Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

6884 - Στην Κίσαμο τα Τίμια Δώρα

Με την δέουσα κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κίσαμο του ν.Χανίων, η υποδοχή των Τιμίων Δώρων τα οποία φυλάσσονται στη Μονή Αγίου Παύλου του Άγιου Όρους.
Τα Τίμια Δώρα  υποδέχτηκαν πολίτες και ο κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου δια του Μητροπολίτου  κ.κ Αμφιλόχιου στην είσοδο της πόλης.
Τα Τίμια Δώρα θα βρίσκονται στην Κίσαμο ως τις 7 Αυγούστου, όσες μέρες δηλαδή θα κρατήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της πόλης της Κισάμου. 

6883 - Διηγήσεις π. Παϊσίου

Ανώνυμος,
Διηγήσεις π. Παϊσίου


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6882 - Άθως: 1000 χρόνια σαν μια μέρα (Σιμωνόπετρα)

.......Οι απαρχές της αγιορείτικου μοναχισμού σμπίπτουν συμβατικά με την ίδρυση του πρώτου μεγάλου κοινοβίου το 963, τη Μεγίστη Λαύρα, από τον όσιο Αθανάσιο Αθωνίτη. Στην υπερχιλιόχρονη ιστορία και παρουσία του το Άγιον Όρος αναδεικνύεται το μείζον κέντρο της λατρευτικής, πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής. Το μωσαϊκό της αγιορείτικης μοναχικής βιοτής εκπροσωπούν οι 20 κυρίαρχες μονές, οι ιερές σκήτες, τα κελλιά και τα ερημητικά ασκηταριά, χώροι και τρόποι που ποτίζουν το δέντρο της ασκητικής ζωής.

6881 - Γερώ Εφραίμ ο Γρηγοριάτης – Ο Μοναχός με τα αέναα δάκρυα.

Εφραίμ μοναχός Γρηγοριάτης (1906-1991)
(Φωτογραφία: Χρήστος Ζέγκος)
Ο γερώ- Εφραίμ ο Γρηγοριάτης όταν ήταν νέος μοναχός είχε δυσκολίες, πήγε και τις εξομολογήθηκε στον ηγούμενο παπα- Θανάση. Το βράδυ στον ύπνο του βλέπει τον ηγούμενο να φορά λαμπρό ηγουμενικό μανδύα και γονατιστός μπροστά στην εικόνα του Χριστού φώναζε: «Κύριε σώσε το παιδί σου».
Αυτό συγκλόνισε τον γερω- Εφραίμ και τον βοήθησε να ξεπεράσει τις δυσκολίες του. Είχε το αέναο δάκρυο. Ο Γέροντας και οι Πατέρες τον έβαζαν επίτηδες να κάνει ανάγνωση στην τράπεζα, γιατί κατανυσσόταν, έκλαιγε και ωφελούνταν οι πατέρες. Ένοιωθε μεγάλη συγκίνηση, όταν διάβαζε τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, γιατί και ο ίδιος είχε φύγει κρυφά από το σπίτι του και τον έψαχναν.
Την Κυριακή της συγχωρήσεως που ψάλλουν όλοι οι πατέρες κάτι στην τράπεζα ο γερω- Εφραίμ έψαλε το: «Τα πλήθη των πεπραγμένων μοι δεινών…», με εμφανή κατάνυξη και έτρεχαν τα δάκρυά του.
Παρακαλούσε τους πατέρες, όταν κοιμηθεί να μην γράψουν τίποτα γι’αυτόν, επειδή έβλεπε να δημοσιεύουν στο περιοδικό της Μονής για άλλα γεροντάκια.
Προσευχόταν και από το προσευχητάρι του Σιμωνώφ. Το είχε φάει από την πολύ χρήση. Όλη μέρα το διάβαζε και έκλαιγε.
Την ευχή του να έχουμε.
*από το βιβλίο: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» 
(Άγιον Όρος 2011).