Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

6870 - Έκθεση Ζωγραφικής, από τη Συλλογή της Αγιορειτικής Πινακοθήκης, στην Ιερισσό 3-21 Αυγούστου 2015

Ταξίδι στο Όρος
Ακουαρέλες 26 Σέρβων καλλιτεχνών
με θέμα το Άγιον Όρος
από τη Συλλογή της Αγιορειτικής Πινακοθήκης

 Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού
        3 - 21 Αυγούστου 2015
Η έκθεση «Ταξίδι στο Όρος»
Θεωρούμε ιδιαίτερη τιμή για την Ιερισσό και το Δήμο Αριστοτέλη να φιλοξενήσουμε μία σπουδαία συλλογή με ακουαρέλες Σέρβων καλλιτεχνών, υπό το γενικό τίτλο «Ταξίδι στο Όρος» και με έργα που απεικονίζουν μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες τη γειτονική μας αθωνική μοναστική πολιτεία.
Το εικαστικό ενδιαφέρον των Σέρβων καλλιτεχνών για το Άγιον Όρος έχει ως αφετηρία την ορθόδοξή τους ταυτότητα και πίστη. Ταυτότητα που εκφράζεται ειδικότερα με την μακρόχρονη παρουσία Σέρβων μοναχών στο Άγιον Όρος, μια παρουσία που χρονολογείται από το τέλος του 12ου αιώνα και φτάνει χωρίς διακοπή έως τις μέρες μας. Θητεύοντας κυρίως στη Μονή Χιλανδαρίου, οι Σέρβοι μοναχοί διακρίθηκαν για την αφοσίωσή τους στο μοναχικό ιδεώδες και στην καλλιέργεια των γραμμάτων.

6869 - Προηγούμενος Χρυσόστομος Λαυριώτης

Χρυσόστομος προηγούμενος Λαυριώτης
(1856-1908)
(Δημοσίευση: 1902)Παύλος μοναχός Λαυριώτης,
Προηγούμενος Χρυσόστομος Λαυριώτης
Αθήνα 1994

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6868 - Ένα έργο του διακο-Προκοπίου και η ρωσική τεχνοπολιτική στο Άγιον Όρος κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και στις απαρχές του εικοστού αιώνα

Προκόπιος ιεροδιάκονος Καρεώτης (1845-1932)
(Φωτογραφία: Αυτοπορτρέτο)Παπάς Αθανάσιος, μητρ.,
Ένα έργο του διακο-Προκοπίου και η ρωσική τεχνοπολιτική στο Άγιον Όρος κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και στις απαρχές του εικοστού αιώνα
Αθήνα 1991

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6867 - Ιερομόναχος Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1857 – 2 Αυγούστου 1919)

Η Καλύβη του Ακαθίστου στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων
Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ρενιέρης γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου το 1857. Από μικρός έμαθε την τέχνη του μαρμαρογλύπτη. Μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο ήλθαν να εργασθούν στο Άγιον Όρος. Εθέλχθησαν από την ωραιότητα της μοναχικής ζωής και υπετάγησαν το έτος 1881 στον μεγάλης αρετής Γέροντα Χαρίτωνα († 1906), που ασκήτευε στο σπήλαιο του όσιου Αθανασίου του Αθωνίτου.
Ο πρώτος εκάρη με τ’ όνομα Κοσμάς το 1882 και ο δεύτερος ονομάσθηκε στην κουρά του Δαμιανός το 1893. Ο Κοσμάς χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τα Χριστούγεννα του 1892 στη Μεγίστη Λαύρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ’.

6866 - Tειχιζομένη η μάνδρα ετούτη

Του Βασίλη Χαραλάμπους
Στο Διονυσιάτικο Καθολικό
στην κόγχη της πρόθεσης προς βορέαν
τοιχογραφία παμπάλαιη
ιστορεί το όραμα εκείνο
με τον Άγιο Πέτρο Αλεξανδρείας.

Tης Αγίας Τριάδος το ομοούσιον διαλαλών
δεητικά τα χέρια ανυψώνει
και διαπορεί «τις του Κυρίου τον χιτώνα έσχισεν».

Το Θείον Βρέφος  ευλογεί
με την απάντηση γεγραμμένη
«Άρειος ο άφρων»
κι από κάτω εζωγραφισμένος
ο δυσσεβής αιρεσιάρχης.

Tειχιζομένη η μάνδρα ετούτη των μοναστών
στο βυζαντινομονάστηρο του Οσίου Διονυσίου
με τη μυσταγούσα της αληθείας ακρίβεια
συνέχισε κείνη τη νυχτιά το εωθινό δοξολόγημα.

Από την ποιητική συλλογή «Αθωνικόν κατζίον»

6865 - Η Εικόνα της Φοβεράς Προστασίας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους στον Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου Εξοχής

Η Ενορία του Αγίου Στεφάνου Εξοχής, το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015, είχε την εξαιρετική ευλογία να υποδεχθεί αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας της Φοβεράς Προστασίας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.
Ο π. Παναγιώτης Κωστούλας αναφερόμενος στον Άγιο Στέφανο, του οποίου η ανακομιδή των ιερών λειψάνων τιμάται στις 2 Αυγούστου, υπογράμμισε με τρόπο λιτό και περιεκτικό πως ο άγιος προβάλλει τον δρόμο της ανεξικακίας ως ασφαλή πορεία αγιότητας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Βαρνάβας, ο οποίος και χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό, προέβη στην προχείριση σε αρχιμανδρίτη του π. Ιακώβου Φώτογλου. Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τον π. Ιάκωβο για τους καλούς του κόπους και την όλη μέριμνά του για τη θεοφιλή διαποίμανση της ενορίας και τον προέτρεψε πατρικά να επιδοθεί με μεγαλύτερο ιεραποστολικό ζήλο στο έργο της πνευματικής καλλιέργειας του αμπελώνα του.

6864 - Ιερομόναχος Κυπριανός Ξενοφωντινός (1887 – 2 Αυγούστου 1986)


Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Στάθης του Γεωργίου και της Ευαγγελίας γεννήθηκε στα Βραγγιανά Καρδίτσας το έτος 1887. Στον κόσμο απόκτησε οικογένεια. Ήταν πατέρας τριών τέκνων, δύο θυγατέρων και ενός υιού, που εκοιμήθη νέος. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1924 από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ († 1953). Νέα εκοιμήθη και η πρεσβυτέρα του. Αυτοβούλως και οικειοθελώς, μετά από αυτές τις σκληρές δοκιμασίες, ήλθε στο Άγιον Όρος ταπεινός προσκυνητής.
Η αγάπη του προς την Παναγία τον έφερε στο Περιβόλι της. Περιήλθε διάφορες μονές και τελικά προσήλθε στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου-Ξενοφώντος το 1969. Στο τέλος του ίδιου έτους εκάρη μοναχός. Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής έως το 1976.
Υπήρξε ευλαβής και συνετός ιερομόναχος. Έναν εγγονό του ιερομόναχο και συνώνυμό του τον είχαμε στη σκήτη μας. Κάποια χρήματα που είχε τα μοίρασε ελεημοσύνες.