντας του Κελλίου.
Είναι γεγονός, όπως αναφέρουν γείτονες του, πως «πίσω από μια ιδιαζόντως τραχείαν επιφάνειαν εκρύβετο μια ιδιαζόντως ευγενής φύσις». Είχε περίπου σαράντα χρόνια να βγει από το ‘Άγιον ’Όρος. Ένας προσεκτικός επισκέπτης δίχως δυσκολία θα παρατηρούσε τους καρπούς της καρτερίας και της φιλοπονίας του. Κύρια ασχολία του ήταν η καλλιέργεια και περιποίηση των κήπων. Ώρες σκάλιζε, πότιζε, ξεβοτάνιζε, κλάδευε, μπόλιαζε, φύτευε και τρυγούσε.

6945 - Μοναχός Ανδρέας Καρακαλλινός (1884 – 15 Αυγούστου 1958)

Ο Γέροντας Ανδρέας Καρακαλλινός διήλθε πάνω από πέντε δεκαετίες στην ιερά μονή των Αγίων Αποστόλων του Καρακάλλου, από τότε που εισήλθε την πύλη της μονής της μετανοίας του. Η ζωή του κύλησε με μεγάλη άσκηση, υπακοή και υπομονή. Μετά από ασθένειες που με καρτερία φιλοξένησε στο σώμα του, απόκτησε συνεχή δάκρυα. Τον έβλεπες, καθώς διηγείται ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μουστάκας, όλο χαρά, πάντοτε μ’ ένα μεγάλο μαντήλι καταμουσκεμένο από των ματιών του τις ακριβές σταλαγματιές, που εύφραιναν την ταπεινή καρδιά του. Σαν του μεγάλου αββά της αρχαίας ερήμου, δεν στέγνωνε ποτέ το μαντήλι του καλού Ανδρέου.
Το μοναχολόγιο της ιεράς κοινοβιακής, σταυροπηγιακής και βασιλικής μονής Καρακάλλου φειδωλά αρκετά, ως συνήθως, σημειώνει περί αυτού:

6944 - Δεκαπενταύγουστος

Δεκαπενταύγουστος
Περισσότερα: