Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

6710 - Οι αγώνες κατά της διεθνοποιήσεως του Αγίου Όρους

Ιβηριτική Ιερά Επιστασία του έτους 1912 – 1913: 
Γρηγέντιος προηγούμενος Ιβηρίτης, πρωτεπιστάτης, 
Συνέσιος μοναχός Παντοκρατορινός, 
Στέφανος μοναχός Φιλοθεΐτης, 
Φώτιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης, επιστάτες, 
Ανατόλιος μοναχός Βατοπαιδινός, αρχιγραμματέας, 
Αρσένιος μοναχός Ξενοφωντινός, γραμματέας. 
Στη θητεία αυτής της Επιστασίας έγινε η απελευθέρωση 
του Αγίου Όρους (2 Νοεμβρίου 1912) 
(Φωτογραφία: Στέφανος ιερομόναχος)
Βησσαρίων Γρηγοριάτης αρχιμ.,
Οι αγώνες κατά της διεθνοποιήσεως του Αγίου Όρους
Διαβάστε το σε ψηφιακή μορφή.
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6709 - Το ζηλευτό επάγγελμα. Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Επανερχόμαστε στον πρώτο λόγο του Κυρίου μας κατά τη δημόσια εμφάνισή του, το «μετανοείτε». Δεν έχουν ανάγκη μετανοίας όσοι φύλαξαν με ακρίβεια τις υποσχέσεις του βαπτίσματος. Όποιος όμως παρέβη έστω και μία των ελάχιστων εντολών, υπόκειται στον κανόνα της μετανοίας με όλα τα συναφή. Εφ’ όσον όμως δεν τίθεται θέμα αναμαρτησίας, έστω και αν μία ημέρα είναι η ζωή μας, η μετάνοια καθίσταται απόλυτο καθήκον και ζηλευτό επάγγελμα.
«Όποιος ζητά παίρνει, όποιος ψάχνει βρίσκει, κι όποιος κτυπά του ανοίγεται… Αν λοιπόν εσείς, παρ’ όλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σε όσους του το ζητούν»(Λουκ.11. 10,13). Η ενθαρρυντική παρακίνηση του Κυρίου ότι όταν ζητούμε και παρακαλούμε και τηρούμε τις εντολές θα εισακουσθούμε, μας ενδυναμώνει για να συνεχίσουμε την επίμονη μετάνοια.

6708 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Ιούλιο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης


6707 - Φωτογραφίες από την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Παλάνη στην Ιερισσό

Φωτογραφίες από την ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού καλλιτέχνη Παλάνη Χρήστου, με Θέμα «ΑΘΩΝΟΣ ΟΨΕΙΣ», η οποία φιλοξενείται στο Πνευματικό  Κέντρο  Ιερισσού, του Δήμου Αριστοτέλη.
Μια αξιόλογη έκθεση, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, που, περιλαμβάνει 35 πίνακες ζωγραφικής  με τοπία από το Άγιον Όρος, καθώς και απεικονίσεις μοναχών με τα διακονήματά τους. 

Διάρκεια έκθεσης: Από 28 Ιουνίου 2015 έως 12 Ιουλίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 έως 15:00 και 19:00 έως 22:00

6706 - Πνευματικοί Διάλογοι με τον Αγιορείτη Γέροντα Γαβριήλ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λέπαβινα (1)

ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ
Αδελφός Μλάντεν: - Πάτερ Γαβριήλ, ευλογείτε! Πάτερ, αισθάνομαι ότι η Προσευχή του Ιησού με βοηθάει πολύ. Ωστόσο, δεν προσεύχομαι αρκετά. Παίρνω το κομποσκοίνι στο χέρι μου για να μη διασκορπίζεται ο νους μου, αλλά το μυαλό μου περιπλανιέται συχνά. Όσον αφορά τα κομποσκοίνια, η γνώση μου πάνω στο θέμα αυτό είναι ακόμη ασαφής. Θα ήθελα να είμαι άξιος να τα φοράω, γιατί τα χρειάζομαι μόνο για την προσευχή. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές βάζω δύο ή τρία κομποσκοίνια στο χέρι, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι σωστό. Δώστε μου μία συμβουλή, Πάτερ!
Πάτερ Γαβριήλ: - Ο Θεός να σε ευλογήσει!
Αδελφέ Μλάντεν, βλέπω ότι έχεις πρόβλημα συγκέντρωσης στην προσευχή.

6705 - Μοναχός Αβράμιος Νεοσκητιώτης (1897 – 30 Ιουνίου 1989)

Ο κατά κόσμον Ευθύμιος Νικόπουλος ή Νίκου γεννήθηκε στο χωριό Αποστολία Φωκίδος το 1897 από γονείς διακρινόμενους για την ευσέβειά τους. Από μικρός αναγκάσθηκε να εργάζεται για να συντηρεί τη χήρα μητέρα του και την αδελφή του. Δωδεκάχρονος πήγε στην Αθήνα, για να εργασθεί σε γαλακτοπωλείο. Τα λίγα έσοδά του έστελνε στο χωριό για τους αναγκεμένους δικούς του. Τον λίγο του ελεύθερο χρόνο ξόδευε στην ανάγνωση του Ευαγγελίου και σε προσκυνηματικές επισκέψεις των μονών της Αττικής. Δεν θέλησε να εμπλακεί σε κοσμικές περιπέτειες και γήινα δεσμά, γιατί ο νους του ήταν στραμμένος άλλου. Η μελέτη και η προσευχή ήταν οι μόνιμοι σύντροφοί του. Ακόμη και ως στρατιώτης κρυβόταν στα δάση και τους αγρούς μελετώντας με λαχτάρα το θείο και ιερό Ευαγγέλιο. ’Έκανε στον πόλεμο της Μ. Ασίας επί επταετία.