Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

6855 - Σκέψεις μετά από λίγες ημέρες παραμονής στο Άγιο Όρος

Δεν μας δίνονται συχνά οι ευκαιρίες εκείνες που μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» μέσα στην δυσκολία της καθημερινότητας και των προβλημάτων μας προκειμένου να χαράξουμε έστω και ένα σύντομο οδοιπορικό στον δρόμο της αυτογνωσίας αλλά και «αγνής» ιστορικής αλήθειας.
Είναι ακόμα δε λιγότερες οι φορές που η ουσιαστική διαφορετικότητα δύο κόσμων μας θέτει προ των ευθυνών μας σε σχέση με του που βαδίζουμε ως κοινωνία και ως έθνος και το ποια σίγουρα μονοπάτια θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αν συνειδητοποιούσαμε κάποιες αλήθειες που μας προσφέρει απλόχερα η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με κριτικό πνεύμα και προβληματισμό λοιπόν καταθέτω στην επικοινωνία μου αυτή πόνημα εμπειρίας επιστρέφοντας από το σύντομο προσκύνημά μου στο Άγιο Όρος.

6854 - Το καύχημα της ερήμου Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης


        Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ομιλεί για τον μεγάλο ησυχαστή της υπομονής μακάριο Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη σε μοναχική κουρά που έγινε στην Ιερά Μονή Παναγία Δοβρά Βέροιας, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Αγίου Παντελεήμωνα.

6853 - Αγιορειτική Ψαλτική: το εξηγητικό έργο του Θεοφάνη Παντοκρατορινού

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωάννης Λιάκος ομιλεί για το εξηγητικό έργο του Θεοφάνη Παντοκρατορινού, ο οποίος δραστηριοποιείται μουσικά στο Άγιον Όρος κατά τα τέλη του 18ου αι και το πρώτο τρίτο του 19ου αι.
http://www.pemptousia.gr

6852 - Εκείνοι οι μάρτυρες θεληματικώς εισήλθον εις τα βάσανα του μαρτυρίου (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)


Εύχομαι, παιδί μου, ο Θεός της υπομονής και της παρακλήσεως να σε ενισχύη εις την ασθένειάν σου, όπου Θεού θελήματι περιέπεσες.
Έμαθα ότι αρρώστησες βαρειά, πόνεσα πολύ, και παρεκάλεσα την Παναγίαν μας να σε κάνη καλά, πρώτα ψυχικώς και μετά σωματικώς. Να σκέπτεσαι παιδί μου, τους αγίους μάρτυρας, πόσα και πόσα δεν υπέμειναν δια την αγάπην του Χριστού μας!
Να λέγης και συ: «Υπόμεινον, ταπεινέ, της ασθενείας τους πόνους, ίνα φύγης τους αιωνίους πόνους της κολάσεως!». Εκείνοι οι μάρτυρες θεληματικώς εισήλθον εις τα βάσανα του μαρτυρίου, ενώ εσύ ακουσίως πονάς, και αυτό καλόν είναι, θα σε ωφελήση αρκετά.
Μόνον μετά χαράς και ευχαριστίας να υπομείνης την παιδείαν του Κυρίου. Ταύτα και άλλα πολλά να μονολογής, ώστε να τονώσης τον εαυτόν σου προς καρτερίαν και παρηγορίαν.
Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας