Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

6826 - Αθανάσιος μοναχός Βατοπαιδινός (1853-1912)
Αθανάσιος μοναχός Βατοπαιδινός,
σχολάρχης της Αθωνιάδας (1853-1912)

πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία


Δείτε και
3215 - Αθανάσιος Μοναχός Βατοπαιδινός (Σχολάρχης στην Αθωνιάδα 1889-1899)

6825 - Το Άγιο Όρος για πρώτη φορά γιορτάζει τον Άγιο Παΐσιο. Αγρυπνία απόψε στο Κουτλουμούσι
Για πρώτη φορά αύριο 12/25 Ιουλίου, στο Άγιο Όρος θα τιμηθεί η Μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη.

Στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, εξάρτημα της οποίας είναι το Κελλί Παναγούδα, στο οποίο ασκήτευσε ο Άγιος, οι Λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν απόψε με Πανηγυρική Αγρυπνία. Των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

6824 - Κυκλοφορήθηκε ο Βίος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου από το Ησυχαστήριο Ιωάννου του Θεολόγου της Σουρωτής!

Πρόλογος Καθηγουμένης Φιλοθέης Μοναχῆς, Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου 
«Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου» 
Μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, καὶ ὕστερα ἀπὸ ἐργασία πολλῶν χρόνων, ἡ Ἀδελφότητά μας, προβαίνει στὴν ἔκδοση τοῦ Βίου τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου ἀπὸ ἱερὴ ὑποχρέωση πρὸς τὸν Ἅγιο, ὁ ὁποῖος ἐπὶ εἴκοσι ὀκτὼ ἔτη τὴν καθοδηγοῦσε καὶ ποικιλοτρόπως τὴν εὐεργέτησε.
Εἴχαμε τὴν μεγάλη εὐκαιρία νὰ γνωρίσουμε καὶ ἐμεῖς «ἐν τινι μέτρῳ» τὴν ὑπέρμετρη ἀγάπη τοῦ Ὁσίου γιὰ τὸν Θεό, τὴν μοναχική του ἀκρίβεια, τὴν τέλεια αὐταπάρνησή του, τὴν δύναμη τῆς φλογερῆς προσευχῆς του. Ζήσαμε ἀπὸ κοντὰ τὴν ἁγία του ἁπλότητα καὶ τὴν βαθειὰ ταπείνωσή του, τὴν θεοφώτιστη διάκρισή του, τὴν ἀρχοντική του ἀγάπη γιὰ κάθε ἄνθρωπο, ἀλλὰ καὶ τὴν μετὰ σπουδῆς ἀπόκρυψη τῆς ἀρετῆς του.
Θεωρήσαμε λοιπὸν χρέος μας νὰ ἀξιοποιήσουμε ὅσα στοιχεῖα διαθέταμε καὶ νὰ προσπαθήσουμε νὰ συνθέσουμε - τὸ κατὰ δύναμιν - τὴν βιογραφία τοῦ Ὁσίου Γέροντα.

6823 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή ΧιλιανδαρίουΑγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου για την αυριανή εορτή της Εφέστιας Εικόνας του μοναστηριού, της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας (12/25 Ιουλίου).

Σχετικά:

6822 - Μοναχός Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1874 – 24 Ιουλίου 1952)

Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ήλθε στην Καλύβη του Αγίου Μεθοδίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων το 1899. Μόναζε επί μισό αιώνα δίχως ποτέ να εξέλθει στον κόσμο. Ακολουθούσε την αυστηρή άσκηση του περιβόητου ασκητού Χατζη-Γιώργη, που είχε ισόβια νηστεία. Τον ονόμαζαν «αλάδωτο».
Κατά τον έκδοτη Σ. Σχοινά: «Ήτο από τους νηπτικούς γέροντας, το σέμνωμα των Καυσοκαλυβίων. Την κηδείαν του γενομένην την 25ην Ιουλίου, ημέραν της εορτής της Αγίας Άννης, παρηκολούθησαν πολλοί πατέρες, εκ συμπτώσεως δε και πολλοί πατέρες εξ άλλων Σκητών ελθόντες εις την πανηγυρίζουσαν Καλύβην της Αγίας Άννης του Γέροντος πατρός Ιωακείμ Παπαπαύλου, μεταξύ των οποίων και ο γράφων». Ανεπαύθη στις 24.7.1952.
Πηγές-Βιβλιογραφία:
Σχοινά Σωτηρίου. Νεκρολογία, Αγιορειτική Βιβλιοθήκη 191-194/1952, σσ. 273-274.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Α’ – 1956-1983, σελ. 483, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.
Φωτογραφίες: Σπύρος Μελετζής, 1950

6821 - Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σταματιάδης (1792-1877)

Αρχιμ. Καλλίνικος Σταματιάδης Λαυριώτης,
σχολάρχης της Αθωνιάδας (1792-1877)
 (Ζωγραφικός πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα)
Ένας Λόγιος κληρικός από το Καζαβήτι Θάσου
Μια από τις πιο αξιόλογες μορφές του νησιού μας, που έζησε και έδρασε τον προηγούμενο αιώνα, αναμφισβήτητα ήταν και ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σταματιάδης. Η δράση του περιέλαβε πολλούς τομείς, το θρησκευτικό, κοινωνικό και εθνικό.
Η παρουσίαση της προσωπικότητας του αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Σταματιάδη είναι δίκαιη και  επιβεβλημένη, αξίζει μάλιστα να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, γιατί τίμησε επάξια τον τόπο μας με την ιδιότητα του κληρικού και πνευματικού ποιμένα του γένους μας.
Μολονότι οι πληροφορίες μας για τη δυναμική και δραστήρια προσωπικότητα του Καλλίνικου Σταματιάδη και το έργο του είναι πολύ λίγες, δεν παύουν όμως να είναι σημαντικές και να μας δίνουν τη δυνατότητα να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητά του και να παρουσιάσουμε το έργο του. Με την προσωπικότητα του αρχ. Καλλίνικου Σταματιάδη τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Απόστολος Βακαλόπουλος και ο καθηγητής Θεολογίας Νικόλαος Μιχαλόπουλος, από τις μονογραφίες των οποίων αντλήσαμε τις πληροφορίες μας γι' αυτή την εισήγηση.
Η ζωή του
Ο Καλλίνικος Σταματιάδης γεννήθηκε στο Καζαβήτι της Θάσου γύρω στο 1792, από γονείς αγρότες, αλλά αρκετά εύπορους. Εκεί έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια, όπου μέχρι σήμερα σώζεται μισογκρεμισμένο το πατρικό του σπίτι στον κάτω μαχαλά του Μεγάλου Καζαβητίου.