Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

6760 - Επίκαιροι λόγοι του αγίου Παϊσίου

Κλειστές τράπεζες λίγα λεφτά και άγχος! Δείγμα κοσμικού ανθρώπου χωρίς εμπιστοσύνη στο Θεό.
Όσο απομακρύνονται οι άνθρωποι από την φυσική ζωή, και προχωρούν στην πολυτέλεια, τόσο αυξάνει και το ανθρώπινο άγχος. Και όσο απομακρύνονται από τον Θεό, επόμενο είναι να μην βρίσκουν πουθενά ανάπαυση. Για αυτό γυρίζουν ανήσυχοι ακόμη και γύρω από το φεγγάρι – σαν το λουρί της μηχανής γύρω από την τρελλή ρόδα – , γιατί ολόκληρος ο πλανήτης μας δεν χωράει την πολλή τους ανησυχία.
Από την κοσμική καλοπέραση, από την κοσμική ευτυχία, βγαίνει το κοσμικό άγχος. Η εξωτερική μόρφωση με το άγχος οδηγεί καθημερινώς εκατοντάδες ανθρώπων (ακόμη και μικρά παιδιά με άγχος) στις ψυχαναλύσεις και στους ψυχιάτρους και κτίζει συνεχώς ψυχιατρεία και μετεκπαιδεύει ψυχιάτρους, ενώ πολλοί ψυχίατροι ούτε Θεό πιστεύουν ούτε ψυχή παραδέχονται.

6759 - Άγιο Όρος. Ένα υπέροχο βίντεο!


http://apantaortodoxias.blogspot.gr

6758 - Το Άγιον Όρος και ο Μακεδονικός Αγώνας. Μία πρώτη προσέγγιση

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου
Φωτογραφία 1900

.......…Στη μονή Γρηγορίου όταν ανέλαβε ηγούμενος το 1905 ο Ιάκωβος (Γιαννούλης) άρχισε να πνέει νέος άνεμος. Ο Ιάκωβος έθεσε σε κίνηση όλες τις υπηρεσίες της μονής στη διάθεση Μακεδονικού Αγώνα. Η ιστορία της μονής διασώζει μαρτυρίες και πληροφορίες ότι τα μετόχια της μονής Γρηγορίου «Βούλτσιστα» ή «Βούλτιστα», κοντά στον Κολινδρό, και «Παρθενών», στη Σιθωνία Χαλκιδικής, μεταβλήθηκαν σε ορμητήρια των Ελλήνων ανταρτών και οι μοναχοί σε αγγελιοφόρους μεταξύ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και οπλαρχηγών, αλλά και σε νοσοκόμους τραυματιών…

6757 - Μοναχός Ιωνάς Αγιοβασιλειάτης (1885 – 10 Ιουλίου 1955)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Βαλασέγκο του Δημητρίου και της Φλώρας γεννήθηκε στην κοινότητα Μπαϊλέστ του νομού Γκορζ της Ρουμανίας το 1885. Μόλις τελείωσε μία επαγγελματική τεχνική σχολή, ήλθε στο Άγιον Όρος, το 1904, να μονάσει. Δοκιμάσθηκε και εκάρη μοναχός, το 1908, από Ρουμάνους Γέροντες σ’ ένα Κελλί της Κολιτσού. Κατόπιν ασκήθηκε σ’ ένα Κελλί της Καψάλας επί τριετία.
Το 1911 εγκαταστάθηκε στην ερημική και ησυχαστική σκήτη του Αγίου Βασιλείου. Εκεί ασκήτευαν αρκετοί φίλοι της ησυχίας και της αρετής, μεταξύ των οποίων ήταν και λίγοι Ρουμάνοι πατέρες. Ζούσαν με τα ταπεινά τους εργόχειρα και τις ελεημοσύνες των μονών. Ο π. Ιωνάς ασκήθηκε εκεί 44 χρόνια, σε μία μικρή και πενιχρή Καλύβη του Αγίου Μακαρίου του Μεγάλου.

6756 - Σύναξη πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 10 Ιουλίου

6755 - Όσιος Αντώνιος του Κιέβου, ο σπηλαιώτης


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Ιουλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: