Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

6916 - Ιστορικόν και τινά θαύματα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης
Στέφανος ιερομ. Ιβηρίτης (Κλήμης),
Ιστορικόν και τινά θαύματα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης
Άιον Όρος 1961

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6915 - David Balfour, ως ιερομόναχος Δημήτριος Αγιορείτης

David Balfour, 
ως ιερομόναχος Δημήτριος Αγιορείτης (1903-1989)
(Πηγή: Αρχείο μονής Αγίου Παντελεήμονος)


6914 - Τα πρώτα σμέουρα ωρίμασαν στο Ι. Κελλί της Πατερίτσας!

.......Για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Πατερίτσα), ωρίμασαν οι καρποί του θάμνου σμέουρο. Ένα σπάνιο στην Ελλάδα φυτό του οποίου οι καρποί είναι δυσεύρετοι στην αγορά. 
.......Η όλη προσπάθεια ανήκει στον Ιερομόναχο Δοσίθεο Χιλιανδαρινό, ο οποίος έφερε τα δενδρύλλια από τη Σερβία και φέτος καρποφόρησαν για πρώτη φορά.

6913 - Φωτογραφίες από την σημερινή πανήγυρη στο Ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος

Фоторепортаж с Панигира в Свято-Пантелеимоновом монастыре на Афоне (9 августа 2015 г.)
9 августа 2015 г. в Русском на Афоне Свято-Пантелеимоновом монастыре торжественно отметили Панигир (престольный праздник) в честь покровителя русской святогорской обители – святого вликомученика и целителя Пантелеимона. Торжества возглавили Высокопреосвященный Игнатий, митрополит Вологодский и Кирилловский, и Преосвященный Климент, епископ Ирпенский, – сообщает корреспондент портала «Русский Афон».

6912 - Ο Κουτλουμουσιανός Μητροπολίτης πρ. Καρπάθου και Κάσου Νείλος (1836 – 9 Αυγούστου 1917)

Γεννήθηκε στο χωριό Πιαλί Τεγέας της Αρκαδίας το 1836 από ευλαβείς γονείς. Κατά κόσμον ονομαζόταν Νικήτας Σμυρνιωτόπουλος και είχε τέσσερα αδέλφια. Μικρός έκανε και τον τσομπάνη. Κατόπιν φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών. Εικοσάχρονος εισήλθε στη μονή Κουτλουμουσίου, όπου εκάρη μοναχός από τον σεβάσμιο ηγούμενο Ιωάσαφ τον Βυζάντιο. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.
Κατόπιν αναχώρησε για την Έφεσο υπό τον μητροπολίτη Αγαθάγγελο (†1893). Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Διετέλεσε ιεροκήρυκας και δάσκαλος στις Κυδωνιές, στη Σμύρνη και την Έφεσο. Χειροτονήθηκε βοηθός επίσκοπος Ερυθρών. Προήχθη σε μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου. Για δύο έτη ποίμανε την επαρχία του. Παραιτήθηκε και αναχώρησε για το Άγιον Όρος. Μόνασε στην Καλύβη της Υπαπαντής της Κουτλουμουσιανής σκήτης του Άγιου Παντελεήμονος, κατόπιν στο Κουτλουμουσιανό Κελλί της Μεγάλης Παναγίας, ζώντας με αυστηρότητα, εργατικότητα και ασκητικότατα.

6911 - Κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η 2η σειρά γραμματοσήμων: Άγιον Όρος Άθω «Ξυλόγλυπτα»
Κυκλοφόρησαν από τα ΕΛ.ΤΑ. πέντε νέα γραμματόσημα της 2ης σειράς για το 2015: Άγιον Όρος Άθω «Ξυλόγλυπτα», με παραστάσεις από τις Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Ξηροποτάμου, Ζωγράφου και Δοχειαρίου.

6910 - Ιερομόναχος Βασίλειος Ξηροποταμηνός (1875 – 9 Αυγούστου 1961)

Γεννήθηκε στο χωριό Βουλισμένη Λασιθίου Κρήτης το 1875, ο κατά κόσμον Μιχαήλ Βλασσάκης. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του. Οι φτωχοί γονείς του, Παντελεήμων και Καλλιόπη, για να μη ξοδεύουν λάδι για το λυχνάρι, δεν το άναβαν το βράδυ. Ο μικρός Μιχαήλ, που αγαπούσε τη μελέτη και την πρόοδο, μάζευε την ημέρα ξύλα, τη νύχτα τα έκαιγε κι έτσι διάβαζε. Για ένα διάστημα εργάσθηκε ως γραμματεύς δικηγορικού γραφείου.
Στη μονή Ξηροποτάμου προσήλθε το 1893. Το 1896 εκάρη μοναχός από τον Γέροντά του Ευγένιο († 1924). Διάκονος χειροτονήθηκε το 1896 και πρεσβύτερος το 1901. Το 1908 προήχθη σε προϊστάμενο. 
Είχε μεγάλο σεβασμό και υπακοή στον Γέροντά του, ο οποίος του ενέπνευσε την αγάπη προς τη θεία λατρεία και τη μονή, την οποία άγάπη κι εκείνος είχε πάντοτε πλούσια.

6909 - Όσιε του Θεού Πορφύριε

Όσιε του Θεού Πορφύριε
                                                              Του Β. Χαραλάμπους
Εν πόνοις και βασάνοις
τον επίγειον βίον διήγες
χάριν του αγαπήσαντός σε Χριστού
Όσιε του Θεού Πορφύριε
δια τούτο νυν αιωνίων αγαθών απολαμβάνεις
δια το πλήθος των εκουσίων πόνων.

Eν σμικροτάτη κέλλη ασκήσας
ικέτης προς Θεόν γέγονας
ως πυρ φλογιζόμενος όλος
δια τούτο πλήθος χαρισμάτων
παρά Θεού έλαβες.

Εξ υπακοής της ταπείνωσεως την ωραιότητα έλαβες
εκ ταπεινώσεως της διακρίσεως το κάλλος
εκ διακρίσεως την σωτήριον διόρασιν
και εκ διοράσεως την της προοράσεως χάριν.

6908 - Η Ρωσική αντιπροσωπεία, που συμμετέχει στον σημερινό εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος, επισκέφθηκε την Ιερά Κοινότητα και προσκύνησε στο Πρωτάτο (φωτογραφίες)