Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

6787 - Σκέψεις για την πρώτη εορτή του Οσίου Παϊσίου

.......Λίγες σκέψεις με αφορμή την εορτή του Οσίου Παϊσίου του νέου, του Αγιορείτη.
Κάθε φορά που η Εκκλησία τιμά και εορτάζει ένα μέλος της που βρίσκεται ”εν δόξη” στη θριαμβεύουσα Εκκλησία, έναν Άγιο δηλαδή, δείχνει σε όλους μας ότι είναι εφικτό ο άνθρωπος να ομοιάσει στον Χριστό, να εκπληρώσει τον προορισμό του. Σήμερα η Εκκλησία τιμά ένα πρόσφατα αγιο-καταταχθέντα Όσιο, το Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη.
Ένας Άγιος γίνεται κατανοητός μέσα στο σώμα της Εκκλησίας, και όχι αυτονομημένος απ’ αυτήν. Τιμάται ορθά μέσα στο ήθος της Εκκλησιαστικής πανήγυρης.
Η αγιότητα του μοναχού Παϊσίου μαρτυρείται από πιστούς και όχι μόνο. Είναι Άγιος κατ’ εξοχήν λαοπρόβλητος.
Το πρόσωπό του μερικές φορές διχάζει τους πιστούς η μάλλον καλύτερα ο τρόπος που οι πιστοί προσεγγίζουν τον Άγιο προκαλεί και δεν οικοδομεί το σώμα των πιστών.

6786 - Ιερομόναχος Σίμων Σιμωνοπετρίτης (1913 – 14 Ιουλίου 1998)

Από τον Τσεσμέ Κρήνης της Μ. Ασίας, που γεννήθηκε το 1913 πήγε κατά την πολύκλαυστη μικρασιατική καταστροφή στη Χίο. Από εκεί, η φτώχεια, η ευσέβεια, η ευλάβεια, η ανάγνωση της Αμαρτωλών Σωτηρία τον φέρνει στην υψιβάμονα Σιμωνόπετρα το 1933. Εδώ μόναζαν αρκετοί συμπατριώτες του.
Το 1934 κείρεται μοναχός. Το 1939 χειροτονείται διάκονος και το 1945 πρεσβύτερος. Σύντομα όμως παραιτήθηκε της ιερωσύνης, για να ζήσει ως απλός μοναχός. Λένε ότι θυμήθηκε πως νέος είχε κλέψει ένα  
δεμάτι δαδί. Διήλθε από τα διακονήματα του ιεροψάλτη, του τυπικάρη, του παραμάγειρα, του παραγουμενιάρη και του προϊσταμένουμονής της μετάνοιας του.

6785 - Ιερομόναχος Βαρλαάμ Νεοσκητιώτης (1910 – 14 Ιουλίου 1994)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Μαραγκός του Ανδρέα γεννήθηκε στην Ανάσταση Καλαβρύτων το 1910. Προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Σκήτη το 1928 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1934 και πρεσβύτερος το 1938. Στην Καλύβη αυτή μόναζε με τον αδελφό του μοναχό Θεοδόσιο (1887-1970) και τους αδελφούς θείους του Θεοδόσιο Σιναΐτη και Γεώργιο († 1957).
Ο ιερομόναχος Βαρλαάμ ήταν καλός αγιογράφος και ευλαβής ιερουργός. ‘Υπήρξε ασκητικός και βιαστής στην καλογηρική του. Κατά τη διάρκεια των ιερών αγρυπνιών, ακολουθιών, και ιδιαιτέρως των θείων Λειτουργιών, δεν καθόταν καθόλου στο στασίδι. Ακόμη και στα προχωρημένα του γεράματα προσευχόταν πολύωρα όρθιος. Είχε στο έπακρον την αρετή της φιλοξενίας. Στην Καλύβη του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου φιλοξενούσαν αδιάκριτα περαστικούς προσκυνητές, ζητιάνους, κουρελήδες και φτωχούς με πολλή αγάπη και φροντίδα.

6784 - Ελεύθερη η είσοδος στο Άγιο Όρος για όσους μεταβαίνουν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Για τους προσκυνητές της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω δεν απαιτείται κράτηση θέσης.
Η είσοδος στο Άγιον Όρος για τους προσκυνητές της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω στην Μονή Μεγίστης Λαύρας, είναι «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» από το Σάββατο  11 Ιουλίου έως την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015. 
Από το Σάββατο 11 Ιουλίου είναι ήδη σε ισχύ η ελεύθερη είσοδος για την Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω στην Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Δεν απαιτείται κράτηση Διαμονητηρίου για την Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Την  Έκδοση και παραλαβή  Διαμονητήριου θα την κάνετε στο Γραφείο Προσκυνητών στην Ουρανούπολη με την ταυτότητα, η το διαβατήριο σας.
Καλό και ευλογημένο προσκύνημα. 

6783 - Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Ιουλίου