Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

6667 - Περί του πνευματικού πολέμου

Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009)
.......Θα ήταν ωφελιμώτερο να σιωπούσαμε μάλλον, για να μη διακόψουμε την κατανυκτική διάθεσι της ψυχής μας από την ωφελιμότατη ανάγνωση που προ ολίγου κάναμε στην τράπεζα από τον Συναξαριστή. Αλλά επειδή μας δόθηκαν μερικές αφορμές να εξηγήσουμε μερικά πράγματα από τη συνέχεια αυτών που διαβάσαμε, τα οποία μας απασχολούν συχνά στη ζωή μας, θα μιλήσουμε και πάλι.
Η ανάγνωση ήταν περί της θαυμάσιας οπτασίας του Γέροντα και Ηγουμένου Κοσμά Μοναχού, που είναι γνωστή σ’ όλη την ιστορία της Εκκλησίας μας. Σε πολλά σημεία αυτής της θαυμαστής διηγήσεως θα μπορούσαμε να σταθούμε, αλλά τώρα θα μείνουμε σε δύο.
Το ένα είναι η περιγραφή κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, όπως και ο ίδιος ο οσιώτατος Γέροντας διηγήθηκε, των υπερφυσικών και απερίγραπτων αγαθών «τα οποία ετοίμασε ο Θεός για όσους τον αγαπούν» και μας αρκεί ο λόγος του Παύλου για την ασύλληπτη ποιότητά τους, επειδή τα δικά μας μέσα και όργανα δεν μπορούν να τα φανταστούν και να τα παραστήσουν.

6666 - Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στον εορτασμό της Παναγίας Άξιόν Εστιν


Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος επισκέπτεται το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα τις Καρυές όπου την Τρίτη το απόγευμα θα παραστεί και θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό και την Τετάρτη 24 Ιουνίου το πρωί στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Η φωτογραφία από προσκυνηματική του επίσκεψη τον Ιούλιο 2012.

6665 - Δανιηλαίων, Άγιον Όρος


ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

6664 - Επιστολή ως επίλογος και πρόλογος Αγιορειτικού Προσκυνηταρίου

Γεδεών Μανουήλ,
Επιστολή ως επίλογος και πρόλογος Αγιορειτικού Προσκυνηταρίου

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6663 - Μουσουλμάνοι στον Άθω

«…Οι άνθρωποι εκείνοι που από τα μικρά μας χρόνια μάς τους παρουσίαζαν ως τρομακτικούς, παπάδες με τις μαύρες γενειάδες, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου τέτοιοι. Αντιθέτως, όλοι τους μας συμπεριφέρθηκαν με οικειότητα. Αισθανθήκαμε, μάλιστα, ότι, ακριβώς επειδή είμαστε Τούρκοι, επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Ο δημοσιογράφος Ερτογρούλ Οζκιόκ περιγράφει τις εντυπώσεις του «από το μέρος όπου έζησε τρεις ημέρες και τρεις νύχτες, αποκομμένος απ’ τον κόσμο». Τούρκος στο Αγιον Ορος; Ναι, ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι ανακαλύπτουν το «Περιβόλι της Παναγίας», όπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι καλοδεχούμενοι. Από τον πρόεδρο της Coca-Cola, Μουχτάρ Κεντ, γνωστούς δημοσιογράφους, όπως ο ο Ερτογρούλ Οζκιόκ, που μαζί με τον συνάδελφό του Αλι Εσάτ Γκιοκτσάλ έγραψαν στη χώρα τους ύμνους για τον Αθω, απλούς ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, σε έναν «απόκοσμο τόπο», αλλά και πολλούς κρυπτοχριστιανούς.

6662 - Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο ΒατοπαιδινόςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Ιουνίου