Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

6769 - Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

.......Ο Γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ στο έργο του Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης γράφει ότι οι άγιοι κατέχουν αρκετή δύναμη για να κυριαρχούν πάνω στους ανθρώπους και στις μάζες, αλλά επιλέγουν την αντίθετη οδό: υποδουλώνονται στον αδελφό κι έτσι αποκτούν τέτοια αγάπη, η οποία είναι άφθαρτη στην ουσία της.
Σε ημέρες κρίσης όχι μόνον της πατρίδας μας, αλλά και της οικουμένης ολόκληρης, όπου οι ανθρώπινες μάζες παραπαίουν αναζητώντας πρότυπα και καθοδήγηση με κριτήρια αυτοκαταστροφικά, ο Θεός ανέδειξε έναν Άγιο που αγαπήθηκε και προβλήθηκε όσο λίγοι στην εκκλησιαστική ιστορία. Τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Τα πλήθη που συρρέουν στον τάφο του συνέρρεαν και στο κελλί του πολύ πριν την κοίμησή του. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο γράφων, από αυτούς που γνώρισαν εκ του σύνεγγυς τον Άγιο Παΐσιο έχουν να διηγηθούν θαυμαστά γεγονότα γι’ αυτόν. Γεγονότα που χαράχτηκαν στην μνήμη ανεξίτηλα και αναπαράγονται γραπτά και προφορικά για τις επόμενες γενιές. Υπάρχει ωστόσο κάτι πολύ πιο βαθύ, έντονο και ουσιαστικό που δεν χαράσσεται στη μνήμη, αλλά στην καρδιά. Και αυτό είναι η αγαπητική υποδούλωση που είχε ο Όσιος και στον πιο περιφρονημένο άνθρωπο που τον προσέγγιζε. Κοινή αίσθηση και πείρα όλων όσων προστρέξαμε σε αυτόν ήταν ότι πήγαμε πεφορτισμένοι με στενοχώριες, λογισμούς, απελπισία και θλίψη και φύγαμε με χαμόγελο, ανάλαφροι, με ελπίδα και χαρά. Με δύναμη να συνεχίσουμε.

6768 - Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση την 1η Αγρυπνία στη Μνήμη του Οσίου Παϊσίου
Απόψε από τις 8 το βράδυ σε ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ στην 4Ε
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης για την εορτή του Οσίου Παϊσίου.

Η 4Ε σε ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ το Σάββατο 11 Ιουλίου από τις 20:00 θα μεταδώσει την Πατριαρχική Ιερά Αγρυπνία

6767 - «Αγγιστρεύων τον μετέωρον νούν»

«Αγγιστρεύων τον μετέωρον νούν»
Του Βασίλη Χαραλάμπους
______________
Ο ναΐσκος σμικρός
το κελλίον σμικρότατον
κι έμπροσθεν του κελλίου
κηπάριον σμικρόν
καθώς οι παλαιοί εκείνοι αββάδες
κι ο γέρων γονυπετής ψαλμωδούσε
στο μικρόν ασκητήριον.
«αγγιστρεύων τον μετέωρον νούν»*

*(ν’ αγγιστρεύουσιν τον μετέωρον νουν)  
Φράση από το μυθιστόρημα  «Το τάξιμον», του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, 
μετέπειτα μοναχού Ανδρονίκου.

Από την ποιητική συλογή «Αθωνος δίκηρον»

6766 - Ο Γεώργιος Λαμπάκης και η αρχαιολογική φωτογραφική τεκμηρίωση στο Άγιον Όρος

Η σημαντική δραστηριότητα του Γεωργίου Λαμπάκη στο αντικείμενο της Χριστιανικής Αρχαιολογίας τον κατατάσσουν σε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες πρωτοπόρων και μελετητών της αρχαιολογικής φωτογραφικής τεκμηρίωσης.
Με απώτερο στόχο  τη διάσωση κάθε μορφής λατρευτικών αντικειμένων της ιστορίας της Εκκλησίας αλλά και του παρελθόντος της θρησκευτικής ζωής των πιστών της, ίδρυσε μαζί με είκοσι άλλα άτομα τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (Χ.Α.Ε.). Το φωτογραφικό αρχείο της Χριστιανικής Αρχαιολογίας Εταιρείας ενσωματώθηκε στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας το 1923 και αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της.
Εξαίρετος φωτογράφος ο ίδιος, πρόσθεσε μια διαφορετική νότα στο τεκμηριωτικό ύφος των τοπογραφικών απεικονίσεων, συνδυάζοντας την επιστημονική σχολαστικότητα με την ευλάβεια και ένα είδος ρομαντικού ιδεαλισμού.

6765 - Όσιος Παΐσιος - Αγιοκατάταξη και πνευματικές νουθεσίες του Αγίου Πατέρα (νέο βίντεο)

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 - 12 Ιουλίου 1994) ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015.
Η γιορτή του είναι στις 12 Ιουλίου.
http://www.livemedia.gr

6764 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Καρακάλλου

.......Απόψε στο Άγιο Όρος θα γίνει Αγρυπνία για τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο (29 Ιουνίου/12 Ιουλίου).

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Καρακάλλου.

6763 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης για τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.......Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου θα εορτασθεί, για πρώτη φορά από την αγιοκατάταξή του, η μνήμη του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, σήμερα και αύριο (11 και 12 Ιουλίου), στο Ησυχαστήριο του αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του αγίου.

6762 - Ιερομόναχος Σωφρόνιος Αγιοπαντελεημονίτης (†11 Ιουλίου 1993)

 «Στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, όλοι μιλούσαν για Θεό, αλλά Θεό δεν είδα, ενώ όταν πήγα στο Άγιον Όρος, κανείς δεν μιλούσε για τον Θεό και όλα έδειχναν τον Θεό»


6761 - Αγιορείτες Άγιοι, εορτάζοντες την 11η Ιουλίου

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 11 Ιουλίου