Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

6649 - Αύριο στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΟΥ ΣΤΙΣ 07-06-2015 Π.ΗΜΕΡΟΛ, 20-6-2015 Ν.ΗΜΕΡΟΛ ΚΑΙ ΩΡΑ 17.ΟΟ Μ.Μ. ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ (18.30 Μ.Μ.) ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ.

6648 - Ιερομόναχος Μακάριος Λακκοσκητιώτης (1893 – 19 Ιουνίου 1973)

Ο κατά κόσμον Μωυσής Ουτάν Ιλανίδης του Μωυσέως γεννήθηκε στο Απόλδυ Σιμπίου της Ρουμανίας το 1893. Στο Περιβόλι της Παναγίας ήλθε 13 ετών. Εκάρη μοναχός το 1912 και ονομάσθηκε Μακάριος στην Καλύβη της ‘Υπαπαντής του Κυρίου της Λακκοσκήτης, όπου μόναζαν τότε περί τους εκατό Ρουμάνους πατέρες, ζώντας πολύ ασκητικά και φτωχικά, κυρίως με αγροτικές εργασίες.
Δυστυχώς επί έτη είχε ένα μεγάλο πειρασμό. Είχε ένα δύσκολο γείτονα, που τον καταταλαιπωρούσε με πολλά και διάφορα προβλήματα.
Δεν τον άφηνε σχεδόν καμία ημέρα ήσυχο. Του έκοβε το νερό, του φώναζε και λοιπά. Για να μην αγανακτήσει και χάσει την υπομονή του, αφού έβλεπε ότι δεν ακούει και δεν διορθώνεται, αναγκάσθηκε ν’ αφήσει την Καλύβη του, που τόσο αγαπούσε, αφού από παιδί προσήλθε σε αυτή, και μετέβη στη μονή του Αγίου Παύλου που ανήκε. Οι πατέρες τον δέχθηκαν με πολλή αγάπη.

6647 - Μοναχός Μιχαήλ Δοχειαρίτης (1908 – 19 Ιουνίου 1983)

Ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Ιωάννου Παπαγιάνναρος γεννήθηκε στον Παγώνδα Σάμου το 1908. Σε ηλικία περίπου 25 ετών, από κάποια άγνωστη αιτία, μάλλον από ασβέστη, έμεινε τυφλός. Εκάρη μοναχός στη Σάμο από κάποιον Δοχειαρίτη Γέροντα Γαβριήλ στη μονή του Τιμίου Σταυρού το 1936. Τον διακονούσαν δυο ηλικιωμένες καλές μοναχές.
Ευδόκησε ο Πανάγαθος Θεός προς τα τέλη της ζωής του, το 1980, να εγκαταβιώσει στη μονή του Γέροντός του, αφού επί τριετία μόνασε στη μονή Προυσού. Η Παναγία τον πληροφόρησε εκεί ότι σ’ ένα χρόνο θα πάει και τους άλλους αδελφούς στο Περιβόλι της. Υπέμεινε με μεγάλη καρτερία και συνεχή ευχαριστία προς τον Θεό τη δοκιμασία του. Αγαπούσε πολύ τις Ιερές ακολουθίες και πολλές φορές την ημέρα επαναλάμβανε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, την οποία υπερευλαβείτο. Κάποτε τον ρώτησαν: «Θες να δεις το φως σου»; Απάντησε, «Όχι. Θα ήθελα να δω το φως στην άλλη ζωή». ’Έκανε καθημερινώς τριακόσιες μετάνοιες. Ήταν συνεχώς με το κομποσχοίνι να κυλάει στο χέρι του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος.

6646 - Όσιος Παΐσιος Χιλιανδαρινός
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 19 Ιουνίου