Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

6802 - Η αλήθεια για την υπόθεση των κατεχόντων την ιερά μονή ΕσφιγμένουΙερά Κοινότης Αγίου Όρους,
Η αλήθεια για την υπόθεση των κατεχόντων την ιερά μονή Εσφιγμένου
Άγιον Όρος 2003

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6801 - Ακούσματα από το Πρωτάτο (Γερ. Ιάκωβος Καρεώτης)

Στο διάβα της αδιάκοπης λειτουργικής ζωής του Αγίου Όρους, διαμορφώθηκε ένας ιδιότυπος τρόπος εκφοράς και απόδοσης των εκκλησιαστικών μελών. Το αγιορείτικο ύφος, εκφράζοντας την πνευματικότητα του τόπου και διακονώντας την πλούσια βιωματική λειτουργική ζωή των αγιορειτικών ακολουθιών, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη, πλουραλιστική ψαλτική πραγματικότητα. Μια νέα γενιά αγιορειτών ψαλτών, μεταξύ των οποίων ο Ιερομόναχος Αντύπας, ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης, ο π. Ιάκωβος Καρεώτης,  παρέλαβαν τη ψαλτική σκυτάλη από τις προηγούμενες μεγάλες ψαλτικές μορφές του Αγίου Όρους, διακο-Διονύσιο Φιρφιρή, Μελέτιο Συκεώτη και συνεχίζουν επάξια το διακόνημα του ψάλτη.
Παράδοση και ανανέωση για το Άγιον Όρος είναι δυο σταθερές αρχές στη διαχρονική ιστορία της αθωνικής κοινότητας. Περισσότερα

6800 - Για πρώτη φορά Ηγούμενος Αγιορειτικής Μονής απευθύνει μήνυμα σε διαδικτυακή ομάδα φίλων του Αγίου ΌρουςΣτην ομάδα με τίτλο «Φίλοι του Αγίου Όρους/Agio Oros - Mount Athos» στη σελίδα https://www.facebook.com/groups/44307016564/ διαβάσαμε στις 17/7/2015 μήνυμα-χαιρετισμό Αγιορείτη ηγουμένου προς τα μέλη της εν λόγω ομάδας, το οποίο έχει γενικότερο ενδιαφέρον. Πέραν της σημειολογίας, είναι η πρώτη φορά που επίσημη φωνή του Αγίου Όρους, η πρώτη φορά που Αγιορείτης ηγούμενος απευθύνεται σε διαδικτυακή ομάδα φίλων του Περιβολιού της Παναγίας. Ως γνωστόν, το Άγιον Όρος εκτείνεται και προσφέρεται αφειδώς προς πάντα άνθρωπο καλής θελήσεως, ενώ το αγιορείτικο ήθος και βίωμα είναι χρήσιμο σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ. 

Ακολουθεί το μήνυμα του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου:

6799 - Η τήρησις του όρου


Κάθε χριστιανός λογικά σκεπτόμενος για τη σωτηρία του, επιποθεί την καταλλαγή του με το Θεό. Επιθυμεί να συγχωρηθεί και να αγαπηθεί από το Θεό δια της μετανοίας. Αλλά για να το πετύχη αυτό, να πετύχη την συγγνώμη υπό του Θεού, να πετύχη την συμφιλίωση μαζί του, πρέπει να τηρήσει τον όρο, που ο Χριστός μας μας έθεσε στο Ευαγγέλιό Του: «Εάν συγχωρήσουμε, θα συγχωρηθούμε».
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης