Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

6656 - Στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου η Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου, από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου ΌρουςΤὴν Παρασκευὴ 19 Ἰουνίου ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Κώου καὶ Νισύρου ὑπεδέχθη τὴν Τιμίαν Κάραν τοῦ Ἁγίου Νεομάρτυρος Νικήτα τοῦ Νισυρίου.
Τῆς ὑποδοχῆς καὶ τῆς Δοξολογίας ποὺ ἀκολούθησε προέστη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος συμπαραστατούμενος ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου καὶ Νισύρου κ. Ναθαναήλ.
Ἀμέσως μετὰ τὴν Δοξολογίαν, ἡ ὁποία ἐψάλη εἰς τὸν Ἱερὸν Μητροπολιτικὸν Ναὸν Ἁγίου Νικολάου Κῶ, ἡ Τιμία Κάρα τοῦ Νεομάρτυρος ποὺ μετέφερε στὴν Κῶ ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων, Πανοσ. Ἀρχιμ. Ναθαναήλ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου καὶ Νισύρου κ. Ναθαναὴλ προσεφώνησε τὸν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Γέροντα Δέρκων καὶ τὸν Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων εὐχαριστώντας τους γιὰ τὴν ἐπίσκεψή τους.

6655 - Τρισάγιο το πρωί στην Μικρή Αγιάννα για τον μακαριστό Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη, του γνωστού ως αηδόνι του Αγίου Όρους.
Ο μακαριστός και αγαπητός σε όλους γέροντας εκοιμήθη τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαΐου 2015, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Το πρωί ενώπιον του τάφου του μακαριστού Γέροντα Σπυρίδωνα ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, παρουσία του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου , τέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής.
Επίσης παρέστησαν ο πρώην Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κων/νος Λούλης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κυδωνίας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης και πλειάδα πνευματικών παιδιών του Γέροντα.

6654 - Ραδιοφωνική εκπομπή για το Άγιο Όρος

Το ιστολόγιο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ συνιστά στους αναγνώστες του την ακρόαση της ραδιοφωνικής εκπομπής:
  ΒΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
με τον μοναχό Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη, Γέροντα της Ι. Καλύβης του Αγίου Ακακίου της Σκήτης Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους.
Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 8 μ.μ. από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου ΡΑΔΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 95, 5 FM στα Χανιά της Κρήτης, καθώς και στο διαδίκτυο, μέσα από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως http://www.imka.gr  

6653 - Όσιε του Θεού Παΐσιε

Όσιε του Θεού Παΐσιε

Του Β. Χαραλάμπους
Βίον φωτοειδή ηκολούθησας
την ανείκαστον ζωήν ποθήσας
Όσιε του Θεού Παΐσιε.
Την ματαίαν δόξαν κατεφρόνησας
δια τούτο την ακένωτον δόξαν
παρά του Παντοκράτορος Θεού έλαβες.
Πάντων χωρισθείς
και πάσι συνηρμοσμένος
τοις θλιβομένοις πλουσίως δέδωκας
ολοκάρδιον στοργήν.
Χάριν  έλαβες παρά Θεού
Όσιε του Θεού Παΐσιε
δια τούτο ικέτης γενού
προς τον γλυκύτατον Ιησούν
ίνα του γνόφου απαλλαγώμεν
οι κοπιώντες κακοίς.

6652 - Ιερομόναχος Παύλος Αγιοπαυλίτης (1939 – 20 Ιουνίου 1995)


Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ηλία Καρασάββας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου το 1939. Σπούδασε στην Ανώτερα Σχολή Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Ρώμης της Ιταλίας. Προσήλθε στην ιερά μονή Αγίου Παύλου το 1963. Εκάρη μοναχός το 1964. Τη μονή της μετάνοιάς του αγάπησε ένθερμα και διακόνησε άοκνα, ταπεινά και αθόρυβα. Τον γνωρίσαμε και ωφεληθήκαμε από τη μετριοφρο­σύνη του και την καταδεκτικότητά του. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1965.
Γράφαμε τότε: «Υπήρξε προϊστάμενος της μονής, τακτικός εφημέριος, αγαπητός αδελφός, κατηρτισμένος ιερομόναχος και πιστός στο ορθόδοξο φρόνημα και το αγιορείτικο ήθος. Η ξαφνική εκδημία του λύπησε τους πολλούς που τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν για την αρετή του».

6651 - Σαν σήμερα, 20 Ιουνίου του 1963, αρχίζουν στο Άγιο Όρος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1.000 ετών κοινοβιακού μοναχικού βίου.

Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
βασισμένο στο Βιβλίο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ,  του Σιμωνοπετρίτη Μοναχού Ανδρέα,τ. Γραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους

6650 - Άγιος Κάλλιστος Α΄ Πατριάρχης ΚωνσταντινουπόλεωςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Ιουνίου