Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

6851 - Ο Πούτιν βράβευσε τον αιωνόβιο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμ. Ιερεμία

Αρχιμ. Ιερεμίας
Βραβεία Πούτιν σε πρωτεργάτες στη συνεργασία με τη Ρωσία και την εξάπλωση του ρωσικού πολιτισμού
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βράβευσε ρώσους και ξένους πολίτες, ιερείς, δημοσιογράφους και αγωνιστές «για τη μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με τη Ρωσία, την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τη διατήρηση και την εκλαΐκευση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό».
Με Προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα νομικών πληροφοριών της κυβέρνησης, το Παράσημο του Αλεξάντερ Νέφσκι απονεμήθηκε στον 99χρονο ρώσο πολίτη Ιάκοφ Αλιόχιν, γνωστόν ως αρχιμανδρίτη Ιερεμία, ηγούμενο της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Είναι ηγούμενος πάνω από 35 χρόνια, ο πιο μακροχρόνιος ηγούμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

6850 - Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ως στρατιώτης (1924-1994)

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ως στρατιώτης (1924-1994)
Ο Αρσένιος Εζνεπίδης (μετέπειτα Γέροντας Παΐσιος) στρατιώτης Ασυρματιστής στην Αράχωβα Ναυπακτίας το έτος 1947
του Γεωργίου Γαλανόπουλου, δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω

6849 - Ο Όσιος Παΐσιος στο Margate της Ανατολικής Αγγλίας

Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28η Ιουλίου τ.έ. το βράδυ μια εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη Margate της Ανατολικής Αγγλίας.
Συγκεκριμένα η θεοφιλής Κοινότητα, με επικεφαλής τον Ιερ. Προϊστάμενό της Πανοσιολ. Αρχιμ. Βησσαρίωνα Κοκλιώτη, υποδέχθηκε τη νεοϊστορηθείσα εικόνα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Η ιερή εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Αγιογραφείο της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους και την συνόδευσε και μετέφερε στην Κοινότητα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Γρηγοριάτης. Συνέχεια

6848 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιαννανίτης (1877 – 29 Ιουλίου 1956)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κάρτσωνας του Διονυσίου και της Ελένης γεννήθηκε στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1877 από πολύτεκνους και ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του ήταν ο τελευταίος δήμαρχος φουστανελάς της πόλης τους.
Προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου της σκήτης της Αγίας Άννης το 1896. Εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Γεράσιμο († 1917) το 1899. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1901. Αργότερα κατεστάθη και Πνευματικός. Ασκήτευε μαζί με τους τρεις καλούς κατά σάρκα αδελφούς του: τους ιερομονάχους Σεραφείμ († 1966), που ήλθε το 1902, και Διονύσιο († 1959), που ήλθε το 1904, και τον μοναχό Χρυσόστομο († 1941). Φύλαγε, ως λέγουν, αυστηρότητα για τον εαυτό του και μεγάλη αγάπη για τους άλλους. Ήταν γνωστός και πολύ καλός αγιογράφος. Γέροντας φιλόξενος και ελεήμων. Όλοι οι παλαιοί θυμούνται με θαυμασμό την αβραμιαία φιλοξενία τους.

6847 - Старец Паисий Святогорец. Τα άπαντα του Οσίου Παϊσίου -σε ψηφιακή μορφή- στα ρωσικά.

Είναι γνωστή η ευλάβεια που τρέφει ο ρωσικός λαός για τον Όσιο Παΐσιο. Πρόσφατα η Ρωσική Εκκλησία τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της.
Τα έργα που αναφέρονται στον Αγιορείτη Άγιο αλλά και βιβλία που έγραψε ο ίδιος ο Άγιος Παΐσιος έχουν μεταφραστεί στη ρωσική γλώσσα. Η «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη» μας παραπέμπει στις εκδόσεις αυτές, στην ψηφιακή τους μορφή, όπως έχουν αναρτηθεί σε ρωσικές ιστοσελίδες.