Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

6572 - Σήμερα στα σαράντα σου…

Να μας χαμογελάς απ’ τον ουρανό.
Εμείς πάντα θα σε θυμόμαστε και θα σ΄ αγαπάμε.
Στιγμές μνημοσύνης, ενθύμησης
πάνω απ’ τον απλό τάφο σου
σήμερα στα σαράντα σου…


Διαβάστε το άρθρο:

6571 - Βίος και Θεολογία αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτη (1935-2014)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ι. Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Προηγουμένου Γεωργίου (Καψάνη). Εις μνήμην της ξεχωριστής αυτής προσωπικότητας του σύγχρονου Μοναχισμού, δημοσιεύουμε ένα κείμενο της Ιεράς Μονής στην οποία διακόνησε επί δεκαετίες, που αναφέρεται στην προσωπικότητα και το έργο του. 

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γρηγοριάτης (1935-2014)
Αναφορές στον βίο, την θεολογία και την ποιμαντική του

Εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γρηγορίου Αγίου Όρους
Αν θα θέλαμε με λίγες πινελιές να ζωγραφίσουμε -έξ ύπακοης- την προσωπικότητα του μακαριστού Γέροντός μας, Αρχιμ. Γεωργίου, θα λέγαμε τα εξής:

6570 - Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γέροντα Ιερόθεου του Καρεώτη

Τελέσθηκε σήμερα Σάββατο 6 Ιουνίου, στο Ιερό Κουτλουμουσιανο Κελλί του Αγίου Νικολάου (Χαλκιά) το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γέροντα Ιερόθεου του Καρεώτη. Παρόντες ο Πρωτεπιστάτης π. Συμεών, ο Ηγούμενος  της Ι. Μ. Ιβήρων  Αρχιμ. Ναθαναήλ, ο προηγούμενος της Ι. Μ. Ιβηρων  Αρχιμ. Βασίλειος, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Αρχιμ. Χριστόδουλος, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Εσφιγμένου  Αρχιμ. Βαρθολομαίος και πλήθος  ιερέων, διακόνων, μοναχών και προσκυνητών  που ήρθαν για  να  ανάψουνε ένα κεράκι στην μνήμη του  Γέροντα.
Το  κειμενο που ακολουθεί είναι  του παπ-Αναστάση  και διενεμήθη από τον  Πρωτεπιστάτη π. Συμεών  μετά το πέρας του μνημοσύνου του Γέροντος Ιεροθέου:
 Τεσσαρακονθήμερος εν τώ ναώ, ώς βρέφος εν μέσω ημών.
*Γέρων Ιερόθεος  Μοναχός Καρεώτης

6569 - «Присутствие русских монахов на Афоне: XI – XX вв.» Η παρουσία Ρώσων μοναχών στον Άθω (11ος - 20ός αι.). Βιβλίο του Ακαδημαϊκού κ Α-Α Ταχιάου στη ρωσική γλώσσα

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του Ακαδημαϊκού κ. Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου με τίτλο Присутствие русских монахов на Афоне: XI – XX вв. [Η παρουσία Ρώσων μοναχών στον Άθω (11ος - 20ός αι.)].
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην χιλιετή παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος και περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κ. Ταχιάου.

Οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ είχαν δημοσιεύσει προ διετίας την αξιόλογη αυτή εργασία στην ελληνική γλώσσα:  3208 - Η παρουσία Ρώσων μοναχών στον Άθω (11ος - 20ός αι.)

6568 - Τα ξυλόγλυπτα του Αγίου Όρους είναι το θέμα της φετινής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛ.ΤΑ.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνεχίζουν και φέτος, για 8η συνεχή χρονιά, την έκδοση συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων για το Άγιο Όρος, με στόχο να προβάλλουν την ιστορική ορθόδοξη παράδοσή μας και να αναδείξουν τους μοναδικούς θησαυρούς που φυλάσσονται ανά τους αιώνες στο Περιβόλι της Παναγίας.
Για το 2015 κυκλοφόρησε η πρώτη σειρά με θέμα: Άγιον Όρος Άθω «Ξυλόγλυπτα». Περιλαμβάνει τα γραμματόσημα που ακολουθούν: