Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

6637 - Μια αγρυπνία στο Άγιον Όρος

Ξεχνάς το χρόνο....
Ή μάλλον τον προσπερνάς.
Σε αφήνει αδιάφορο...
Έτσι νιώθεις, όταν ζεις μια αγιορείτικη αγρυπνία.
Μια αγρυπνία στο Άγιο Όρος.
Στο περιβόλι της Παναγιάς.
Ξεκινάς λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Μπαίνεις στην εκκλησία,
ανάβεις το κεράκι σου,

6636 - Η Ρόδος υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου, από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα υποδέχθηκε σήμερα η Ρόδος την Τίμια Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου  από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται. Την Τίμια Κάρα συνόδευσε ο Δωδεκανήσιος Ηγούμενος της Μονής π. Ναθαναήλ και ακόμα δυο ιερομόναχοι.
Η υποδοχή έγινε με απόδοση τιμών από τον στρατό, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλου και ιερέων από το νησί. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Υψενής Μαριάμ Μοναχή και η αδελφότητα, οι μοναχές του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Πάτμου από το Ορφανοτροφείο Ρόδου, οι αντιδημάρχοι Σάββας Διακοσταματίου και Γιώργος  Πόκκιας, ο Στέφανος Δράκος, η Μαρία Αγγέλου και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

6635 - Το αγιορειτικό ημερολόγιο του Σικελιανού

Πρεβελάκης Παντελής,
Το αγιορειτικό ημερολόγιο του Σικελιανού

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6634 - Τιμητική διάκριση μαθητή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας για ποίημά του με θέμα τον Πατρο-Κοσμά τον Φιλοθεΐτη

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον μαθητή της Β΄ Λυκείου  του Σχολείου μας Δέδε Κωνσταντίνο για τη διάκρισή του στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για μαθητές, στην κατηγορία «Ποίηση». Τον διαγωνισμό με θέμα «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια που διάβηκε ο Πατρο-Κοσμάς: Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού», διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο μαθητής, με το ψευδώνυμο «Κωνσταντίνος Ευβοεύς», έλαβε το Β΄ βραβείο για το ποίημά του «Ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός», στο οποίο εξιστορείται ο βίος, η προσφορά και το μαρτυρικό τέλος του αγίου.
Με τιμή
Ο Διευθυντής του Γενικού Εκκλησιαστικού
Λυκείου-Γυμνασίου Λαμίας
Ιωάννης Ζαχαράκης

6633 - Επιστολές συμπαράστασης, από δύο Αγιορειτικά Μοναστήρια, στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Ιερά Μονή Καρακάλλου
Ιερά Μονή Φιλοθέου
Κλικ στις φωτογραφίες 
για μεγέθυνση

6632 - Ιστορικές και αρχαιογεωμορφολογικές έρευνες για την διώρυγα του Ξέρξου στην χερσόνησο του Άθω


Παπάγγελος Ι, Καμπούρογλου Ε.,
Ιστορικές και αρχαιογεωμορφολογικές έρευνες για την διώρυγα του Ξέρξου στην χερσόνησο του Άθω

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6631 - Εγκύκλιος της Ιεράς Επιστασίας για την Εορτή του Άξιόν Εστιν

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους καλεί, με Εγκύκλιό της, τους Γέροντες των Καρεώτικων Κελλιών να προσέλθουν στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και να συνπανηγυρίσουν την ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον Ύμνου «Άξιον Εστίν», που τιμάται την 11η/ 24η Ιουνίου.

6630 - Μοναχός Γεννάδιος Διονυσιάτης (1881 – 17 Ιουνίου 1933)


Γεννήθηκε στα Ακούμια Αγίου Βασιλείου Ρέθυμνου Κρήτης το 1881, ο κατά κόσμον Γεώργιος Αντωνίου Σταματεράκης. Νέος κοινοβίασε στη μονή Διονυσίου, την οποία αγάπησε και διακόνησε με ζήλο ισόβια, από το 1902. Το 1905 εκάρη μοναχός.
Έκανε οικονόμος και παροικονόμος στα μετόχια της μονής, στην ίδια τη μονή, καθώς και παραγουμενιάρης. Ηταν ένας μοναχός ταπεινός, ανυπόκριτος, πράος και καλοκάγαθος. Ο παραδελφός του Λάζαρος με ζωηρά λόγια μιλά για την ενάρετη ζωή του με ωραίο τρόπο: Από κοιλίας μητρός ήτο προορισμένος διά τον Παράδεισον. Σπάνιον φαινόμενον μοναχικής καλλονής διά την χρονικήν μας περίοδον. Ήτο πεπληρωμένος ταπεινοφροσύνης και αγάπης και πίστεως, εξ ων πηγάζει ο αρμαθός των ποικιλώνυμων αρετών. Ποιαν αρετήν να ήθελες και να μη την είχεν ο τρισμακάριος».