Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

6713 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σουρωτή για τον Όσιο Παΐσιο

Φωτ.: Νικόλαος Μαγγίνας, Καρυές 1992
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ
Την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής θα επισκεφθεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία να εορτάσει για πρώτη φόρα την μνήμη του Οσίου Παϊσίου (12 Ιουλίου) στο Μοναστήρι όπου βρίσκεται ο τάφος του.
Να αναφερθεί ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιανουαρίου 2015 ομόφωνα συμπεριέλαβε τον Γέροντα Παΐσιο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

6712 - Άγιον Όρος, Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου για την κρίση: Υπάρχουν δύο Ευρώπες

Οι καιροί είναι πονηροί, αλλά οι Έλληνες, με πείρα και πάθη αιώνων, πρέπει να έχουν πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής.
Πέρα από ρητορείες και ιδεολογήματα δημόσιας κατανάλωσης, η Ελληνική φιλοσοφία αναζητούσε πρωτίστως την αλήθεια, κι αυτός ο πόθος διέπλαθε ελεύθερους ανθρώπους. Ανθρώπους που μπορούσαν να αγωνισθούν, να υπομείνουν, να αγαπήσουν, να πεθάνουν και να αναστηθούν.
Στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας αρνήθηκαν τον άρτο της εξάρτησης και του εξευτελισμού, και προτίμησαν το ψωμί του ιδρώτα τους. Δεν υπήκουσαν στον φόβο, γιατί είχαν λόγο για την αιωνιότητα, λόγο που δεν τον χωρούσαν οι εχθροί τους—Πέρσες, Άβαροι, Οθωμανοί, Ιταλο-γερμανικός άξονας. Δεν φοβήθηκαν ούτε τους κάθε λογής Εφιάλτες και δοσίλογους που ξεφύτρωναν ανάμεσά τους.
Δεν ήταν κλεισμένοι στον εαυτό τους, αλλά αληθινοί κοσμοπολίτες, για τους οποίους "εθνικό" είναι το αληθινό.

6711 - Σαν σήμερα 1η Ιουλίου, γεννήθηκε το 1921 και κοιμήθηκε το 2009 ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός