Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

6734 - Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος: Οσίου Αθανασίου του εν Άθω

ΟΣΙΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΤΟΥ  ΕΝ  ΑΘΩ 
Αποστολικό Ανάγνωσμα
Κυριακής Ε´ Ματθαίου 
(Γαλ. ε´ 22 – στ´ 2)
Μία των μεγαλυτέρων Οσιακών μορφών που εορτάζει η Εκκλησία μας στις 5 Ιουλίου είναι ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο κτίτωρ τής Μεγίστης Λαύρας τού Αγίου Όρους και ο οργανωτής τού Κοινοβιακού Μοναχισμού. Δέος καταλαμβάνει τον ευσεβή προσκυνητή όταν από του μακρόθεν αντικρίσει την καστροπολιτεία τής Μονής που αδιασπάστως απ' όταν ιδρύθηκε συνεχίζει έως των ημερών μας και χάριτι Θεού θα συνεχίζει να κρατά υψωμένα τα λάβαρα της αυθεντικής Ορθοδοξίας και του Ελληνικού μας Έθνους.
Αλλά η συγκίνησις είναι ανωτέρα πάσης περιγραφής όταν κλίνει το γόνυ και πάλλεται η καρδία μπροστά στον τάφο τού ίδιου τού Αγίου.

6733 - Η μουσική της ακολουθίας του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί  από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας ο ψηφιακός δίσκος (CD) με ύμνους από την ασματική ακολουθία του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Το εν λόγω έργο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Γέροντας Πρόδρομος. Η κατά πάντα επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει ύμνους (μουσικές συνθέσεις μελοποιών του 18ου, 19ου και 20ου αιώνος) τους οποίους ερμηνεύει ο βυζαντινός χορός «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ», υπό την διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά. Για το περιεχόμενο και την μουσική υφή της έκδοσης μίλησε στην «Πεμπτουσία» ο επιμελητής της έκδοσης και χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς.
Πεμπτουσία: Θα θέλαμε να μάθουμε το πως προέκυψε αυτή η έκδοση.

6732 - Όσιος Αθανάσιος Αθωνίτης



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Ιουλίου



Σχετικά:

6731 - Ο άγιος ιερομάρτυς Κυπριανός (†1679)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Ιουλίου

Διαβάστε τον βίο του: