Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

6805 - Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω (φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα και επισημότητα στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, έληξε σήμερα Κυριακή 6/19 Ιουλίου η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. 
Εκατοντάδες μοναχοί και πιστοί προσκυνητές τίμησαν τον Άγιο και αυτό το χρόνο. Μοναδικές στιγμές απείρου κάλους βιώσαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε στη γιορτή. 
Τους ύμνους απέδωσαν ευμόλπως οι υμνητικοί ερωδιοί του Θεού στο Άγιο Όρος από της Συνοδείες των Δανιηλαίων και Δαμασκηνού Νεοσκητιώτη και η Συνοδεία των Θωμάδων και του μοναχού Ιωσήφ Βιγλιώτη.
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, ο Καθηγούμενος της αδελφής Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ, αντιπρόσωποι άλλων Ι. Μονών, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι.

6804 - Την βοήθειά σου Μητέρα. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Οιχαλίας Τρικάλων βρίσκεται από χθες η Παναγία Πορταΐτισσα της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους

Με χριστιανική ευλάβεια και συγκίνηση πλήθος πιστών και πατέρων από την Οιχαλία, το δήμο Φαρκαδόνας και το νομό Τρικάλων υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας που φυλάσσεται στην Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Η εικόνα αφίχθη στην Οιχαλία στις 8 το απόγευμα όπου με πομπή πέρασε από την κεντρική οδό Δημοκρατίας και εισήλθε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου όπου και θα παραμείνει μόνιμα.
Ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείο Κήρυγμα από του πατέρες των ενοριών της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.
Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το βράδυ από τις 20:30 - 00:30 τα μεσάνυχτα θα γίνει Ιερά Αγρυπνία.

6803 - Ταίριασμα και τούτο - του Βασίλη Χαραλάμπους

ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ
Του Βασίλη Χαραλάμπους
________
Στο πλήθος των λεπτοκαρυών
των καρυών και των καστανέων
από τις Καρυές ίσαμε το Κουτλουμούσι
συνάπάντημα αλλιώτικο
μ’ ένα αηδόνι ξεχασμένο
στη φυλλωσιά της λεπτοκαρυάς.
Να καθώς το μπιρμπίλι ετούτο
μ’ αδιάφορα καστανό το φτέρωμα
κάτωθεν ολίγον υπόλευκον
κι ουρά καστανέρυθρη
που διαπερνά τόσες φυλλωσιές
και τόσο αδιάφορο σ’ αφήνει.
Τ’ αηδόνισμα όμως που τ’ απόβαθο κρύβει
τόσο αδιάφορο σ’ αφήνει
για τα τόσα μικροπούλια που λαφροπετούν.
Ταίριασμα και τούτο
στον «ασήμαντο» γέροντα
για τον κόσμο ετούτο
που ξεδιψά στο ρυάκι
με το ξεβαμμένο και σκισμένο ράσο
και με τ’ άλλο της καρδιάς αηδόνισμα.


*Μπιρμπίλι - αηδόνι