Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

6820 - Σύναξη Βατοπαιδινών Αγίων. Πανήγυρη 2015

Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσενίου, τελέστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη μνήμη των Βατοπαιδινών Αγίων.
Συλλειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Στη Θεία Λειτουργία πρεσβεία τιμής είχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος.
Συλλειτούργησαν επίσης ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας Σάμου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Συμβούλου Χριστού Λεμεσού Αρχιμ. Νείλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αρχιμ. Ιγνάτιος, ο Γέροντας του Κελλίου Αγίου Χρυσοστόμου Σκήτεως Κουτλουμουσίου, και πλείστοι αγιορείτες ιερομόναχοι.
Τον δεξιό χορό ελάμπρυναν ο χορός των Καρακαλλινών πατέρων, ενώ τον αριστερό χορό ο Ιερομ. Αντύπας, Γέροντας του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννας Καρεών, ο π. Ιωσήφ από την Βίγλα, ο Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνου Γεώργιος, καθώς και βστοπαιδινοί πατέρες.
Στην αγρυπνία παρευρέθηκαν οι τέως Πολιτικοί Διοκητές του Αγίου Όρους, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Γεώργιος Μαρτζέλος και Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Νικόλαος Παπαδημητρίου.

6819 - Φωτογραφίες από τον λαμπρό εορτασμό της Μνήμης των Βατοπαιδινών Αγίων

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου η Σύναξη των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου και των Καθηγουμένων της Μονής Καρακάλου και Βατοπαιδίου Φιλοθέου και Εφραίμ.
Επίσης συμμετείχε πλήθος Ιερομονάχων και μοναχών του Αγίου Όρους, ενώ έψαλλαν οι πατέρες της Ιερας Μονής Καρακάλου. Συνέχεια

6818 - Μοναχός Γεώργιος Αγιοπαυλίτης (1910 – 23 Ιουλίου 1998)

Ήταν από το χωριό Χαυδάτα της Κεφαλλονιάς ο κατά κόσμον Γεράσιμος Παναγή Μοσχονάς. Το 1926 ήλθε στη μονή του Αγίου Παύλου, όπου υπήρχαν αρκετοί συμπατριώτες του, για να συναντήσει ένα θείο του, που μόναζε εκεί και που είχε σταθεί ευεργέτης του, όταν μικρός ορφάνεψε με τα πέντε αδέλφια του. Επρόκειτο περί του εναρέτου μονάχου Κωνσταντίου (†1973). Η τάξη της μονής και η αρετή των πατέρων τον έκαναν να παραμείνει σε αυτή και να έγγραφε! δόκιμος το 1936. Εκάρη μοναχός το 1937.
Συνεδέθη πνευματικά με τον μακαριστό ηγούμενο της μονής Γρηγορίου Αθανάσιο (†1953), και τις συμβουλές του περί ξενιτείας, ακτημοσύνης και εγκρατείας διατήρησε ισόβια.