Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

6880 - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Ταξίδι στο Όρος»


Πραγματοποιήθηκαν απόψε στο Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Ταξίδι στο Όρος», η οποία φιλοξενεί έργα 26 Σέρβων καλλιτεχνών που απεικονίζουν μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες την αθωνική μοναστική πολιτεία.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πλήθος φιλότεχνων, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Ιερομόναχος παπΑναστάσης ως εκπρόσωπος της Αγιορειτικής Πινακοθήκης και ο Ιεροδιάκονος Σεραφείμ Χιλιανδαρινός ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 21 Αυγούστου.

6879 - Σέρβοι καλλιτέχνες αποτυπώνουν τη μαγεία του Αγίου Όρους
Τα έργα 26 Σέρβων καλλιτεχνών με θέμα το Άγιον Όρος φιλοξενούνται από σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού.
Εργα εμπνευσμένα από την Αθωνική Πολιτεία που οι καλλιτέχνες από τη βαλκανική χώρα κατέγραψαν με μεγάλη επιτυχία σε ακουαρέλες.
Δείτε τέσσερα χαρακτηριστικά έργα που υπάρχουν στην έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό ως τις 21 Αυγούστου.

6878 - Επίσκεψη Φοιτητών Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών στο Άγιο Όρος

Στο Κελλί του οσίου Παϊσίου στην Παναγούδα
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη Εκπαιδευτική και Ερευνητική Αποστολή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Άγιο Όρος, με επικεφαλής τον Λέκτορα κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, μετά από επίσημη απόφαση του Τμήματος Θεολογίας (Γ.Σ. 3/6/2015).
Συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουλίου και μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2015, η Αποστολή μεταξύ των άλλων επισκέφθηκε την Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας, την Ι. Μονή Ιβήρων, το Πρωτάτο, την Ι. Επιστασία στις Καρυές, το κονάκι της νέας κοινότητας της Ι. Μονής Εσφιγμένου, τη Σκήτη του Αγ. Ανδρέα, την Ι. Μονή Κουτλουμουσίου, τη Σκήτη του οσίου Παϊσίου στην Παναγούδα, την Ι. Μονή Παντοκράτορος και τέλος την Ι. Μονή Μεγίστη Βατοπαιδίου.

6877 - Παναγία η Γαλακτοτροφούσα, η Παναγία του «Τυπικαριού»

Για την Romfea.gr | Σπύρος Συμεών
Πηγαίνοντας κανείς στο Άγιον Όρος το πρώτο πράγμα που θα κάνει φτάνοντας στις Καρυές θα είναι να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Έστί που φυλάσσεται στο ιστορικότατο ναό του Πρωτάτου εντός του Ιερού Βήματος σε μεγαλοπρεπή σκαλιστό θρόνο.
Λίγοι όμως γνωρίζουν, χάνοντας έτσι μία ιδιαίτερη ευλογία, πως λίγα μόλις μέτρα πίσω από τον ναό του Πρωτάτου βρίσκεται ένα Χιλανδαρινό κελάκι στο οποίο φυλάσσεται μία πολύ λαοφιλής και μοναδική εικόνα, είναι αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γαλακτροτροφούσας.

6876 - Απίστευτη βεβήλωση τοιχογραφιών στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

Όταν κάποιοι θεωρούν το πέρασμά τους από το Άγιο Όρος σημαντικότερο από τα υπάρχοντα Μνημεία, το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στις φωτογραφίες (αριστερό κλικ για μεγέθυνση).


 Πηγή: Да ли је потребно да се смањи број посетилаца на Светој Гори? (Είναι αναγκαίο να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο Άγιον Όρος;)

6875 - Το ταξίδι του Robert Curzon, Jun στο Άγιον Όρος το 1837


Αναστασίου Ιωάννης,
Το ταξίδι του Robert Curzon, Jun στο Άγιον Όρος το 1837
Βυζαντινά 11 (1982), σ. 311-372

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Σε ψηφιακή μορφή:

6874 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη στη Μικρή Αγία Άννα

Κατά το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου 2015 (8 και 9 με το παλ. ημερολόγιο) πανηγυρίστηκε στην Μικρά Αγία Άννα στο Άγιο Όρος η μνήμη των αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους   του Πνευματικού, που είναι οι προστάτες της περιοχής.

6873 - Ανταύγειες από την εν Χριστώ αγάπη του Γέρ. Γεωργίου Γρηγοριάτη

I. Δ. Γρηγοριάτης
Ο άγιος Καστορίας έγραψε για τον Γέροντα, ότι ήταν «στολισμένος με την αρετή της ευγενείας… Κι αυτή η ευγένεια, την οποία είχε κι η οποία έβγαινε από τον χώρο της ψυχής του, δεν ήταν απλώς μία καλή συμπεριφορά… ήταν καρπός του Αγίου Πνεύματος. Ήταν μία εσωτερική κατάσταση που οφειλόταν στην παρουσία του Παρακλήτου, που ήταν ενιδρυμένος στον χώρο της ψυχής του… Ο ευγενής είναι αυτός… που βρίσκει τρόπους και ευκαιρίες να τιμήσει και να δείξει την αγάπη του στο πρόσωπο του άλλου, γιατί στο πρόσωπο του άλλου συναντά τον Χριστό… Και η τιμή αυτή δεν είναι υποκριτική, αλλά πηγαία και αληθινή». Επίσης έχει λεχθή για τον Γέροντα, ότι ήταν «ένας άνθρωπος που ήξερε να τιμά, να σέβεται και να αγαπά τον μικρότερό του, τον ασήμαντο και φτωχό».
Και εμείς που είχαμε την ευλογία να είμαστε υποτακτικοί του, απολαύσαμε αυτή την ευγένειά του και την αγάπη του, που σκόρπιζε αφείδωλα όχι μόνον στα καλογέρια του αλλά και προς κάθε άνθρωπο, μικρό ή μεγάλο, επίσημο ή άσημο, και που ανέβλυζε από την αγάπη του προς τον Θεό.

6872 - Ιερομόναχος Ευλόγιος Νεοσκητιώτης (1890 – 3 Αυγούστου 1954)

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Βλάσιος Βοιωτίας το 1890 από γονείς φτωχούς, χωρικούς και πιστούς, ο κατά κόσμον Ευστάθιος Λεωνίδα Μόρφης. Μόλις τελείωσε το εκεί Δημοτικό Σχολείο πήγε στη Λειβαδιά να μάθει την τέχνη του τσαγγάρη. Το 1910 αποφάσισε τη μοναχική του αφιέρωση. Δεν ήταν ούτε δεκαπέντε ετών. Με μόνη περιουσία λίγα απαραίτητα ρούχα και ελάχιστες οικονομίες, ξεκίνησε μ’ ένα συγχωριανό του με τα πόδια για τον Πειραιά. Στον δρόμο τους πήρε ένας αμαξάς. Στον Πειραιά πήραν το πλοίο για τη Θεσσαλονίκη. Προορισμός τους ήταν το Άγιον Όρος. Δεν είχαν ούτε το αντίτιμο του ναύλου. Ο θεοφοβούμενος καπετάνιος, πληροφορούμενος τον σκοπό τους, τους άφησε να ταξιδέψουν δωρεάν.
Στο Άγιον Όρος μόνασαν στην Καλύβη του Αγίου Σπυρίδωνος της ιεράς Νέας Σκήτης. Εκάρησαν μοναχοί από έναν Γέροντα Βενέδικτο. Κοντά του, ο ιερομόναχος Γεράσιμος και αυτός, έμειναν επί δεκατέσσερα χρόνια και έκτος από τα της μοναχικής πολιτείας έμαθαν και την τέχνη της αγιογραφίας.

6871 - Ο οικουμενικός και πολυεθνικός χαρακτήρας του Αγίου Όρους

Ο Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης ομιλεί
για τις απαρχές του μοναχισμού στο Άγιον Όρος και
τον πολυεθνικό χαρακτήρα της αθωνικής κοινότητας.