Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

6691 - Ορθόδοξα λόγια σύγχρονων Αγιορειτών Πατέρων

«Όταν εισέρχεσαι στο Άγιον Όρος δεν προγραμματίζεις κατά παραγγελίαν την πνευματική σου πορεία. Αφήνεσαι να σου μιλάει και να σε κατευθύνει αυτό το Άγιον Όρος όπως η Κυρία Θεοτόκος γνωρίζει. Αφήνεσαι όπως το κλαράκι στην ροή του ποταμού να σε ταξιδέψει όπου  ο Θεός  θέλει.»
***
«Ασχολούμαστε διαρκώς με το πλάτος της Ορθοδοξίας  και όχι με το βάθος της. Μαθαίνουμε καθημερινά ποιος Πατριάρχης έβηξε.Τί φόρεσε ό τάδε Δεσπότης στο πανηγύρι. Ποια κυρία επιτέλεσε την τάδε αρτοκλασία. Ποιο νέο βιβλίο εκδόθηκε κ.ά., αλλά λίγοι ασχολούμαστε  με το βάθος και την ουσία της Ορθοδοξίας που μεταποιεί τους αμαρτωλούς σε Αγίους και  τους αποξενωμένους σε φίλους και παιδιά  του Θεού  γεμίζοντάς τους με την χάρη του Αγίου Πνεύματος».

6690 - Νέο βιβλίο μαγειρικής με 140 αγιορειτικές συνταγές: Светогорски кувар

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιερομονάχου Ονούφριου Χιλιανδαρινού Светогорски кувар, кулинарске приче о светогорском животу, με 140 συνταγές φαγητών που από παλαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούν οι Γέροντες της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. Το βιβλίο συμπληρώνουν ιστορίες από την μοναστική καθημερινότητα του Άθω. Είναι ένα ασυνήθιστο βιβλίο που συνδυάζει με μοναδική πνευματώδη αφήγηση την ιστορία με την καθημερινότητα του Αγίου Όρους, αποκαλύπτοντας τον πλούτο της γεύσης.

6689 - Το μετοχιακόν ζήτημα του Αγίου Όρους


Βησσαρίων Γρηγοριάτης αρχιμ.,
Το μετοχιακόν ζήτημα του Αγίου Όρους

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6688 - Μοναχός Ησύχιος Σταυρονικητιανός και ο υποτακτικός του Θεοδόσιος (1929 - 26 Ιουνίου 2001)

Ο υποτακτικός του π. Ησυχίου
Μοναχός Θεοδόσιος

(1915 - 26 Ιουνίου 2001)
Ο κατά κόσμον Κυριάκος Μαλτέζος του Γεωργίου και της Μυρσίνης γεννήθηκε στη Σαμοθράκη το 1915. Το 1931 προσήλθε στη μονή Ιβήρων. Το 1934 μετέβη στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Κατόπιν κατοίκησε στη σκήτη Ιβήρων. Από εκεί προσήλθε στο Σταυρονικητιανό Κελλί του Προφήτου Ήλιου το 1966.
Ήσυχος, αβαρής, άσημος, άδοξος, άγνωστος ζούσε στο Σταυρονικητιανό Κελλί του Προφήτου Ηλιού. Στο μοναστήρι δεν πήγαινε συχνά, μόνο σε μεγάλη ανάγκη. Τον Αύγουστο του 1986 αρρώστησε σοβαρά. Η χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη, έδειξε καρκίνο του προστάτη. Το μοναστήρι τον περιέθαλψε με αγάπη και τον επιμελήθηκε κατάλληλα επί ένα πεντάμηνο έως την ημέρα της εκδημίας του. Ένας μοναχός αγράμματος και αδαής, που δεν είχε καμιά ιδέα για τον εαυτό του, έδειξε στην πράξη πόσο βαθιά καλλιεργημένος ήταν πνευματικά.
Υπέφερε τους φρικτούς πόνους της ασθένειας στοχαστικά, ήσυχα, φρόνιμα, μ’ ελπίδα κι εμπιστοσύνη στην Παναγία γι’ αυτό το πρόσωπό του ήταν ήρεμο και ιλαρό. Σε μία στιγμή κρίσεως, ο υποτακτικός του Θεοδόσιος, όταν τον είδε να συσπάται το πρόσωπό του και να τρίζει τα δόντια του από τους πόνους πάνω στο κρεβάτι, πήρε να κλαίει.

6687 - Μοναχός Φιλόθεος Ξενοφωντινός (1895 - 26 Ιουνίου 1986)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Νικόλαος Αθανασίου Νικολαΐδης. Ο λίαν καλογερικός αυτός μοναχός γεννήθηκε στο Ακαλάνιο του Έβρου.
Μητέρα δεν γνώρισε, γιατί πριν αυτή σαραντίσει αρρώστησε και ανεπαύθη. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Τη μητριά του την αγαπούσε και κατόπιν πάντοτε τη μνημόνευε. Σε μικρή ηλικία προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα, που του άφησε αρκετά μεγάλη σωματική αναπηρία.
Έτσι αναγκάσθηκε να μη μπορεί να παίζει με τ’ άλλα παιδιά, ούτε να προσφέρει κάποια εργασία στο σπίτι του. Μετά τον θάνατο της μητριάς του πήγε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1925 είχε αναπτύξει αλληλογραφία με τον όσιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο († 1980). Τις επιστολές του, περίπου διακόσιες, τις φύλαγε και τις μελετούσε.

6686 - Οσιομάρτυς Δαβίδ (†1813)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Ιουνίου