Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

6600 - Μαγκιπείον (φούρνος) Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας - βίντεο

Το Μαγκιπείον ή μαγκίπιον ήταν ο χώρος όπου παρασκευαζόταν στους βυζαντινούς χρόνους το ψωμί. Οι κατασκευαστές ονομάζονται Μάγκιπες ή φουρνιτάριοι. 
Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού.
 Οι μοναχοί συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται μία φορά το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου.
Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

6599 - Είπε ο Γέροντας Γρηγόριος ο Δοχειαρίτης

Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Δοχειαρίου
Αγίου Όρους

6598 - Ο καρκίνος και ο φόβος του θανάτου

Ιδιαίτερα σήμερα η ασθένεια αναστατώνει τον άνθρωπο. Η ασθένεια δεν είναι τιμωρία του Θεού στον άνθρωπο. Η ασθένεια του καρκίνου ταλαιπωρεί πολλούς πολύ και συχνά δημιουργεί και ψυχολογικά προβλήματα. Ο φόβος του θανάτου σ’ έναν καρκινοπαθή του μεγαλώνει το πρόβλημα. Μόνο η πίστη στον Θεό μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην υπομονή στην ασθένεια και στην αφοβία του θανάτου. Χρειάζεται σεβασμός και ορθή αντιμετώπιση του θανάτου από ιατρούς, νοσηλευτές, συγγενείς, ασθενείς. Η σωστή στάση του ασθενούς στην ασθένεια του σώματος μπορεί να δώσει την υγεία της ψυχής κι έτσι να θεαθεί ο θάνατος όχι ως κάτι το τραγικά φοβερό αλλά μία μετάβαση από τα λυπηρά στα ευφρόσυνα.

6597 - Ο πανηγυρικός εορτασμός για τα χίλια χρόνια «Άξιόν Εστιν» (1982)
Την 11η/24η Ιουνίου 1982, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου εορτάσθηκε πανηγυρικά η συμπλήρωση 1000 ετών από την παράδοση του αρχαγγελικού ύμνου «Άξιόν Εστιν» (982 – 1982).
Ένα μικρό αφιέρωμα για την σημαντική επέτειο δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ (Οκτώβριος – Νοέμβριος 1982).

6596 - Νεομάρτυς Ζαφείριος (†1821)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Ιουνίου
Το 1821 με την επανάσταση της Χαλκιδικής πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής κατέφυγαν με τις οικογένειές τους στο Άγιον Όρος προκειμένου να διαφύγουν της σφαγής και του εξανδραποδισμού των Τούρκων. Υπήρξαν περιπτώσεις Χαλκιδικιωτών οι οποίοι αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν με αποτέλεσμα να δεχθούν τον στέφανο του μαρτυρίου, ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός Ζαφείριος. Έφηβος στην ηλικία ήταν ο μόνος από το σύνολο των νεαρών παιδιών που οδηγήθηκαν από το Όρος στη Θεσσαλονίκη που παρέμεινε πιστός στον Χριστό. Ο ακριβής τόπος καταγωγής του είναι ακόμη άγνωστος, σίγουρα ωστόσο κάποιο από τα χωριά της Χαλκιδικής. Ελπίζουμε η πρόνοια του Θεού να μας φανερώσει κάποια στιγμή το χωριό του νεομάρτυρα. Εμείς οι Χαλκιδικιώτες ας τιμήσουμε τον άγνωστο αυτό άγιο. Η ακολουθία του συντέθηκε από τον Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη και η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου. http://doumbia-istoria.blogspot.gr

6595 - «Άξιόν Εστιν». Η θαυματουργή εικόνα του Πρωτάτου


Ιουστίνος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης,
«Άξιόν Εστιν». Η θαυματουργή εικόνα του Πρωτάτου

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6594 - Πολλά τα έτη της Πατριαρχείας Σας Παναγιώτατε

Με αφορμή τα ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (11 Ιουνίου), δημοσιεύουμε σήμερα, δύο στιχουργήματα του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιερέα Κώστα Μπέη, αφιερωμένα στον Πατριάρχη. 
Προέρχονται από την ανέκδοτη «Συλλογή ελεύθερων στίχων» του Κ. Μπέη και το πρώτο έχει τίτλο: «Του πατέρα Βαρθολομαίου», ενώ το δεύτερο «Ο πατριάρχης του Γένους μας», γραμμένο για τα ονομαστήρια του Πατριάρχου τον Ιούνιο του 2002.

6593 - «Άξιόν εστιν» σε βατοπαιδινή αγρυπνία
Χορός αγιορειτών πατέρων ψάλει τον κατεξοχήν λαμπρό άσμα του Αγίου Όρους, το «Άξιόν εστιν» σε ήχο α΄επτάφωνο σε αγρυπνία στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Περισσότερα

6592 - Η θαυμαστή ιστορία ενός αντιγράφου της εικόνας του «Άξιόν εστίν»


Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού, 11 Ιουνίου 2015, της θαυματουργής εικόνας του «Άξιόν εστίν» του Πρωτάτου, δημοσιεύω ένα ενδιαφέρον κείμενο από το περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 5, Ιούνιος-Ιούλιος 1983.