Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

6723 - Κελλί Αλυπίου, των Αγίων Αποστόλων. Αφιέρωμα της Πειραϊκής Εκκλησίας
.......Αφιέρωμα της Πειραϊκής Εκκλησίας στο Ιερό Κελλί των Αγίων Αποστόλων, του Αλυπίου. Έγινε προ μερικών ημερών. Μιλάει και ο ίδιος ο Γέροντας Χρυσόστομος για την ιστορία του Κελλιού, τον Κελλιώτικο Μοναχισμό, τη σχέση του με το Γέροντα Παΐσιο και βέβαια το οικονομικό του πρόβλημα.

6722 - Απομνημονεύματα της εν Μυτιλήνη εξορίας των αγιορειτών πατέρων συμβάσης κατά το έτος 1917


Βασίλειος προηγ. Ξηροποταμινός 
(1875-1961)
(Φωτ.: Δημ. Χαρισιάδης, Μάϊος 1947)
Βασίλειος Ξηροποταμηνός προηγ.,
Απομνημονεύματα της εν Μυτιλήνη εξορίας των αγιορειτών πατέρων συμβάσης κατά το έτος 1917

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Διαβάστε τα απομνημονεύματα: http://athoslibrary.blogspot.gr

6721 - Ο Γέροντας Εφραίμ, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, θα μιλήσει για την αξία της οικογένειας στη ΔράμαΤην Κυριακή 5 Ιουλίου και ώρα 8:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας,  όπου θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Εφραίμ με θέμα: «Η αξία της οικογένειας» και θα απονεμηθούν βραβεία στις νέες πολύτεκνες μητέρες και στους αριστούχους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των πολυτέκνων οικογενειών.

6720 - Ιερομόναχος Ισαάκ Σταυρονικητιανός (1937 – 3 Ιουλίου 1998)

Ισαάκ ιερομόναχος Καψαλιώτης
(1937-1998)
Ο κατά κόσμον Φάρες Αττάλα γεννήθηκε στο Ναμπάυ του πολύπαθου Λιβάνου το 1937. Νέος μόνασε στην πατρίδα του. Στη συνέχεια ήλθε για σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την περίοδο αυτή γνωρίσθηκε και συνδέθηκε πνευματικά με πατέρες του Αγίου Όρους και κυρίως με τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο (1994), του οποίου στάθηκε καλός βιογράφος.
Το 1979 έλαβε το μέγα και αγγελικό σχήμα και από Φίλιππος ονομάσθηκε Ισαάκ. Το μοναχικό σχήμα του το έδωσε ο Γέροντας Παΐσιος. Διετέλεσε Πνευματικός των μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής και πολλών ανθρώπων. Άφησε αγαθό παράδειγμα αγωνιστού στην ευλογημένη συνοδεία του. του Σταυρονικητιανού Κελλιού της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κάτω Καψάλα. Άνθρωπος ευφυής, γλυκομίλητος, φιλόπονος, φιλότιμος, ψάλλοντας θαυμάσια με την ωραία φωνή του. Υπήρξε αγαθός παρηγορητής Ελλήνων και Αράβων. Για τους δεύτερους είχε αρχίσει μεταφράσεις πατερικών βιβλίων προς πνευματική τροφοδοσία τους. Ευλαβής, σεμνός και με φόβο Θεού. Αγάπησε την προσευχή, την άσκηση, την ιεροσύνη, τον μοναχισμό, την αρετή και την ελεημοσύνη.

6719 - Άγιος Οσιομάρτυς Γεράσιμος ο Νέος (†1812)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Ιουλίου


Διαβάστε τον βίο του: