Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

6645 - Και η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους συμπαρίσταται στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Η επιστολή:

6644 - Ιδιόχειρη επιστολή του Μοναχού Γαβριήλ, Γέροντος του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλιού Οσίου Χριστοδούλου, για την ομοφυλοφιλία


    Ιδιόχειρη επιστολή του Μοναχού Γαβριήλ, Γέροντος του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλιού Οσίου Χριστοδούλου, για την ομοφυλοφιλία: 

6643 - Αγιορειτική αντιπροσωπεία στη Μόσχα. Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Στην τρίτη κατα σειράν συνεδρία τους συνήλθαν στις 17 Ιουνίου 2015 στη μικρή αίθουσα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας η Ειδική Ιεροκοινοτική Επιτροπή του Αγίου Όρους ἐπί των προγραμματιζομένων εορτών χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών ἐν Αγίῳ Όρει και οι αντιπρόσωποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.
Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στη συνεδρία εκπροσωπούσαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων υποθέσεων, ο Ιερέας Μιχαήλ Άσμους, σύμβουλος του ΤΕΕΣ και ο Διάκονος Ανατόλιος Τσουριακώφ, διερμηνέας του ΤΕΕΣ.

6642 - Βίντεο από την συνάντηση της Αγιορειτικής αντιπροσωπείας με τον Πατριάρχη Μόσχας για την προετοιμασία του εορτασμού της χιλιετούς παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο ΌροςΔείτε το βίντεο:

6641 - Νέο βιβλίο Aγιορείτη Iερομονάχου: «Σταλάγματα από τα κεραμίδια»

«Μερικοί από μας τους θρησκευόμενους χριστιανούς, μέσα στην εθελόθρησκη και θρησκόληπτη βίωση της πίστεώς μας, είμαστε πρόθυμοι να λυπηθούμε τον εσταυρωμένο Χριστό, επειδή ακριβώς αποφεύγουμε να Τον μιμηθούμε!»

"Σταλάγματα από τα κεραμίδια"
Κεφάλαια θεολογικού αναστοχασμού
Αντωνίου Ρωμαίου Ιερομόναχου
Σε λίγες μέρες σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

6640 - Ιερομόναχος Σπυρίδων Νεοσκητιώτης (10/04/1911-18 Ιουνίου 1990)

Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Ηλίας Δημητρίου Βίτσας ή Ξένος, στο χωριό Πέρκο Ναυπακτίας στις 10.4.1911 από φτωχή κι ευσεβή οικογένεια. Ήταν 14 αδέλφια. Ένας θείος του είχε 25 παιδιά. Νέος πηγαίνει στο Αγρίνιο να εργασθεί, για να βοηθήσει την οικογένειά του.
Εκεί γνωρίσθηκε με τον π. Βενέδικτο Πετράκη († 1961), συνδέθηκε μαζί του επί μία εικοσαετία και αργότερα έγραψε περί αυτού ότι ήταν «ένας σύγχρονος άγιος». Μαζί έκτισαν το ναό των Αγίων Αναργύρων, ίδρυσαν νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και οικοτροφείο. Ανέπτυξαν πλούσια φιλανθρωπική και ιεροκηρυκτική δράση. Ο τότε Ηλίας Ξένος υπήρξε στοργικός πατέρας πολλών και προσωποποίηση της αρετής. Το ευεργετικό του πέρασμα από το Αγρίνιο μένει αλησμόνητο.
Το 1966 αναχωρεί μόνιμα για το Άγιον Όρος. Η Καλύβη του Αγίου Σπυρίδωνος της Νέας Σκήτης γίνεται κατοικία του.

6639 - Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον έχει κάνει και ένα εκκλησάκι (Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου)

Μερικοί λένε: «Σ᾿ αυτόν τον Ναό τον μικρό, τον κατανυκτικό, ζω την Θεία Λειτουργία· στον μεγάλο Ναό δεν την ζω. Αν είναι κανένα εξωκλήσι σοβατισμένο άσπρο, δεν νιώθω τίποτε· αν όμως είναι αγιογραφημένο, έχη καλό τέμπλο κ.λπ., εκεί ζω την Θεία Λειτουργία!».
Αυτά είναι για έναν άνθρωπο που δεν έχει όρεξη να φάη και του βάζεις λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, για να του έρθη η όρεξη.
       Δηλαδή, Γέροντα, αυτά δεν παίζουν κάποιο ρόλο; Δεν βοηθούν;
       Ναι, δεν λέω, βοηθούν και αυτά, αλλά να μη σκαλώνη κανείς σ’ αυτά. 
Διαφορετικά, με μαγικό τρόπο θα ζητά ο άνθρωπος να ζήση τον Χριστό. Θα ζητά κελλί σκοτεινό, κανδήλι με χαμηλό φως, κατανυκτικό Ναό. Χωρίς αυτά δεν θα μπορεί να προσευχηθεί. Ή στο τραίνο βρίσκεται ή στην σπηλιά ή στον δρόμο, να είναι το ίδιο γι’ αυτόν.

6638 - Όσιος Λεόντιος ο Μυροβλύτης (†1605)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Ιουνίου