Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

6923 - Φωτογραφίες από την σημερινή πανήγυρη για τον κτίτορα της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος

.......Κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Παρθενίου ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέβη εις την Αθωνική Πολιτεία, όπου και προέστη της Ιεράς Πανηγύρεως επί τη εορτή του Κτήτορος της Μονής Οσίου Παύλου Ξηροποταμηνού.
Ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως Λαγκαδά αφίχθη εις την Ιερά Μονή την παραμονή της εορτής όπου και έτυχε της καθιερωμένης Αγιορείτικης υποδοχής, ενώ εν συνεχεία Προεξήρχε της ολονυκτίου Ιεράς Αγρυπνίας και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στο Καθολικό της Μονής.

6922 - Μοναχός Παΐσιος Καρακαλλινός (1873 – 10 Αυγούστου 1954)

Ο κατά κόσμον Κλεάνθης Μπογιατζής γεννήθηκε στο χωριό Σίσκληπο της επαρχίας Κυρηνείας της Κύπρου. Η άγάπη του για την Εκκλησία, τον Χριστό και την αφιέρωση τον έφερε νέο στο ‘Άγιον ’Όρος. Προσήλθε στην Ιερά μονή Αγίων Αποστόλων Καρακάλλου το 1898. Εκάρη μοναχός το 1901.
Διακρίθηκε ως πρακτικός ιατρός και νοσοκόμος, διακονών όχι μόνο τους πατέρες της μονής του, αλλά και όλους τους πατέρες του Αγίου Όρους, με ιδιαίτερη προσοχή, άγάπη και φροντίδα. Επί μία πεντηκονταετία υπήρξε ανάργυρος ιατρός, ταπεινός διακονητής, φιλάδελφος και φιλόστοργος προς όλους.

6921 - Το αγαπημένο «Άξιον εστίν» του Οσίου Παϊσίου [Χορός Κουτλουμουσιανών Πατέρων]

Χορός κουτλουμουσιανών πατέρων ψάλει το «Άξιον εστίν» του Χαραλάμπους Παπανικολάου σε ήχο πλ. δ', στο οποίο ευαρεστούνταν ο Όσιος Παΐσιος, στην αγρυπνία προς τιμήν και μνήμη του Οσίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

6920 - Διάλογος π. Σωφρονίου και Μπάλφουρ

David Balfour,
ως ιερομόναχος Δημήτριος Αγιορείτης
(1903-1989)
(Πηγή: Αρχείο μονής Αγίου Παντελεήμονος)
Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου
Από το έτος 1976 κάθε χρόνο επισκεπτόμουν την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου ESSEX Αγγλίας και είχα μια επικοινωνία με τον αείμνηστο Αρχιμ. Σωφρόνιο Σαχάρωφ και τους αδελφούς της Ιεράς αυτής Μονής. Η επικοινωνία μου με την Ιερά αυτή Μονή είναι από τις πιο αγαθές αναμνήσεις της ζωής μου και θεωρώ μεγάλη ευλογία του Θεού που μου έδωσε αυτήν την δωρεά.
Το έτος 1978 δοκίμασα μια μεγάλη έκπληξη.
Ένα Σάββατο γινόταν θεία Λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι της Ιεράς Μονής που βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο της Ιεράς Μονής. Στην θεία Λειτουργία παρευρισκόταν και ο αείμνηστος Γέροντας Σωφρόνιος, -δεν λειτουργούσε εκείνη την ημέρα- και καθόταν στην ιδιαίτερη θέση που υπήρχε στο δεξιό μέρος του Ιερού Ναού. Δίπλα από τον Γέροντα Σωφρόνιο, σε μια διακεκριμένη θέση, ευρισκόταν ένας μεγαλόσωμος Άγγλος. Δεν έδωσα μεγάλη σημασία, όταν εισήλθα στον Ιερό Ναό, γιατί αφ’ ενός μεν η ατμόσφαιρα ήταν πολύ κατανυκτική, αφ’ ετέρου δε συνήθως το Σάββατο και τις καθημερινές εκκλησιάζονταν αρκετοί ορθόδοξοι ξένοι από όλον τον κόσμο και γι’ αυτό δεν φαινόταν παράξενη κάθε παρουσία ενός αλλοεθνούς.
Όταν ήλθε η ώρα να διαβαστή το “Σύμβολο της πίστεως”, τότε έκπληκτος άκουγα ότι αυτός ο μεγαλόσωμος Άγγλος ανέγνωσε το “Πιστεύω” με την βροντερή φωνή του σε τέλεια Ελληνικά, με προφορά που δεν διέκρινες αν ήταν ξένος και όχι Έλληνας. Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και προσπάθησα να τον δω, μια και βρισκόμουν σχεδόν δίπλα του. Διεπίστωσα ότι καθ’ όλη την διάρκεια της θείας Λειτουργίας έκλαιγε. Έπειτα από λίγο διάβασε πάλι με την βροντώδη και χαρακτηριστική του φωνή την Κυριακή προσευχή, το “Πάτερ ημών” και έπειτα από λίγο, μετά το “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε” κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων με δάκρυα στα μάτια.

6919 - Εμφάνιση Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σύγχρονο θαύμα.

«ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ  ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΙΦΟΣ»
Η κ. Μαρία από  τον  Πειραιά είδε  στον  ύπνο  της τον  Αρχάγγελο Μιχαήλ και  της  είπε «θέλω  να  φέρεις στο σπίτι  μου ένα  ζευγάρι παπούτσια μεταλλικά και  ένα  ξίφος».
Με φόβο τον  ρωτάει και  που  είναι  το  σπίτι  σου;
«Στη Μονή Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος» .
Ψάχνει  πληροφορίες για  την  Μονή, ετοιμάζει ένα  ζευγάρι μεταλλικά παπούτσια  και  ένα  σπαθί και  τα  στέλνει με  ένα  γράμμα  στη Μονή εξιστορώντας  το  θαυμαστό αυτό γεγονός.
Στο  σπαθί γράφει επάνω «ΑΡΧΑΓΓΕΛΕ  ΜΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΜΑΙ –ΜΑΡΙΑ-». (το αντιγράψαμε όπως  είναι γραμμένο).

6918 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονα στη ομώνυμη Ιερά Κουτλουμουσιανή Σκήτη6917 - Παύλος μοναχός Λαυριώτης, Αυτοβιογραφίας τρίτη και τελευταία επιτομή

Παύλος μοναχός Λαυριώτης, 
ο ιατρός (1885-1980)
(Φωτογραφία: Άγγελος Σεραϊδάρης, 1935)

Παύλος μον. Λαυριώτης,
Αυτοβιογραφίας τρίτη και τελευταία επιτομή
Άγιον Όρος 1962

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη