Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

6754 - Ιστορικόν και θαύματα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης


Μάξιμος προηγ. Ιβηρίτης,
Ιστορικόν και θαύματα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης
Άγιον Όρος 1968

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Διαβάστε σε ψηφιακή μορφή:

6753 - Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ένας ερωδιός της Ορθοδοξίας

Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ένας ερωδιός της Ορθοδοξίας
Αφιέρωμα του περιοδικού Επι-Κοινωνία,
Σεπτέμβριος- Οκτώβριος
Θεσσαλονίκη 2001


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Ολόκληρο το αφιέρωμα σε ψηφιακή μορφή: http://athoslibrary.blogspot.gr

6752 - Άθως - Η πύλη του ουρανού

Λούβαρις Νικόλαος,
Άθως - Η πύλη του ουρανού
Αθήνα, 1962

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή: http://athoslibrary.blogspot.gr

6751 - Ο θαυμαστός βίος του Οσίου Ιλαρίωνα του Αθωνίτη.......Ο Γέροντας της Καλύβης Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Σκήτης μιλάει για το θαυμαστό βίο του Οσίου Ιλαρίωνα του Αθωνίτη του ασκήσαντος στο Πύργο της Νέας Σκήτης.

6750 - Μοναχός Ησαΐας Καρυώτης

Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Αναστάσιος Ψυχόπουλος, στο Ικόνιο της Μ. Ασίας το 1890. Τότε, εκεί, στο Δημοτικό Σχολείο μαθαίνανε βυζαντινή μουσική. Προσήλθε στο Άγιον Όρος μικρό παιδί. Φόρεσε το τίμιο του μονάχου ένδυμα μόλις δώδεκα ετών, το 1902, υπακούοντας στους αυστηρούς Γέροντες του παρά τις Καρυές Λαυριώτικου Κελλιοΰ των «Καραμανλήδων» της Αγίας Τριάδος, όπως στον συμπατριώτη του Γέροντα Χριστόφορο (†1956). Αργότερα απόκτησε υποτακτικούς: τον συμπατριώτη του Γεράσιμο, κατά κόσμον Κωνσταντίνο Ελευθερόπουλο, που γεννήθηκε στο Ικόνιο το 1905 και εκάρη μοναχός στο Κελλί το 1925, τον Βασίλειο (†1976) και τον Κλήμη (†1955). Λόγω καταγωγής οι Καρυώτες τους έλεγαν «Καραμανλήδες».
Οι πατέρες αυτοί ήταν απλοί, εργατικοί, ταπεινοί, σιωπηλοί, συμπαθείς και ευλαβείς. Άνθρωποι καλογερικοί, συνεχούς προσευχής, που το νου τους είχαν μόνιμα μόνο στον Θεό.

6749 - Δύο θαύματα του Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου

Εν όψει της επικείμενης ημέρας μνήμης του Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου, επαναδημοσιεύουμε το κείμενο της Ομιλίας του Γέρ. Εφραίμ Βατοπαιδινού  στον Ιερό Ναό Δώδεκα Αποστόλων Λονδίνου στις 4 Ιουνίου 2006.
«Θέλω να πω ότι αυτοί οι άγιοι που αγίασαν σήμερα έχουν μεγάλη δόξα, μεγάλη παρρησία στο Θεό και μας βοηθούν πάρα πολύ. Πριν από τρεις μήνες συνέβη το εξής. Ένας οδηγός πήγαινε από τη περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Τον σταματά ένας καλόγερος και του λέει: «Παλικάρι, με παίρνεις μέχρι τη Θεσσαλονίκη;». «Βεβαίως, ελάτε». Ήταν μόνος ο οδηγός. Κάθισε δίπλα του και του λέει: «Κώστα, -χωρίς να τον ξέρει- έχεις αρχόμενο καρκίνο στους πνεύμονες. Να πας στο νοσοκομείο και θα τον προλάβεις». Και αμέσως εξαφανίσθηκε. Αυτός έπαθε σοκ. Παίρνει μερικά τηλέφωνα και λέει τι του συνέβη. Του φέρνουν μερικές φωτογραφίες. Τον ρωτούν αν αναγνωρίζει ποιός είναι ο καλόγερος; Αυτός αναγνώρισε τον π. Παΐσιο. Πήγε πράγματι στο νοσοκομείο. Τον εξέτασαν οι γιατροί και βρήκαν αρχόμενο καρκίνο στους πνεύμονες, ενώ ο ίδιος δεν αισθανόταν πόνους.

6748 - Όσιοι Διονύσιος ο Ρήτωρ και Μητροφάνης


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 9 Ιουλίου

Διαβάστε τον βίο των Αγίων: