Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

6776 - «Συνομιλία με έναν Αββά του Άθω». Δημοσίευμα του 1983 στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, φωτογραφίζει τον Όσιο Παΐσιο, 11 χρόνια πριν την κοίμησή του

Το κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 3, Φεβ.-Μάρ. 1983.
Αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί αναφέρεται σ’ έναν Αββά του Άθω, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αλλά σήμερα εύκολα διαπιστώνουμε πως πρόκειται για τον Όσιο Παΐσιο.
Είναι γραμμένο σε μια εποχή που ζούσε ο Όσιος και δεν είχε ξεκινήσει η βιομηχανία παραγωγής του «Είπε ο Παΐσιος», με αποτέλεσμα να μην αμφισβητείται η αυθεντικότητα του κειμένου και ν’ αποδίδεται με πιστότητα το ύφος του Οσίου. Απουσιάζουν όλα αυτά που αναφέρει 27 χρόνια αργότερα, σε άρθρο του με τίτλο «Ο προφητικός Γέροντας Παΐσιος», στο ίδιο περιοδικό (ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 120, Οκτ.-Δεκ. 2010), ο Αγιορείτης μοναχός Μωυσής:
…Δεν είναι ορθό να γενικεύονται, παραποιούνται, παραμορφώνονται και αλλοιώνονται οι σοφοί λόγοι του. Κάποια λόγια του προφητικά έχουν μεγεθυνθεί από ορισμένους, που αγαπούν τις υπερβολές και θέλουν να περάσουν δικά τους μηνύματα, χρησιμοποιώντας λόγια του αειμνήστου Γέροντος.

6775 - Μοναχός Βασίλειος Βιγλιώτης (1889 – 12 Ιουλίου 1980)

Υπήρξε μόνιμος νοσταλγός του Θεού. Γεννήθηκε στην ένδοξη Αδριανούπολη το 1889. Τα λίγα γράμματα που έμαθε του ήταν αρκετά για τον αγιασμό και τη σωτηρία του. Με την ευχή των γονέων του ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας. Μετέβη στη Λαυριώτικη Βίγλα, στο ερημικό ησυχαστήριο του Αγίου Βασιλείου, στην υπακοή του αυστηρού Γέροντος Χαρίτωνος. Μετά τριετή δοκιμασία ο Γέροντάς του τον κείρει μοναχό και από Εμμανουήλ τον ονομάζει Βασίλειο, στ’ όνομα του μεγάλου άγιου του ησυχαστηρίου τους. Ο νεαρός μοναχός δείχνει προθυμία και αντοχή στους ασκητικούς αγώνες. Μιμητής αρχαίων ασκητών στην ξενιτεία, την ακτημοσύνη, την αγρυπνία, τη νηστεία, το χαροποιό πένθος, την κατάνυξη, τη συνεχή της σαρκός βία. Σε μία Λειτουργία του ναϋδρίου τους -είχαν καλέσει ιερέα εκεί- μόλις ο Γέροντας του μετάλαβε των αχράντων Μυστηρίων, επέστρεψε στο στασίδι του και χαμογελώντας ανεπαύθη αιώνια τον ύπνο των δικαίων. Με τη συνδρομή συνασκητών του, ο Βασίλειος κήδεψε κι έθαψε τον σεβάσμιο Γέροντά του. Μετά λίγα χρόνια αναχώρησε για την Πελοπόννησο.

6774 - Μυλοπόταμος - Προσπάθεια διάσωσης και αναβίωσηςΕπιφάνιος μοναχός,
Μυλοπόταμος - Προσπάθεια διάσωσης και αναβίωσης
Άγιον Όρος 1994

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6773 - Το Άγιον Όρος αγωνιζόμενονΜάξιμος μοναχός Ιβηρίτης,
Το Άγιον Όρος αγωνιζόμενον
Θεσσαλονίκη 1996

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6772 - Ιερά Ακολουθία Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ι. Ησυχαστήριο “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος” Σουρωτής Θεσσαλονίκης η πλήρης ασματική Ακολουθία προς τιμήν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου. Πρόκειται για τον ιερό χώρο στον οποίο κοιμήθηκε ο όσιος και αναπαύεται το σκήνωμά του. Το ίδιο Ησυχαστήριο είναι ήδη γνωστό από πολλές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων και λόγων του Οσίου. Ας μη λησμονείται ότι ειδικά τα έργα που περιλαμβάνουν τους Λόγους του αγίου ανδρός περιβάλλονται από το κύρος της ευλογίας του, που ο ίδιος παρείχε ενόσω ζούσε.
Την Ι. Ακολουθία συνέθεσε με πολύ κόπο και μεράκι η Αδελφότητα του Ησυχαστηρίου και περιλαμβάνει το Μικρό και το Μεγάλο Εσπερινό της εορτής του Οσίου (12 Ιουλίου), τον Όρθρο, τα Τυπικά, τους Μακαρισμούς, το Αποστολικό και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας της εορτής, καθώς και Παρακλητικό Κανόνα εις τον Όσιο Παΐσιο.

6771 - Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Ιουλίου

Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα. Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (10 Νοεμβρίου), ο πλήρης ημερών και αγιότητος βίου κοσμούμενος ιερέας των Φαράσων, τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Γαλουχούμενος με τις διηγήσεις για το θαυμαστό βίο του Αγίου Αρσενίου, έλεγε ότι θα γίνει μοναχός από την ηλικία των 5 ετών! Και αφού έμαθε να διαβάζει, αγαπημένη του ασχολία υπήρξε η ανἀγνωση των βίων των Αγίων, των οποίων εμιμείτο τους ασκητικούς αγώνες με θερμό ζήλο.

6770 - Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας


12 Ιουλίου
Εορτάζει η Παναγία η Τριχερούσα

Την θείαν Εικόνα σου, εκ Παλαιστίνης ημίν, ο Σάββας ο ένθεος, ην Τριχερούσαν Αγνή, καλούμεν μετήνεγκεν, ήνπερ Χιλανδαρίου, η Μονή κεκτημένη, ύμνον σοι Θεοτόκε, αναμέλπει βοώσα.
Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.

Σχετικά: