Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

6625 - Στους Δανιηλαίους ο Μητροπολίτης Γρεβενών για την γιορτή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων


ROMFEA.GR | Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη πανηγύρισε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, το κελί της αδελφότητας Δανιηλαίων Αγίου Όρους, την εορτή πάντων των Αγίων Αγιορειτών Πατέρων.
Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της κυρίαρχης Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Πρόδρομο και πλειάδα Ιερομονάχων μοναστηριακών και εξαρτηματικών.
Ο Σεβασμιώτατος προσήλθε εις τον πανηγυρικό Εσπερινό το απόγευμα του Σαββάτου και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας το πρωί της Κυριακής. Περισσότερα

6624 - Ένα συμφωνητικό, του 1846, της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου ΌρουςΈνα συμφωνητικό μεταξύ Ραβνών (σημερινά Πετροκέρασα) και της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, για τον τρόπο εξόφλησης δανείου του χωριού από τη Μονή.
Καταγράφεται σε σχετικό έγγραφο της Ι.Μ. Παντοκράτορος το 1846.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Πετροκεράσων, Ομβριανός, τεύχ. 92.

6623 - Ιστορία της ιεράς μονής Χιλιανταρίου

Τενεκετζής Θωμάς,
Ιστορία της ιεράς μονής Χιλιανταρίου
Σε ψηφιακή μορφή

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6622 - Στη Ρόδο, Κω και Νίσυρο η τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου, από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους

Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου κάνει γνωστό ότι την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 θα έλθει στην πόλη της Ρόδου, από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται, η τίμια Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου, την οποία θα μεταφέρει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ.
Η υποδοχή της τίμιας Κάρας θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου στις 7.00 στο χώρο έμπροσθεν της Τραπέζης της Ελλάδος και θα μεταφερθεί με πομπή στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.
Θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός εσπερινός και στη συνέχεια αγρυπνία.
Το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουνίου (07.00 π.μ.) θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η θεία λειτουργία.

6621 - Ο Γέροντας Παύλος Λαυριώτης νέος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους

.......Η ανά έτος αλλαγή της Επιστασίας πραγματο-ποιήθηκε χθες, Κυριακή 14/1η Ιουνίου, στις Καρυές παρουσία των αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, εκπροσώπων της Πολιτείας και φιλοαγιορειτών προσκυνητών. Τη ράβδο του «Πρώτου» ενεχείρησε στον νέο Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυρεώτη, ο Γέροντας Νικόδημος Λαυρεώτης.
Η νέα Επιστασία αποτελείται από τον Γέροντα Παύλο Λαυρεώτη Πρωτεπιστάτη, Γέροντα Θεόκτιστο Δοχειαρίτη, Γέροντα Γρηγόριο Ξενοφωντινό και Γέροντα Γαβριήλ Εσφιγμενίτη.
.......Ακολουθεί βίντεο από την τελετή:

6620 - Το Άγιον Όρος εν τω παρελθόντι και τω παρόντι


Χρήστου Παναγιώτης,
Το Άγιον Όρος εν τω παρελθόντι και τω παρόντι

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6619 - Άγιος Εφραίμ, πατριάρχης των Σέρβων (†1399)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Ιουνίου