Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

6812 - Στο Βατοπαίδι ο Αυστρίας κ. Αρσένιος για την πανήγυρη των Βατοπαιδινών Αγίων. (Φωτογραφίες-βίντεο από την θερμή υποδοχή)

Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο οποίος θα προεξάρχει στις εορταστικές Ακολουθίες για την εορτή των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ και από την Αδελφότητα στην είσοδο της Μονής.
Στην συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία και εν συνεχεία ακολούθησε η προσφώνηση του Ηγουμένου και η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Αυστρίας.
Ο Ηγούμενος Εφραίμ στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στον προκάτοχο του Μητροπολίτη Αρσενίου, Αυστρίας κυρού Μιχαήλ, ο οποίος είχε πνευματικούς δεσμούς με την Μονή και την είχε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές. Επίσης ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στους πρόσφατα Αγιορείτες Οσίους, Παϊσιο και Πορφύριο τους οποίους αγιοκατέταξε πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει πως το Άγιον Όρος παράγει Αγίους. Συνέχεια

6811 - Η ρωσσική πολιτική στο Άγιον Όρος κατά τον 19ο αιώνα και η δραστηριότης των αγιορειτών ρώσσων στην περιοχή της Καβάλας


Παπάγγελος Ιωακείμ,
Η ρωσσική πολιτική στο Άγιον Όρος κατά τον 19ο αιώνα και η δραστηριότης των αγιορειτών ρώσσων στην περιοχή της Καβάλας
Θεσσαλονίκη 1980

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Διαβάστε ψηφιοποιημένη την μελέτη:

.......Από τον επίλογο:
...Παρακολουθήσαμε σε μια σύντομη επισκόπηση την Ρωσσική προσπάθεια για την απόκτηση μιας στρατηγικής βάσεως στο Αρχιπέλαγος κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ίσως να έμειναν σε ορισμένους κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τον σκοπό αυτό του Ρωσσικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Όμως, μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τα Ελληνικά στρατεύματα το 1913, η εφημερίδα «Ρωσσική Σημαία», όργανο των πανσλαυϊστικών κύκλων, έγραφε:

6810 - Στο Άγιο Όρος, Ιούλιος 2015 (φωτογραφίες και βίντεο του Σταύρου Βελιγράκη)


6809 - Μοναχισμός και Γάμος δύο δρόμοι αγιασμού

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίος σε συνέχεια της συνέντευξής του στη Πεμπτουσία ομιλεί για το μοναχισμό και το γάμο, τις δύο οδούς μέσω των οποίων ο άνθρωπος προσεγγίζει τον Θεό και τους συν-ανθρώπους του και άγεται στην σωτηρία του ως Πρόσωπο.
http://www.pemptousia.gr