Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

6577 - Θαύμα στη Ρωσία με το λείψανο του Αγίου Γεωργίου (Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους)

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Ένα συγκλονιστικό θαύμα συνέβη στην Αγία Πετρούπολη σύμφωνα με το Pravoslavie.ru, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου από την Ι.Μ. Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ιερού λειψάνου σε Ιερό Ναό της Αγίας Πετρούπολης, μια τυφλή γυναίκα με ένα μπαστούνι στο χέρι αμέσως μετά το προσκύνημα στο άρχισε να φωνάζει: ""Βλέπω, Κύριε, βλέπω".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω γυναίκα ήταν 10 χρόνια τυφλή, κάτι που γνώριζαν και οι πιστοί.

6576 - Σαν άλλη κτητόρισσα

ΣΑΝ ΑΛΛΗ ΚΤΗΤΟΡΙΣΣΑ
Του Βασίλη Χαραλάμπους
Αψηλά στη Σιμωνόπετρα
παρεμπρός στην Άγια Εικόνα
με τον Άγιο Σίμωνα τον Μυροβλήτη
και τη Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή
τούτο το βυζαντινομονάστηρο προσφέρουν.
Καθόλου μη διαπορείς
γιατί μαζί με τον Άγιο Σίμωνα
η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή
στην εικόνα το Μοναστήρι  κρατεί
στον Κύριο της Δόξης προσφέροντας
σαν άλλη κτητόρισσα.
Από την ποιητική  συλογή «Άθωνος κόντιον»

6575 - Το ετήσιο μνημόσυνο του Γέροντα Γεωργίου Γρηγοριάτη στο Άγιο Όρος (βίντεο-φωτογραφίες)

Από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος
Προσκεκλημένος από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Χριστοφόρο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και με την άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου, συνοδευόμενος από τον Διάκονο Ευστάθιο Κατόπη, τον Θεολόγο Αθανάσιο Σκαρμούτσο και τον οδηγό Παναγιώτη Καζάνα μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στην Ιερά Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους στις 5 και 6 Ιουνίου, όπου ετέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του αειμνήστου Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη.

6574 - Υπάρχουμε για να γίνουμε άγιοι.

Του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη (†2014)
Κυριακή των Αγίων Πάντων σήμερα και ποιος σκέφτεται πως ο κύριος σκοπός της ζωής του ανθρώπου στη ζωή του και στη Γη αυτή είναι η κατάκτηση της αγιότητος; Υπάρχουμε για να γίνουμε άγιοι.
Η αποτυχία αυτής της επιτεύξεως αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως πώς θεωρείται σήμερα η αγιότητα; Πώς στεκόμαστε απέναντί της, πώς την αντικρίζουμε και πώς τη ζούμε; Πώς μπορούμε να τη βρούμε και να τη χάσουμε, να τη χρησιμοποιήσουμε και να την εκμεταλλευθούμε ακόμη;
Η αγιότητα δεν εξαφανίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Δεν καταστρατηγεί την ανθρώπινη ελευθερία και βούληση, τη μοναδικότητα και ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου. Η αγιότητα δεν είναι τηλεκατευθυνόμενη και κατασκευή πανομοιότυπων αγαλμάτων. Υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη πολλών περί της αγιότητος. Περισσότερα

6573 - Πανηγύρισε το Βατοπαιδινό κελλί του Αγίου Νικολάου στις Καρυές

ROMFEA.GR | Με κατάνυξη και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 το Βατοπαιδινό Κελλί του Αγίου Νικολάου Αμμωνά στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Να αναφερθεί ότι το Κελί του Αγίου Νικολάου, εορτάζει την ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου.
Πλήθος κληρικών και μοναχών παρέστησαν στην πανήγυρι, καθώς και δεκάδες προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου.
Επίσης παρέστη ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητος Γέρων Συμεών Δινυσιάτης μέ μέλη της Ιεράς Επιστασίας, καθώς και ο τυπικάρης του Πρωτάτου Ιερομόναχος Δαυϊδ Καρεώτης.
Της πανηγυρικής θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερομονάχων μοναστηριακών και εξαρτηματικών.