Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

6730 - Εγκώμιον εις τον όσιον Αθανάσιον τον εν τω Άθω


Κουρίλας Ευλόγιος Λαυριώτης,
Εγκώμιον εις τον όσιον Αθανάσιον τον εν τω Άθω
  
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6729 - Το Λαυριωτικόν μοναστικόν σύστημα κατά τον όσιον Αθανάσιον τον Αθωνίτην


Παύλος Λαυριώτης μοναχός,
Το Λαυριωτικόν μοναστικόν σύστημα κατά τον όσιον Αθανάσιον τον Αθωνίτην

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6728 - Το Πρωτάτου του Αγίου Αθανασίου: αναπαράσταση νότιας όψηςΦουντάς Παντελής,
Το Πρωτάτου του Αγίου Αθανασίου: αναπαράσταση νότιας όψης

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6727 - Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου 1913, ένοπλοι κελλιώτες μοναχοί αποτρέπουν βουλγαρικό σχέδιο κατάληψης αγιορειτικού εδάφους (φωτογραφίες)
6726 - Η πτώση και η αποτυχία


Κάθε πτώση ή αποτυχία έχει αρχή και ρίζα την απώλεια του ταπεινού φρονήματος.
Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός († 2009)


6725 - Νέος Οσιομάρτυς Ακάκιος ο Ιβηρίτης († 4 Ιουλίου 1913)

Βρισκόταν στο μετόχι της μονής Ιβήρων, παρά το χωριό Καλύβια της περιφέρειας Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης, με τον οικονόμο του μετοχιού ιερομάρτυρα Ευδόκιμο Ιβηρίτη († 1913), περί του οποίου αναφέρουμε στο βιβλίο μας Οι άγιοι τον Αγίου Όρους. Στις 4.7.1913 οι Τούρκοι εισέβαλαν στο χωριό, το οποίο λεηλάτησαν και φόνευσαν όσους κατοίκους είχαν απομείνει. ‘Ο μοναχός Ακάκιος μαζί με τον οικονόμο Ευδόκιμο κι έναν άλλο ιερέα, Χρήστο, ήταν κρυμμένοι στο καμπαναριό του μετοχιού, δίχως να μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Όταν τους αντιλήφθηκαν οι Τούρκοι, προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, τραβώντας τους από τα γένεια. Ο οικονόμος Ευδόκιμος εσφάγη με δρέπανο. Ο ιερεύς Χρήστος μετά από πολλά κολαστήρια κατακρεουργήθηκε.

6724 - Νέος Ιερομάρτυς Πορφύριος Ιβηρίτης (1870 – 4 Ιουλίου 1913)

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Ιωάννου γεννήθηκε στο Δέδε-Κιοΐ της Ανατολικής Θράκης το 1870. Στη μονή Ιβήρων προσήλθε το 1885. Μοναχός εκάρη το 1887. ’Ήταν άριστος ιεροψάλτης της μονής. ’Ήταν ένας των Αγιορειτών πατέρων που συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ’Ιωακείμ τον Γ’, κατά την επιστροφή του από το Άγιον Όρος στην Κωνσταντινούπολη, και ο οποίος τον παρασημοφόρησε. Οι Ιβηρίτες πατέρες τον διόρισαν οικονόμο στο μετόχι της Κορνοφωλεάς.
Οι Βούλγαροι μετά τη θανάτωση κατοίκων των χωριών Κορνοφωλεάς, Δαδιάς και Καβατζίκ (Λευκίμης), πολλούς από αυτούς τους έθαψαν ζωντανούς, εισήλθαν στην ιερά μονή Παναγίας Πορταΐτισσας Κορνοφωλεάς, μετοχιού της ιεράς μονής Ιβήρων, την οποία και πυρπόλησαν. Τον οικονόμο του μετοχιού Ιερομόναχο Πορφύριο τον έκαψαν ζωντανό μέσα στη μονή. Έτσι μαζί με τους ασκητικούς άθλους έλαβε και του μαρτυρίου τον στέφανο, στις 4.7.1913.