Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

6795 - Η πνευματική ωφέλεια του εργόχειρου στην αγιορείτικη παράδοση

       Ο Γέροντας της Καλύβης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Σκήτης μοναχός Παΐσιος μιλάει για την σημασία του εργόχειρου στη μοναχική ζωή.

6794 - Χαράλαμπος Μπούσιας: Η γνωριμία μου με τον Γέροντα Σωφρόνιο

Ο Υμνογράφος Χαράλαμπος Μπούσιας σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία καταθέτει την εμπειρία του από την επίσκεψη του στο Έσσεξ και τη γνωριμία του με τον Γέροντα Σωφρόνιο.

6793 - Ο Πρώτος του Αγίου Όρους Άθω και η «μεγάλη μέση» ή «Σύναξις»

Χριστοφόρος ιερομόναχος Κτενάς (1864-1931)
Κτενάς Χριστοφόρος αρχιμ.,
Ο Πρώτος του Αγίου Όρους Άθω και η «μεγάλη μέση» ή «Σύναξις»
Αθήνα 1929

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6792 - Πανήγυρις Ιερού Κελλίου Αγίων Αναργύρων της Κουτλουμουσιανής Σκήτης

Την Τρίτη 14 (1 με το Παλαιό Ημερολόγιο) Ιουλίου πανηγύρισε,στη μνήμη των Αγίων Ενδόξων, Θαυματουργών και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, το Ιερό Κελλίο Αγίων Αναργύρων της Κουτλουμουσιανής Σκήτης κοντά στις Καρυές.
Της Πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ στις ιερές ακολουθίες συμμετείχε και ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Οσιολογιώτατος Μοναχός Παύλος Λαυριώτης.
Παράλληλα, συμμετείχαν πολλοί Αγιορείτες Πατέρες από την Κουτλουμουσιανή Σκήτη, τις Καρυές και αλλού.

6791 - Ιερομόναχος Δωρόθεος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1873 – 16 Ιουλίου 1966)

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Τσιρώνης γεννήθηκε στη Δίβρη Ηλείας το 1873. Δεκαπεντάχρονος κρυφά ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Κατευθύνθηκε στην Καλύβη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της Κουτλουμουσιανής σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος. Οι Γέροντες, λόγω της απαγορεύσεως των αγενείων στο Άγιον Όρος, και επειδή ήταν μικρός, τον φύλαγαν μέσα στην Καλύβη και κρεμούσαν σκεπάσματα στην απλωταριά, για να μη φαίνεται. Εκάρη μοναχός, το 1894, με τ’ όνομα Δωρόθεος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1898 και πρεσβύτερος το 1904.
Αργότερα απόκτησε δύο υποτακτικούς, τον ιερομόναχο Αντώνιο και τον μοναχό Σάββα. Τον δεύτερο τον πρόλαβα λίγο στη σκήτη, όταν ήλθα το 1985. Κατόπιν πήγε στη μονή Εσφιγμένου όπου και εκοιμήθη. Σε νεαρή ηλικία ψηφίσθηκε ηγούμενος ο Γέροντας Δωρόθεος στη μονή Εσφιγμένου, αλλά δεν θέλησε ν’ αναλάβει. Στη συνέχεια κατοίκησε, το 1934, στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου στις Καρυές. Διετέλεσε επί δεκαετία εφημέριος και τυπικάρης του ναού του Πρωτάτου. Άφησε φήμη εξαίρετου τυπικάρη. Ήταν επίσης σπουδαίος Πνευματικός. Στο πετραχήλι του εξομολογήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος († 1947), όταν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος.