Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

6928 - Τρία χρόνια από το ολοζώντανο θαύμα της Παναγίας στο Άγιο Όρος6927 - Ο Παχώμιος Ρουσάνος στον Άθω
Χρυσοχοΐδης Κρίτων,
Ο Παχώμιος Ρουσάνος στον Άθω
Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Παχώμιος Ρουσάνος, 450 χρόνια από την κοίμησή του (†1553)»
Ζάκυνθος 2005

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6926 - Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στον τιμητικό τόμο εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη

Τον Ιούνιο του 2015 κυκλοφόρησε στο Βερολίνο από τον σημαντικό για τις εκδόσεις του στον χώρο της κλασικής και μεσαιωνικής ελλήνικής φιλολογίας γερμανικό εκδοτικό οίκο De Gruyter ο τιμητικός τόμος εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη (Lemmata. Beitrage zum Gedenken an Christos Theodoridis) με την επιμέλεια συνεργατών και μαθητών του, κορυφαίων τώρα φιλολόγων (M. Tziatzi – M. Billerbeck– F. Montanari – K. Tsantsanoglou). 
Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα επισημαίνει κανείς στις σελίδες 550-575 έναν κατάλογο «Νέων χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου», συνταγμένο από τον καθηγητή της ελληνικής παλαιογραφίας και κωδικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σωτηρούδη και τον μοναχό Ζαχαρία Ξηροποταμηνό.

6925 - Μοναχός Γερόντιος Σιμωνοπετρίτης (1864 – 11 Αυγούστου 1947)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Συκιώτης του Αργυρίου και της Διαλεκτής γεννήθηκε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το 1910 προσήλθε στο Άγιον Όρος, μετά τον θάνατο της συζύγου του. Το 1911 εκάρη μοναχός. Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής του, της Σίμωνος Πέτρας.
Επί πολλά έτη, κατά τον Αγιαννανίτη Γέροντα Χρύσανθο († 1981), ήταν βουρδουνάρης της μονής, υπεύθυνος για τα ζώα. Τα ζώα ζούσαν συνήθως ελεύθερα, γιατί δεν υπήρχαν σταύλοι. Κάθε απόγευμα όμως πήγαιναν στον φιλόζωο Γέροντα Γερόντιο, στην περιοχή του Καλαμιτσίου, για να ξεδιψάσουν από την εκεί πηγή. Μόλις άκουγαν τη φωνή του καλού Γεροντίου πήγαιναν κι έτριβαν το κεφάλι τους στο στήθος του. Επικαλούμενος τον άγιο Μόδεστο, τον προστάτη των ζώων, όταν έχανε κάποιο ζώο, αμέσως το έβρισκε. Αν πάλι κάποιο ήταν άρρωστο, επικαλούνταν τον θαυματουργό άγιο και το ζώο γινόταν σύντομα καλά.

6924 - Άγιος Νήφων ο Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1508)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Αυγούστου