Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

6680 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Παναγίας «Άξιον εστί» στο Πρωτάτο (24 Ιουνίου 2015)

Η Σύναξις της θαυματουργού εικόνας Παναγίας «Άξιον εστί» εορτάστηκε με ιερά αγρυπνία στο Πρωτάτο, προεξάρχοντος της πανηγύρεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού συμπρoσευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξαν-δρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος βρίσκεται στο Άγιον Όρος για τα ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίου.

6679 - Η ευχή και το όπλο... (Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής)

Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτόν σου να λέγεις συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. 
Στην αρχή γρήγορα, να μην προφθάνει ο νους να σχηματίζει λογισμό μετεωρισμού. 
Να προσέχεις μόνο στα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
Όταν αυτό πολυχρονίσει, το συνηθίζει ο νους και το λέγει και γλυκαίνεσαι ωσάν να έχεις μέλι στο στόμα σου και θέλεις να το λέγεις. 
Αν το αφήσεις στενοχωρείσαι πολύ.

6678 - Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου ΌρουςΓκανιάτσας Κωνσταντίνος,
Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου Όρους

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6677 - Φυσικός χώρος και μοναχισμός. Η διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης στο Άγιον Όρος

Παπαγιάννης Θ. –
Ελισαίος ιερομ. Σιμωνοπετρίτης,
Φυσικός χώρος και μοναχισμός. Η διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης στο Άγιον Όρος

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6676 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στην Ορθόδοξη Κοινότητα Η Οσία Θωμαΐς, στη Μυτιλήνη

Ο Πανοσιολογιώτατος Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος ομιλεί σε νέους στο Κατοικητήριο της Ορθόδοξης Κοινότητας Η Οσία Θωμαΐς, στη Μυτιλήνη στις 15 Ιουνίου 2015.

6675 - Μήπως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο Άγιον Όρος;

Σε πρόσφατο προσκύνημα στο Άγιον  ‘Ορος  παρατήρησα και πάλι με δυσφορία, την αυξανόμενη ποσότητα επισκεπτών ή μάλλον ειπείν «τουριστών»  στο Περιβόλι Της Παναγίας με μία ανάλογη έκπτωση της πνευματικής ποιότητας.
Ακόμη και μνημεία (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) περιχαράσουνε και καταστρέφουνε αναγράφοντας τα ονόματά τους ή το πέρασμά τους ως ενθύμιο, λες και βρίσκονται σε κανένα ζωοολογικό κήπο, κάποιοι άλλοι δε μεταφέρουν μαζί τις κονσέρβες, ζαμπόν σαλάμια και αλκοόλ  για να κάνουν πικ- νικ όπου βολευτούν, άλλοι ακόμη  έχουν καταντήσει τις αυλές των Ι. Μονών αλλά και τους εξώστες των πλοίων σε δημόσια καπνιστήρια κ.α. Οι δε Μοναχοί από το πλήθος αυτών  αναγκάζονται να αποκεντρώνονται από το βάθος της ησυχαστικής τους ζωής και να καταντάνε καμαριέροι. Για δε το κέντρο των Καρυών βλέπεις  μία κοσμικοποίηση με μαγαζάκια, μίνι καφετέριες  με νεοεποχίτικα σκευάσματα και ποτά με καλαμάκι. Μόνο σουβλάκια δεν ψήνουν ακόμη στις Καρυές πλέον και γενικότερα το πανίερον Άγιον  Όρος  να μετατρέπεται σε Holy Tour.

6674 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιουνίου